7p

Mutasd a lakcímkártyád, megmondom ki vagy – a némileg aktualizált mondás még ma is fokozottan érvényes az ingatlanpiacon: egy-egy kerületből, utcanévből, de bizonyos esetekben házszámból is hozzáértők mindenféle következtetéseket tudnak levonni egyetlen másodperc alatt. Budapestnek számos híresen hírhedt rossz presztízsű környéke volt és van, noha a helyszínek időnként megváltoznak. Végig lehet-e menni késő este Békásmegyeren, sétálhatunk-e önfeledten hajnali 1-kor a Havannán, vegyünk-e lakást a Rákóczi térre nyíló ablakokkal – a Lakásmustra utánajárt.

Havanna lakótelep, a VIII. kerület, Csepel, Békásmegyer, Hős utca és környéke – sokak fülében nem a legjobban hangzó címek egy lakásvásárláskor. Márpedig ha a környék nem a legjobb, sem az ott eltöltött idő, sem pedig a későbbi lakáseladás nem lesz túlzottan leányálom. Mi történt az elmúlt évben ezekkel a kerületekkel, hol lehet vásárolni, hol érdemes továbbra is megfontolni?

Békásmegyer

Az észak-budai lakótelep egykor még szociográf fotóalbumok témája is volt, az egyes utcákban uralkodó állapotok, valamint a folyamatos lepusztulás kiváló témát szolgáltatott az érdeklődő bölcsészeknek-kutatoknak. Való igaz, hogy egy időben elég rendesen beindult a lakótelep elszlömösödése, amely talán az utóbbi években valamennyire megtorpant: a központi részeket felújították, egyes utcák díszkőburkolatot kaptak, a helyi igényeket kielégítendő, különféle szolgáltató-egységek jöttek létre, és talán a lakóösszetétel is megváltozott valamelyest.
Ma már a semmi különbség nincs Békásmegyer és a város bármely más részének közbiztonsága között, különösebb problémáktól nem kell tartani. Az árak ugyanakkor alacsonyak: a panellakások négyzetméterét akár már 160-170.000 forinttól is odaadják, a magasházak miatt néha egészen kivételes kilátást is ki lehet fogni, illetve aki igényli, akár majdnem a Duna mellé is költözhet. Alkudozni is van lehetőség, nem pörögnek túlzottan gyorsan a lakások.

A Havanna lakótelep

A Havanna lakótelep a 90-es évek elején egy meglehetősen kemény hely volt. Persze ahogy már több, a lakótelepekkel foglalkozó írás is megállapította, egy telep sorsa azon is múlt, hogy kiknek adtak ott lakást az antivilágban (márpedig a Havannát nem a magas beosztású hivatalnoknak osztogatták), így azzal, hogy a környéken egyre több lett a lecsúszott elem, a helyszín kezdett lassan egyre elviselhetetlenebbé válni, természetesen ehhez kapcsolódóan eladhatatlan lakásokkal és a padlószintig lenyomott négyzetméterárakkal, csak vigye már valaki.
Azóta a környéket teljesen bekamerázták, így bűnözés eltűnt, a viszonyok letisztultak – a negatív előítéleteket viszont nem sikerült teljesen lemosni, az árak még mindig nagyon alacsonyak, akár 140-150.000 forintért is lehet már lakást találni, ráadásul ebből is lehet még egyes esetekben alkudni. Nem rossz egyébként a környék, érdemes egy sétát errefelé is tenni, hozzávenni a többi lehetőséghez. (Azt azonban nem árt végiggondolni, hogy ha rövid távon tovább szeretne költözni valaki, nem biztos, hogy könnyű dolga lesz).

Hős utca és környéke

A Hős utca régen olyan hely volt, ahova a lovas rendőr is csak párosával mert bemenni – olvasható egy népszerű írónknak a 80-as évek közbiztonságáról és rendőrségéről írt könyvében. Ma már a környező utcákban új építésű házak is épülnek, és talán a rendőrök is be mernek már menni az utcába – ami problémás inkább, a terület viszonylagos elzártsága, valamint a Hungária körút közelsége, ami sajnos az eladás szempontjából nem számít túlzottan jó ómennek. Ugyanez előnye is – a Stadionoknál lévő metrónak illetve az 1-es villamosnak köszönhetően elég jó a megközelíthetőség, de valahogy mégis kevesen keresnek direkt itt ingatlant….

