4p

Bármit is csináljon az új magyar kormány, a legfontosabb intelem, hogy a piac nem szereti a bizonytalanságot, annál még a rossz hírek is jobbak, ha legalább világosak – vázolta fel kedden Budapesten Matthias Niklowitz, a BNP Paribas igazgatója, aki a Buda-Cash meghívására érkezett hozzánk. Mfor.hu-tudósítás.

Az idén enyhe növekedés jöhet a világgazdaságban, ez a növekedés elsősorban Ázsiából, illetve Latin-Amerikából származhat – vélekednek a BNP Paribas elemzői. Ugyanakkor a francia nagybank is kockázatokra hívja fel a figyelmet, melyek keresztülhúzhatják a jelenlegi számításokat.

Az új kormánynak is üzent a párizsi bankár

„Magyarországot tekintve alapvetően pozitív jelek látszanak kívülről, enyhe növekedésre számítunk. Ez azonban továbbra is elmarad a magyar gazdaság potenciális teljesítményétől, ezért nem ad teljes képet a kilátásokról” – vázolta fel Matthias Niklowitz.

Sok más szakemberhez hasonlóan a BNP igazgatója is kiemelte előadásában, hogy a magyar növekedés szorosan összefügg más országok – elsősorban Németország - teljesítményével. A legtöbb elemző szerint hazánk jelenleg jobb helyzetben van, mint Görögország, de a válságot követő növekedési potenciált minél előbb ki kéne használni.

A GDP arányos államadósságot tekintve például Magyarország jobb helyzetben van, mint a problémás dél-európai államok, azonban amikor komolyabb nyomás alá került a magyar piac 2008 őszén, akkor senkit nem érdekelt, mennyi az adósságunk – vélekedik Niklowitz.

„A legtöbb elemző számára még mindig kockázatosabbak azok az országok, melyekben még viszonylag fiatal a piacgazdaság” – vázolta fel a magyar piaccal kapcsolatban a BNP Paribas igazgatója.

„Bármit csináljon is az új magyar kormány, fontos szem előtt tartaniuk, hogy a piacok nem szeretik a bizonytalanságot, a világos információkat szeretik, még ha azok rosszak is” – figyelmeztetett Niklowitz. A szakember a tőzsde világából hozott példát: egy céggel kapcsolatos pletykák könnyen meg tudják ingatni a részvények árfolyamát, ugyanakkor néha a megerősített rossz hírek mozdítják felfelé az árat.

Az eurózóna esetleges bővítésével kapcsolatban a szakember hozzátette: az utóbbi években szinte egyetlen tagállam sem teljesítette a 3 százalékos hiányt, mindenkinek volt valamilyen kifogása, miért lépte túl azt. „Az elemzőink szerint várhatóan stabil marad az eurózóna, de 2016-ig nem lesznek új belépők” – emelte ki a BNP szakértője.

Kockázatok Amerikában és Kínában is

„Az elemzőink szerint továbbra is valószínűtlen egy W-alakú forgatókönyv. Ők továbbra is fellendüléssel számolnak, ami ugyan lehet, hogy lassabb lesz, mint azt korábban gondoltuk, de folytatódik a következő években is” – mondta előadásában a világgazdasággal kapcsolatban Matthias Niklowitz.

Másokkal együtt a BNP Paribas igazgatója is úgy véli, hogy Európában kétsebességessé válhat a növekedés a következő években: Németországban, ahol erősek a fundamentumok, masszív lehet a növekedés, ugyanakkor láthatjuk, hogy vannak problémás országok.

„A kínai növekedés lenyűgöző: első látásra egy egészséges gazdaságról van szó, de azt látni kell, hogy ennek érdekében rengeteg pénzt pumpálnak a gazdaságba. Ők lehetnének a legnagyobb vesztesek, ha megtorpanna a növekedésük, Kínában lennének a legkomolyabb tüntetések, tiltakozások” – vázolta fel előadásában a szakember.

Niklowitz figyelmeztetett arra is, hogy mivel a jüan árfolyama a dolláréhoz van kötve, ezért a dollárral együtt a kínai deviza is erősödik az euróval szemben. Ez pedig kedvezőtlen a kínai gazdaság számára, mivel Európában nehezebb lesz megfizetni a kínai termékeket.

„Amerikában szinte kizárólag az ösztönző programoknak köszönhetően nő a gazdaság, ha lecsupaszítjuk, akkor lényegében stagnálásról beszélhetünk. Azonban az amerikaiak nagyon jók az önmarketingben, például folyamatosan az erős dollárra hivatkoznak, de attól függ, mihez viszonyítjuk, nem minden esetben olyan erős az. Ezzel a jó marketinggel pedig jelenleg bármit el lehet adni” – vélekedik a nemzetközi szakember.

A BNP Paribas igazgatója szerint a fundamentumok lényegesen rosszabbak az Egyesült Államokban, mint Európában bárhol, azonban eddig ez az említett jó marketing megmentette őket. „A következő időszakban szerintem a kereskedelmi ingatlanok piacán lehetnek komoly problémák a tengerentúlon, mivel rengeteg európai bank érintett ezen a piacon” – véli Niklowitz.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!