2011. november 9. 09:01

A forint a reggeli órákban, a várakozásokkal szemben nem erősödött az olasz hírekre reagálva, hanem ismét a 310-es szintet vette célba. Elképzelhető, hogy a háttérben az állhat, hogy a hitelminősítők változtathatnak Magyarország hitelminősítésén, áll a Commerzbank napi devizapiaci kommentárjában.

EUR/HUF (308,00 – 311,00): Ma hajnalban a kínai adatdömping összességében nem okozott nagy meglepetést, az infláció a várakozásokkal megegyezően, a szeptemberi 6,1 százalékról 5,5 százalékra mérséklődött, míg a termelői árindex kissé alulmarad az előzetes számításokhoz képest. A kínai gazdaság dinamikussága csökkenőfélben van, aminek a mértéke nagyjából megegyezik a várakozásokkal, így az adatok nem okoztak hangulatváltozást a devizapiacokon. A figyelem középpontja most is az eurozónára irányul, azon belül is az olaszokra. Berlusconi jövőbeli lemondásának híre minimális mértékű forinterősödést hozott, sőt a mai reggel a forint komolyabb gyengülésével indult, 306,7-ről 309,30-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama röpke egy óra alatt. Mától két hétig hazánkban tartózkodik az IMF bizottsága, mivel most esedékes a szokásos éves felülvizsgálatunk. A vizsgálók majdani nyilatkozatai, megállapításai érdemben befolyásolhatják a forint keresztárfolyamainak alakulását. Az is elképzelhető, hogy a Nemzetközi Valutaalap állásfoglalása után fognak a hitelminősítők színt vallani a besorolásunkról.
 

EUR/USD (1,3720 – 1,3820): Silvio Berlusconi lemondott, de nem azonnali hatállyal és csak a megszorító intézkedések megszavazása után, amire november 15-e után kerülhet sor. A most következő, hatalomért folyó politikai játék végeredménye ugyanúgy lehet a jelenlegihez hasonló jobb-közép kormány (Berlusconival a háttérben), mint egy nemzeti egységkormány (a’la Grecia), vagy egy szakértői kormány (ami a legkedvezőbb szcenárió lehetne a pénzpiacok szempontjából). Olaszország esetében az most a kérdés, hogy sikerülhet-e olyan mértékű gyors reformokat bevezetni, amivel elkerülhető lenne az adósságpálya elszabadulása külső segítség igénybevétele nélkül. Az intézkedések megszavazásáig várhatóan rekordmagasságban maradnak az olasz kötvények hozamai, és ezzel párhuzamosan az euró valószínűleg vergődni fog a dollárral szemben. Ma reggel a kockázatkerülés meg is látszik az EUR/USD árfolyamában, 1,3820-ról 1,3780-ig esett az árfolyam, az USD/HUF esetében pedig a kurzus 222-ről 224,5-re emelkedett.

CHF/HUF (248,50 – 251,50): Az EUR/CHF árfolyama 1,24 alatt van valamivel, viszont az EUR/HUF árfolyama 309 fölé szökött, így emelkedett a CHF/HUF árfolyama is, 247,50-ről 250 fölé.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.