<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A most már hivatalosan is elkezdődött választási kampány közvetlenül nem lesz hatással a jegybanki kamatdöntésekre, közvetetten viszont az ország kockázati megítélésében jelentkezhet, amit a Monetáris Tanács is figyelembe vesz majd a döntéseknél - mondta el hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

A most már hivatalosan is elkezdődött választási kampány közvetlenül nem lesz hatással a jegybanki kamatdöntésekre, közvetetten viszont az ország kockázati megítélésében jelentkezhet, amit a Monetáris Tanács is figyelembe vesz majd a döntéseknél - mondta el hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

A jegybank hétfőn újabb 25 bázisponttal, hat százalékra mérsékelte az alapkamatot, a rendszerváltozás óta sosem volt a jelenleginél alacsonyabb a ráta. A decemberi óvatos lépés után a jelek szerint ráállt a Monetáris Tanács a 25-ös tempóra, arról azonban továbbra sincs hivatalos vélemény, hol lehet a ciklus alja.


Egyelőre nem akarnak szünetet tartani a választásokig

Korábban a Monetáris Tanács egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy az MNB döntéshozóinak a választási kampány idejére szüntet kéne tartaniuk a jelenlegi kamatciklusban. "A Tanácsnak erről nincs egységes véleménye" - mondta el újságírói kérdésre Simor András.

"A kampány, illetve a választás alakulása minden bizonnyal le fog csapódni Magyarország kockázati megítélésében, azt pedig a Monetáris Tanács figyelembe fogja venni a következő hónapokban is. Közvetlen hatása azonban nincs a kampánynak a kamat alakulására" - emelte ki a jegybank elnöke.

Simor hozzátette: az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a tanács tagjai most sem kívánnak állást foglalni arról, hol lehet a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus alja, minden bizonnyal a következő hónapokban is elsősorban a kockázati megítélés lesz az elsődleges tényező a kamat alakításában.

Decemberben romlott el a hangulat, azóta sem javul

"A tanács két javaslatot tárgyalt a hétfői ülésen: az egyik egy 25 bázispontos, a másik pedig egy 50 bázispontos kamatvágásról szólt. A vita után végül meggyőző többség szavazott a negyed százalékos enyhítésre" - vázolta fel döntés hátterét Simor András.

"Decemberben azért lassítottunk a kamatvágások ütemén, mert több olyan tényező került napvilágra, melyek bizonytalanságot hoztak a nemzetközi piacokon, a kockázati étvágy érezhetően csökkent. Azóta jelentős változás nem történt ezen a téren, ez szólt most is az 50 bázispontos csökkentés ellen" - tette hozzá az MNB elnöke.

A jegybank első embere szerint a magyar gazdaságban továbbra is folytatódik az elmúlt hónapokban tapasztalt kettősség: a külső konjunktúra a vártnál jobban alakul, a belső fogyasztás viszont a megszorítások és a hitelezés befagyasztása miatt az előzetesen vártnál jobban visszaesett. A kettő eredőjéből az előzetesen számoltnak nagyjából megfelelő GDP-adatok láttak napvilágot az utóbbi időszakban.

Az inflációt tekintve Simor elmondta: az elmúlt hónapokban egy kis emelkedés látszik, azonban továbbra is jó esélyt látnak arra, hogy 2010 második felében jelentősen a 3 százalékos cél alá csökkenjen a pénzromlás üteme. Mindez azt is jelenti, hogy a jelenleginél lényegesen alacsonyabb kamatszínvonalra lenne szüksége az országnak, ezt azonban eddig a kockázati megítélés nem tette lehetővé. "A mai vita tárgya is elsősorban ez volt" - tette hozzá Simor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.