<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mutasd a lakcímkártyád, megmondom ki vagy – a némileg aktualizált mondás még ma is fokozottan érvényes az ingatlanpiacon: egy-egy kerületből, utcanévből, de bizonyos esetekben házszámból is hozzáértők mindenféle következtetéseket tudnak levonni egyetlen másodperc alatt. Budapestnek számos híresen hírhedt rossz presztízsű környéke volt és van, noha a helyszínek időnként megváltoznak. Végig lehet-e menni késő este Békásmegyeren, sétálhatunk-e önfeledten hajnali 1-kor a Havannán, vegyünk-e lakást a Rákóczi térre nyíló ablakokkal – a Lakásmustra utánajárt.

Havanna lakótelep, a VIII. kerület, Csepel, Békásmegyer, Hős utca és környéke – sokak fülében nem a legjobban hangzó címek egy lakásvásárláskor. Márpedig ha a környék nem a legjobb, sem az ott eltöltött idő, sem pedig a későbbi lakáseladás nem lesz túlzottan leányálom. Mi történt az elmúlt évben ezekkel a kerületekkel, hol lehet vásárolni, hol érdemes továbbra is megfontolni?

Békásmegyer

Az észak-budai lakótelep egykor még szociográf fotóalbumok témája is volt, az egyes utcákban uralkodó állapotok, valamint a folyamatos lepusztulás kiváló témát szolgáltatott az érdeklődő bölcsészeknek-kutatoknak. Való igaz, hogy egy időben elég rendesen beindult a lakótelep elszlömösödése, amely talán az utóbbi években valamennyire megtorpant: a központi részeket felújították, egyes utcák díszkőburkolatot kaptak, a helyi igényeket kielégítendő, különféle szolgáltató-egységek jöttek létre, és talán a lakóösszetétel is megváltozott valamelyest.
Ma már a semmi különbség nincs Békásmegyer és a város bármely más részének közbiztonsága között, különösebb problémáktól nem kell tartani. Az árak ugyanakkor alacsonyak: a panellakások négyzetméterét akár már 160-170.000 forinttól is odaadják, a magasházak miatt néha egészen kivételes kilátást is ki lehet fogni, illetve aki igényli, akár majdnem a Duna mellé is költözhet. Alkudozni is van lehetőség, nem pörögnek túlzottan gyorsan a lakások.

A Havanna lakótelep

A Havanna lakótelep a 90-es évek elején egy meglehetősen kemény hely volt. Persze ahogy már több, a lakótelepekkel foglalkozó írás is megállapította, egy telep sorsa azon is múlt, hogy kiknek adtak ott lakást az antivilágban (márpedig a Havannát nem a magas beosztású hivatalnoknak osztogatták), így azzal, hogy a környéken egyre több lett a lecsúszott elem, a helyszín kezdett lassan egyre elviselhetetlenebbé válni, természetesen ehhez kapcsolódóan eladhatatlan lakásokkal és a padlószintig lenyomott négyzetméterárakkal, csak vigye már valaki.
Azóta a környéket teljesen bekamerázták, így bűnözés eltűnt, a viszonyok letisztultak – a negatív előítéleteket viszont nem sikerült teljesen lemosni, az árak még mindig nagyon alacsonyak, akár 140-150.000 forintért is lehet már lakást találni, ráadásul ebből is lehet még egyes esetekben alkudni. Nem rossz egyébként a környék, érdemes egy sétát errefelé is tenni, hozzávenni a többi lehetőséghez. (Azt azonban nem árt végiggondolni, hogy ha rövid távon tovább szeretne költözni valaki, nem biztos, hogy könnyű dolga lesz).

Hős utca és környéke

A Hős utca régen olyan hely volt, ahova a lovas rendőr is csak párosával mert bemenni – olvasható egy népszerű írónknak a 80-as évek közbiztonságáról és rendőrségéről írt könyvében. Ma már a környező utcákban új építésű házak is épülnek, és talán a rendőrök is be mernek már menni az utcába – ami problémás inkább, a terület viszonylagos elzártsága, valamint a Hungária körút közelsége, ami sajnos az eladás szempontjából nem számít túlzottan jó ómennek. Ugyanez előnye is – a Stadionoknál lévő metrónak illetve az 1-es villamosnak köszönhetően elég jó a megközelíthetőség, de valahogy mégis kevesen keresnek direkt itt ingatlant….

