2014. szeptember 8. 10:31

Tartósnak ígérkezik a dollár erősödése, ami nagyon sokaknak rossz hír lehet. Ilyenkor ugyanis az árupiacok szenvednek, az olaj például a világban tapasztalható rengeteg konfliktus ellenére is padlón van.

Noha rövid távon nagyon gyorsan, nagyon sokat erősödött a dollár, és akár sokhetes korrekció is lehet benne (ami lehet mély, de persze az is lehet hogy nem most kezdődik, ki tudja?), ám úgy tűnik, hogy egy komoly, tartós, strukturális dollár-bikapiac elején vagyunk. Ennek legfőbb oka, hogy az USA - eltérően Európától vagy Japántól - igen erős gazdasági teljesítménnyel bír, aminek hatására előbb vagy utóbb beindul a kamatemelés. A nullakamatok korában pedig bármi ami nem nulla bűvös vonzerővel bír (hányszorosa az 1 százalék a nulla százaléknak? naugye:)). Ezért emelkedik a dollár, és ezért gondolom, hogy ez egy nagy trend kezdete. Európában és Japánban még évekig nulla maradhat a kamatszint, azaz a hozamkülönbség tartósan fenn fog állni.

Ám a dollár erősödése nagyon sokaknak rossz hír. Általában dollárerő alatt az árupiacok szenvedni szoktak, és ezek gyengesége lehúzza magával a (főleg) ezt exportáló országokat. A feltörekvő országok 2000-2008/11 közötti szárnyalásának valószínűleg vége, és a sebezhetőbbekben lehetnek kisebb-nagyobb balhék. Esélyes erre Argentína, Brazília, (Dani szerint) Kolumbia, Dél-Afrika, és természetesen a Szovjetunió (Oroszország, illetve a környezetében lévő államok - szerk.) is. Nem szabad kihagyni persze a fejlettnek számító Kanadát és Ausztráliát sem...

Ráadásul az erős-dollár periódusok idején gyakran meginognak a feltörekvő devizák, különösen, ahol van egyéb baj is és/vagy nem támasztják a döntéshozók kamattal/intervencióval meg őket. Ebből a szempontból kis hazánk jó kilátásokkal indul neki a következő 1-2 évnek: unortodoxia a köbön plusz a (mérföldekkel előttünk járó) lengyelek alá vágott kamatok: nem lenne meglepő ha 2015-16-ban valamikor látnánk ismét 300 feletti dollárárfolyamot. Végül is volt már ilyen 2000-ben is (a Nasdaq-buborék évében 313-ig szaladt a dollárárfolyam!), és túléltük.

Ehhez kapcsolódik egyébként, hogy rém gyenge az olaj (különösen a Brent): komplett tankhadosztályok szöknek át önkéntesen Ukrajnába Oroszország-anyácskát védeni (érdekes módon a tankjaikat is átcsempészik valahogy a határon), Líbiában már azt sem tudják ki bombázza őket, Szíria humanitárius katasztrófa, Irakban a fanatikusok durvítanak, és mégis. Mégis éves mélyponton van az olaj...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.