Soroksári út – Gubacsi út – Illatos út környéke

Ugyan viszonylag kevés lakóingatlan található a környéken, de mégis vannak, és éppen ezért szólnunk kell erről az inkább ipari környékről is, ahol szintén meglehetősen alacsony áron kínálnak lakásokat. Hogy finoman járjuk körül a kérdést, ez egy tipikusan olyan terület lehet, ahol nagyon meg kell fontolni a vásárlást. A környék egyébként sem valami magával ragadó, ráadásul a késő órákban sok utca kvázi piroslámpás negyeddé alakul. Az Illatos úti állapotokról pedig talán már mindenki olvasott a sajtóban – inkább érdemes valahol másfelé nézelődni.

Csepel

Anno bizony Csepelről sem lehetett a legjobbakat olvasni, de ma már – Békásmegyerhez hasonlóan – itt is rendeződtek a dolgok, ráadásul a lakótelep közelében található kertvárosi rész nagyon szép és keresett. Az árak itt sem magasak, a panelpiacon 160-170.000 forintért már könnyen lehet lakást kapni, nem is a leglelakottabb fajtából, azonban egyes utcák tekintetében továbbra is javasolt a fokozott körültekintés. Ide – ahogy más lakótelepekre is – érvényes, hogy érdemes elidőzni a lépcsőházban kitett hirdetményeken (nagyon beszédesek tudnak lenni), valamint megkérdezni a közös képviselőt, hogy áll a ház anyagilag.

A VIII. kerület

Szándékosan maradt a végére, hiszen ehhez a környékhez kapcsolódik talán a legtöbb rossz előérzet, negatív megítélés – és bizony nem is alaptalanul. A VIII. kerület húsz-harminc évvel ezelőtt sem volt jó hírű az ingatlanpiacon, és dacára az időközben megindult fejlesztéseknek, rekonstrukciónak, egyes helyeken teljes újjáépítésnek – még mindig nem az igazi az összkép.

A Rákóczi térről és környékéről ugyan eltűntek a testi szabadfoglalkozású hölgyek, azonban ettől a környék nem lett feltétlenül szebb – talán majd a 4-es metró befejezése és az ehhez kapcsolódó térrendezés tud dobni valamit az esztétikai állapotokon. A Corvin-Szigony projektbe bevont utcák folyamatosan újulnak meg, azonban vásárlás előtt itt is alaposan érdemes körülnézni, nem kezdődik-e egy egészen más világ mondjuk az első keresztutcában, vagy akár csak az utca másik felén – nem egy esetben ezzel a tényezővel is számolni kell.

Mindenesetre vásárolni bőségesen lehet, az új építésű lakások azonban már nem minden esetben a legolcsóbbak, előfordulnak kicsit magasabb négyzetméterárak is a 280-310.000 forintos szintnél – mindenki természetesen maga dönti el, hova szeretne költözni és erre mennyi pénzt szán, de a cikkíró például erősen elgondolkodott a Diószeghy utcában hirdetett lakáson, melyért több, mint 400.000 forintot kértek négyzetméterenként – ennyiért egészen más helyeken is lehet vásárolni.
A használt lakások piacának árazása is attól függ, hol helyezkedik el az ingatlan: a még eredeti állapotukban lévő környékeken 140-150.000 forinttól indulnak a lakások, 220.000 forint környékén pedig még erősen válogatni is lehet.

A Teleki tér, Orczy út és környéke továbbra sem nagyon keresett a vásárlók körében – ha már valaki a kerületben vesz, próbál inkább a Körúthoz közelebb helyezkedni (vagy a felújítandó utcákhoz), bőségesen találni borzasztó állapotban lévő, belső udvaros, gangos házakat, nehezen eladható lakásokkal – ennek megfelelően itt már 5-6 millió forintért is van esély a sikeres vásárlásra. A terepen dolgozó ingatlanosok egy része a Kálvária tér környékén történő vásárlás esetében részletes esti sétát javasol a környéken a végső döntés meghozatala előtt.

Nemcsak itt érdemes azonban ezt megejteni: a „Blahától 5 percre” felkiáltással reklámozott lakások könnyedén lehetnek a Népszínház utcából nyíló, esténként igen egyedi hangulatú mellékutcákban, melyek nappal viszonylag elfogadhatóbb arcukat mutatják, illetve maga a Népszínház utca is megér egy alaposabb, feltáró jellegű sétát ha valaki itt vásárolna, ugyanez elmondható a Dobozi utca- Magdolna utca környékéről is. Nem árt megkérdezni akár helyi üzlettulajdonosokat sem: bizonyos utcák egyik fele szalonképes, másik fele nem – és ezt első látásra nem éppen egyszerű felmérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!