Soroksári út – Gubacsi út – Illatos út környéke

Ugyan viszonylag kevés lakóingatlan található a környéken, de mégis vannak, és éppen ezért szólnunk kell erről az inkább ipari környékről is, ahol szintén meglehetősen alacsony áron kínálnak lakásokat. Hogy finoman járjuk körül a kérdést, ez egy tipikusan olyan terület lehet, ahol nagyon meg kell fontolni a vásárlást. A környék egyébként sem valami magával ragadó, ráadásul a késő órákban sok utca kvázi piroslámpás negyeddé alakul. Az Illatos úti állapotokról pedig talán már mindenki olvasott a sajtóban – inkább érdemes valahol másfelé nézelődni.

Csepel

Anno bizony Csepelről sem lehetett a legjobbakat olvasni, de ma már – Békásmegyerhez hasonlóan – itt is rendeződtek a dolgok, ráadásul a lakótelep közelében található kertvárosi rész nagyon szép és keresett. Az árak itt sem magasak, a panelpiacon 160-170.000 forintért már könnyen lehet lakást kapni, nem is a leglelakottabb fajtából, azonban egyes utcák tekintetében továbbra is javasolt a fokozott körültekintés. Ide – ahogy más lakótelepekre is – érvényes, hogy érdemes elidőzni a lépcsőházban kitett hirdetményeken (nagyon beszédesek tudnak lenni), valamint megkérdezni a közös képviselőt, hogy áll a ház anyagilag.

A VIII. kerület

Szándékosan maradt a végére, hiszen ehhez a környékhez kapcsolódik talán a legtöbb rossz előérzet, negatív megítélés – és bizony nem is alaptalanul. A VIII. kerület húsz-harminc évvel ezelőtt sem volt jó hírű az ingatlanpiacon, és dacára az időközben megindult fejlesztéseknek, rekonstrukciónak, egyes helyeken teljes újjáépítésnek – még mindig nem az igazi az összkép.

A Rákóczi térről és környékéről ugyan eltűntek a testi szabadfoglalkozású hölgyek, azonban ettől a környék nem lett feltétlenül szebb – talán majd a 4-es metró befejezése és az ehhez kapcsolódó térrendezés tud dobni valamit az esztétikai állapotokon. A Corvin-Szigony projektbe bevont utcák folyamatosan újulnak meg, azonban vásárlás előtt itt is alaposan érdemes körülnézni, nem kezdődik-e egy egészen más világ mondjuk az első keresztutcában, vagy akár csak az utca másik felén – nem egy esetben ezzel a tényezővel is számolni kell.

Mindenesetre vásárolni bőségesen lehet, az új építésű lakások azonban már nem minden esetben a legolcsóbbak, előfordulnak kicsit magasabb négyzetméterárak is a 280-310.000 forintos szintnél – mindenki természetesen maga dönti el, hova szeretne költözni és erre mennyi pénzt szán, de a cikkíró például erősen elgondolkodott a Diószeghy utcában hirdetett lakáson, melyért több, mint 400.000 forintot kértek négyzetméterenként – ennyiért egészen más helyeken is lehet vásárolni.
A használt lakások piacának árazása is attól függ, hol helyezkedik el az ingatlan: a még eredeti állapotukban lévő környékeken 140-150.000 forinttól indulnak a lakások, 220.000 forint környékén pedig még erősen válogatni is lehet.

A Teleki tér, Orczy út és környéke továbbra sem nagyon keresett a vásárlók körében – ha már valaki a kerületben vesz, próbál inkább a Körúthoz közelebb helyezkedni (vagy a felújítandó utcákhoz), bőségesen találni borzasztó állapotban lévő, belső udvaros, gangos házakat, nehezen eladható lakásokkal – ennek megfelelően itt már 5-6 millió forintért is van esély a sikeres vásárlásra. A terepen dolgozó ingatlanosok egy része a Kálvária tér környékén történő vásárlás esetében részletes esti sétát javasol a környéken a végső döntés meghozatala előtt.

Nemcsak itt érdemes azonban ezt megejteni: a „Blahától 5 percre” felkiáltással reklámozott lakások könnyedén lehetnek a Népszínház utcából nyíló, esténként igen egyedi hangulatú mellékutcákban, melyek nappal viszonylag elfogadhatóbb arcukat mutatják, illetve maga a Népszínház utca is megér egy alaposabb, feltáró jellegű sétát ha valaki itt vásárolna, ugyanez elmondható a Dobozi utca- Magdolna utca környékéről is. Nem árt megkérdezni akár helyi üzlettulajdonosokat sem: bizonyos utcák egyik fele szalonképes, másik fele nem – és ezt első látásra nem éppen egyszerű felmérni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.