4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kutatások szerint a lakásvásárlás során egyre inkább erősödő igényként merül fel a minél nagyobb elszeparáltság, a minél teljesebb magánélet lehetősége. Új építésű társasházakban sokszor azt sem tudják a lakók egymásról ki-kicsoda, és sokan igyekeznek optikailag és hangilag is szeparálódni a lakóközösség többi tagjától. Mire érdemes figyelni vásárláskor, hogyan lehet elkülönülni már meglévő lakás esetén?

"Szomszédok? Brr. Leginkább sem látni, sem hallani nem szeretnék belőlük semmit" – mondta a Lakásmustrának Péter, aki éppen lakásvásárlás előtt áll. Az ilyen esetekben obligát megoldás lehet a saját családi ház minél nagyobb telekkel, ám ezt kevesek anyagi lehetőségei teszik elérhetővé. Tőke híján azonban nem marad más lehetőség, mint az adott épületben a privát szféra szempontjából leginkább kedvező ingatlant kiválasztani, illetve saját lakásunkat, családi házunkat így átalakítani.

A magas kerítés ápol és eltakar

Egyszerűbb a helyzet családi illetve sorházak esetén, ahol a frontra és a hátsó telekhatárra épített magas beton vagy téglakerítés (magas = legalább 2 méter) máris jelentősen korlátozza az utcáról érkező kíváncsi tekinteteket. Érdemes egyébként megfigyelni, hogy mostanában mi az építészeti trend az új családi házak illetve villák esetében – a legtöbb esetben a front gyakorlatilag semmit, maximum kis ablakokat mutat, míg az épületek általában hátrafele nyílnak ki. Zoltánék is hasonlóan jártak el családi házuk építésekor: "Az utcai homlokzaton gyakorlatilag csak a kamra, a fürdőszoba, és egyéb szervizhelyiségek kis ablakai látszanak, minden lakószoba ablaka-terasza oldalra vagy hátra nyílik." – vázolta saját megoldását a családfő.

Akut probléma az oldalsó szomszédoktól való elhatárolódás, különösen azért, mert a legtöbb helyen az oldalsó telekhatárra nem szokták engedélyezni a tömör kerítés megépítését. Megoldás azonban van: irány a kertészet! A gyorsan növő sövény vagy tuják, illetve ezek nádkerítéssel való kombinálása máris megteremti a privát szférát, és még természetes hatást is kölcsönöz. Lehetőleg olyan növényt érdemes választani, amelyik nem nyúlik át erőteljesen a szomszéd kertjébe, illetve a saját oldalunkról könnyen karbantartható. Jószomszédi viszony esetén is kevésbé okoz sértődést, mint egy hirtelen épített deszkakerítés. (Háziállat esetén egyébként az állat léte kiváló ürügyként is szolgál a "falépítésre", elég arra hivatkozni, hogy nem szeretnénk, ha az állat átjárna.).

Saroklakás a nyugalom kulcsa

Társasház esetén már bonyolultabb a dolog, hiszen kerítést itt nem építhetünk. Érdemes a szélső, saroklakásokat megvásárolni, itt ugyanis általában kevesebb szomszéddal kell számolni. Ugyanezért lehet jó a legfelső szint, ugyanis ebben az esetben senki nem fog „dübörögni” a hálószoba felett. Aki viszont szívesen ugrál lakásában, jobb, ha egy földszinti ingatlant választ.

Nagy vendégforgalom esetén jó megoldás lehet a lifthez/lépcsőházhoz – még jobb, ha hátsó bejárathoz, lépcsőkhöz – közel vásárolni, ekkor ugyanis vendégeinknek nem kell elhaladni az összes többi lakás előtt – ez különösen körfolyosós ingatlanok esetén lehet érdekes. Ha azonban békés nyugalmat szeretnénk, a lépcsőháztól lehető legtávolabbi ingatlant érdemes kiválasztani.

Nyugalmas megoldás lehet a tetőtéri szint is, itt általában kevesebb lakás van ritkásabb a házban lakók közlekedése, sőt egyes esetekben ezen lakásokhoz tartozó folyosószakaszok akár le is szeparálhatóak.

Se kép, se hang

Tovább fokozható az elszigeteltség a meglévő hangszigetelés feljavításával – itt érdemes tudni, hogy ami gyárilag rossz volt, az tökéletes általában nem lesz, maximum jobb, a kívülről sötét ablakok alkalmazásával, a nagyüveges bejárati ajtó teljesen tömörre cserélésével, illetve függönyök, reluxák, redőnyök alkalmazásával.


Neuralgikus pont szokott lenni az erkély, ahol sok esetben csak egy fél üvegfal, vagy bádoglap választja el egymástól a szomszédos lakások erkélyeit. Aki igényli a privát szférát, ezt azonnal meg kell szüntetnie – előtte érdemes utána érdeklődni, hogy építészetileg mi engedélyezett, és mi nem, ha semmi, akkor ismét jöhet a növény, pl. a nádelválasztás.
A kérdésben érintetteknek érdemes eleve úgy válogatniuk, hogy megfelelő adottságú házat találjanak igényeiknek – ha túl kevés lakás van, kisebb a közönség, ugyanakkor jobban szem előtt vagyunk, míg egy 50-80 lakásos épületben sokkal könnyebb eltűnni a tömegben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!