3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elképzelhető, hogy a magyar kormányra akar nyomást gyakorolni az orosz Surgutneftegaz azzal, hogy a Fővárosi Bíróságon megtámadta a Mol Igazgatóságának döntését, mely alapján kizárták a céget az olajtársaság közgyűléséről - mondta az mfor.hu által megkérdezett elemző. A szakember szerint ha a bíróság az oroszoknak adna igazat, az sem borítaná fel jelentősen az erőviszonyokat. Mfor.hu-háttér.

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy kézhez vette az orosz Surgutneftegaz keresetét, a csörte december elején folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A lépés némiképp meglepő volt azok után, hogy az utóbbi hetekben a magyar kormány is elismerte: tárgyalnak az oroszokkal a Mol-tulajdonrész megvételéről.

Venni vagy nem venni?

Az elmúlt hetekben arról lehetett hallani, hogy a magyar állam venné meg az orosz Surgutneftegaz 21 százalékos Mol-pakettjét, sőt egyesek a vételárat is tudni vélték, 1,6 milliárd euróról (közel 450 milliárd forint) szóltak a hírek. A tárgyalások tényét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is megerősítette, azonban részleteket nem árultak el. Ezzel elvileg az oroszok is jól járnának, hiszen tavaly márciusban 1,4 milliárdért vették az osztrák OMV-től a tulajdonrészt.

A Surgut most azért perli a Molt a Fővárosi Bíróságon, mert a magyar vállalat Igazgatósága április 20-án elutasította a tulajdonos részvénykönyvi bejegyzését, így képviselőjük nem vehetett részt az éves közgyűlésen.

Az orosz cég tavaly is bíróságon támadta meg, hogy nem vehetett részt a közgyűlésen, akkor törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Bíróságon.

"Két eset lehetséges: vagy a per is része az oroszok és az állam közötti tárgyalási folyamatnak, azaz a Surgut nyomást próbál gyakorolni a magyar kormányra, vagy pedig megakadtak a tárgyalások a felek között" - vázolta fel az mfor.hu kérdésére Szegner Balázs, az Equilor elemzője.

A magyar cég igazgatósága mellett egyébként annak idején a Magyar Energiahivatal is elutasította a Surgutneftegaz részvénykönyvi bejegyzését, mivel az orosz cég nem fedte fel tulajdonosi szerkezetét - emlékeztet a szakember.

"A per valóban jelzésértékű lehet a magyar kormány számára is, de nem hiszem, hogy érdemi nyomásgyakorlásra alkalmas lenne, mivel nem változtatna jelentősen a mostani helyzeten az sem, ha a Surgut bekerülhetne a részvénykönyvbe" - mondta az mfor.hu kérdésére Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője.

Nem borítaná fel az erőviszonyokat

A Mol tájékoztatása szerint a bíróság december 3-án tartja az első tárgyalást az ügyben. Szegner Balázs szerint az sem írná át jelentősen az erőviszonyokat, ha a Surgutneftegaznak adnának igazat, hiszen a Mol alapszabályában 10 százalékos szavazati korlát van, melyet korábban szintén azért fogadtak el, hogy kordában tartsák az oroszokat.

"Igazából nem sokat jelentene, ha a Surgutnak sikerülne keresztül vinnie tervét a Fővárosi Bíróságon, hiszen 10 százalékos súlyukkal alig tudnának érdemi dolgokat elfogadtatni a közgyűlésen. A jelek szerint azonban valamiért mégis fontos nekik, hogy bekerülhessenek" - véli az Equilor elemzője.

A Raiffeisen szakembere sem vár jelentős árfolyammozgást a per miatt, hiszen szerinte ez nem változtat a helyzeten. "Ha a bíróság a Surgutnak adna igazat, akkor is kicsi a valószínűsége, hogy egy esetlegesen a Mol átvételére irányuló törekvés sikeres lenne" - véli Herczenik Ákos. Arra a kérdésére, miért lehet mégis fontos az oroszoknak a dolog, az elemző így válaszolt: "Azt tőlük kellene megkérdezni".

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!