4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Beerősödött a recessziós para, és ma az amerikai nyitásban különösen a kötvénypiacon volt elképesztő agyeldobás, de a részvényekben is jól megijedtek. Azt gondolom ugyanakkor, hogy szó sincs arról, hogy a 2008-ashoz hasonló események köszöntsenek be, a jelenlegi helyzet ugyanis sokkal inkább hasonlít 2011-hez.

Akkor is az volt a helyzet, hogy míg az USA-ban stabilan ment előre a gazdaság, addig Európa recesszióba esett, és az efeletti aggodalom számos kockázatos eszköz árát magával rántotta. Később persze kiderült, hogy az európai recesszió ellenére sem lassult számottevően az amerikai gazdaság. Most a helyzet annyiban más, hogy szerintem Európában sem lesz vagy csak igen rövid életű lehet a recesszió, és 2015-től ismét növekedés, USA-ban pedig komoly növekedés lehet.

Az európai növekedés lassulását számos egyszeri tényező váltotta ki:a korábbi megszorítások áthúzódó hatása, az ECB stressztesztjei miatti hitelösszehúzódás, a feltörekvő piacokról és Kínából érkező lassulás. A megszorítások politikájának azonban jól láthatóan vége (bármennyire is nem tetszik ez a németeknek, FR-SP-IT nyomásra még költségvetési lazítás is lehet!); a stressztesztes balhé október végével lezárul; miközben az euró gyengülése és az olajárak esése komoly ösztönzést ad az európai gazdaságnak. Európába tehát vissza fog térni a növekedés. USA-ban a fellendülés - hála az extrém monetáris stimulusnak - önfenntartó, ráadásul a korábbi fiskális megszorítások itt is véget érnek. Az olajáresés szintén nagy plusz, ami ellensúlyozza a feltörekvő országok lassulását és a dollár erősödését. Lesz tehát növekedés, és dollárban lesz kamatemelés is - tehát a dollárbika folytatódhat 2015-ben.

A recessziós para tehát véleményem szerint erősen túl van méretezve, és ebből számomra az következik, hogy ezt a pánikot - amely azonban a negyedik negyedévben simán kitarthat - részvények (CEE, Kína, Európa) vásárlására, és kötvények shortolására (főleg USA) kell majd kihasználni. A pontos időzítés persze kérdéses, de alapvetően érdemes lehet kockázatos eszközökben nézelődni. Azt is gondolom, hogy - eltérően az eddigiektől - nem V-alakú felpattanás lesz a piacokon, hanem lassabb, nehézkes mélypont építése, amely jó néhány héten át eltarthat.

***

A másik nagy érdekesség (számomra) jelenleg a kínai bankok árazása. Mindenki biztos benne, hogy Kínában hitelbuborék van, ami kipukkanóban, és ha rájuk szakadnak a rossz hitelek, akkor ez el fogja sodorni a kínai bankrendszert. Ezért aztán 4-5-ös P/E-vel, 1-es P/BV alatt, tehát hallatlanul olcsó árszinten vannak ezek a bankok. Valószínűleg ez lenne az első bankválság a világtörténelemben, amit így előre látott és beárazott a piac :)

Természetesen magam is hajlok  a populáris (fenti) magyarázatra és el tudom képzelni, hogy sokat esnek még innen is ezek a bankok (mert az államnak kell majd belépni, és ezzel kihígít mindenkit), de mi van ha mégsem? A 80-as évek közepén/végén mindenki meg volt arról győződve, hogy az USA-ban hitelboom alakult ki, amely nagyon csúnya véget fog érni. Igazuk lett egyébként, csak 20 évet kellett várniuk. Lehet, hogy Kínában is hasonló a helyzet. Mi van, ha még jópár éven át fennmarad a statusquo, a bankjaik termelik a 20%-os ROE-t, fizetik az osztalékot, és nőnek szépen éves 10%-kal? Akkor bizony ezek a bankrészvények 2-3-4-szerezni fognak a következő években.

Jó lenne tudni persze az esélyeket, de ha 50%, hogy bekövetkezik a konszenzus, jön a kínai hard-landing, és 80-90%-ot lehet még innen is bukni kínai bankrészvényekkel, de 50% annak is az esélye, hogy tripláznak, akkor az várható értékben nem is olyan rossz lehetőség. Csak a pozícióméretezést kell jól eltalálni, és imádkozni, hogy a jó 50% jöjjön be...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!