2009. július 28. 11:11

Magyarországon az újépítésű lakások piacán megjelenő épületek kevés kivételtől eltekintve nem felelnek meg se minőségi, se tartóssági szempontoknak, különösképpen, ha az új lakásokra a korábban épült lakások pótlásaként tekintünk. Az otthonteremtésen kívül a lakások megítélésében szerepet játszik a megjelenésük és a városképben betöltött szerepük.

A hosszú évtizedeken keresztül fennálló lakóépületek esetében nem elég műszaki minőséget biztosítani, hogy az épület változatlan színvonalon tölthesse be funkcióját a teljes életcikluson keresztül, hanem olyan építészeti minőséget is létre kell hozni, amivel az épület hosszú évekig szerves része lesz környezetének. A városvédők rengeteg energiát fektetnek régi épületek megőrzésébe, melyek üzemeltetése gyakran már nem gazdaságos, de építészeti jelentőségük miatt mégis meg van létjogosultságuk. Ha a régi épületeket leváltó új épületek is elérnék azt az építészeti színvonalat, akkor a városkép elrontása nélkül lehetne az épületek technológiai minőségét növelni.

„Az újépítésű lakások piacán hazánkban sajnos az építészeti minőség kapja a legkisebb figyelmet.” – mondta el Baross Pál ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. „Ez a fejlesztői szemlélet azonban téves, hiszen az épület designja egyrészt értékteremtő tényező, másrészt az épület megjelenése a fejlesztő névjegykártyája is egyben. Nagyszerű városokat nagyszerű épületek alkotják. Ezt a fejlesztőknek sem szabad elfelejteniük”.

A régi, elavult lakóépületek pótlása kulcsfontosságú a lakáspiac szempontjából. A pótlás, azonban csak hasonló vagy jobb minőséget és tartósságot biztosító ingatlanokkal lehetséges. „Az elmúlt évekig a minőségi lakóprojektek egyelőre csak szigeteket képeztek a projekt-tengerben. – mondta el Lukács István, a Lukács és Vikár Építészstúdió Kft. vezetője.

A magas műszaki és építészeti minőség megteremtése általában többlet beruházást kíván a fejlesztőtől, a költségek azonban a legtöbb esetben megtérülnek. Hazai és nemzetközi tapasztalat, hogy a jól működő, innovatív épületek önmagukban hordozzák az értékállóság lehetőségét. Mint minden ingatlan esetében a lakóépületeknél is az értéket, illetve annak tartósságát meghatározó legfontosabb tényezők a lokáció, a műszaki minőség, illetve a gyakran háttérbe szorított építészeti minőség. Lakó ingatlanok esetében ezeket a tényezőket egészítik ki például a közelben elérhető szolgáltatások. Ennek megfelelően egy multifunkcionális fejlesztés, ahol a lakó funkció közvetlen közelében számos egyéb funkció is megtalálható, szintén az értékállóság egyik záloga lehet. Természetesen a fenti tényezők – a magas építészeti és műszaki minőség, a lokáció, a közelben elérhető szolgáltatások – nem csak magán a projekten fejtik ki hatásukat, a komplex városfejlesztések a szűkebb és tágabb környezet jelentős felértékelődéséhez vezetnek.

A lakóingatlanok piacán már megjelent egy olyan vásárlóréteg, aki tudatosan keresi az olyan épületeket, ahol a lokáció és műszaki minőség mellett az építészeti minőség is megtalálható. Emögött nem csupán gazdasági megfontolások állnak, az értékállóság mellett egy jó építészeti koncepció, egy tetszetős épület a lakások otthon funkcióját is erősíti. Ez gyakran fontosabb is a vásárlók számára, mint az érték befolyásoló aspektus, hiszen a lakásvásárlás leggyakoribb célja az otthonteremtés, a befektetések ezen a piacon, főleg a jelenlegi gazdasági körülmények között visszaszorulóban vannak.


Az építészeti minőség, mint érték-meghatározó tényező alkalmazása még nem jellemző a hazai újépítésű lakáspiacra. A magyar piac éretlensége miatt sajnos a keresleti oldalon még nem alakult ki széles körben egy egyértelmű igény az egyedi, modern építészeti formatervezés és design iránt, szinte, csak a fejlesztő döntésén múlik, hogy az épület megjelenése, designja milyen színvonalat ér el. Ugyanakkor a magas építészeti minőség nem feltétlenül jelent egy teljesen új, formabontó ötletet.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!