2008. augusztus 5. 14:19

Továbbra sincs könnyű helyzetben a Fed a ma végződő szokásos két napos ülésezésén, melynek eredményét közép-európai idő szerint 20:15 kor tudjuk meg.

Hát így állunk. Jó képet ad az egészről a GM sokat hivatkozott legutóbbi "eredménye", mely közel 28 dolláros veszteség részvényenként. A részvények most 9-10 dollár között ketyegnek. Ezen a szinten már opciót sem kell venni a GM részvényre, hiszen a részvények maguk már opciók. A cég most már szinte (még nem de jure...) a hitelezők kezében van a mérleg saját tőke és hitelsorait szemlélve, hiszen azok felhalmozott, görgetett veszteséget és több tízmilliárdos adósságállományt tartalmaznak. De itt nem csak a GM-ről van szó.

A gazdaság többi ága is (nem csak az autóipar) továbbra is küzd a hitelpiaci válság és a többéves nyersanyagrally következményeivel: elbocsátások, a megtakarítások és a fizetések lassú, reálértelemben vett elértéktelenedése. A magas infláció (nem a headline, hanem amit az emberek mindennapi bevásárlásaikkor éreznek), mely az említett nyersanyagrally eredménye csak tetézi az elbocsájtásokból adódó problémákat.

Az elmúlt héten a Fed és az amerikai kormány is több gazdaságstabilizáló intézkedést vezetett be: a korábban jelzáloghiteleket felvett körülményeit stabilizálni szándékozó törvényt a múlt héten írta alá a még pár hónapig "uralkodó" G. W. Bush hasonlóan a FNMA, FHLMC és az FHLB szponzorált nagy jelzálogfinanszírozók szabályozásáról szólót. A Fed bevezetett egy több hónapos hitelezési konstrukciót is, ezzel kvázi elismerve, hogy a jelenlegi problémák még velünk maradnak egy ideig (és amíg ez így van ne számítsunk shortzárásokon túl nagyobb lélegzetvételű részvénypiaci hegymenetekre). Az alábbi ábrán jól látható, hogy a piaci várakozások (3 illetve 6 hónapos) a Fed fund és a bankközi hitelezési kamatok közti különbségre (spread) továbbra is magasak, még ha az említett Fed-intézkedés valamelyest csillapított is a feszült helyzeten.


A Fed nagy problémája a magas inflációs várakozásokban keresendő. Egyik oldalról a gazdaság rohamosan lassul, mely a hitelezési körülmények enyhítését indokolja, a másik oldalon viszont a magas inflációs várakozások miatt a Fed a hitelességével játszik, ha nem lép fel erőteljesen (a verbális intervenciókon és kommentárokon túl) ellene.

Némi lélegzetvételnyi szünethez juthat talán a FED a fogyasztó és a gazdaság a következő 12 hónapban. A munkanélküliség megugrásával, a béremelések egyértelmű lassulásával és az elmúlt hetekben megkezdődött nyersanyagpiaci pozíciók tisztítgatásával vagy korrekcióval a jelentősen csökkenhet az inflációs nyomás. Az alábbi ábra a béremelések és a munkanélküliség alakulását mutatja (forrás Lehman).


Ez azt jelentheti, ha a nyersanyagárak továbbra is stabilak maradnak ezen a szinten, akkor a jövő évben a headline infláció akár lecsökkenhet 2 százalék körülire is a jelenlegi 5 százalék körüli szintről - jelentősen csökkentve az inflációs nyomást..
A fogyasztói inflációs várakozások is lassú csökkenést mutattak az elmúlt mintavételnél, melyben a következő 5-10 évre várt infláció 3,4 százalékról 3,2 százalékra esett vissza.

Azaz az inflációs oldalon a Fed kap némi táamszt majd várhatóan, melyhez az ECB hátszele által várhatóan némileg megerősödő dollár is pozitívan járul majd hozzá. Mindez azt jelenti, hogy a Fed - bár hangoztatva az inflációs aggodalmát (Mishkin például számszerűsített inflációs cél bevezetsését szorgalmazta nemrégiben) - megmaradhat a jelenlegi alapkamat mellet, segítve a bankszektor kúráját. Várakozásom így a 2 százalékos kamatszint a mai ülés után is, melyet az inflációs fronton tapasztalható lassú enyhülés és az USA gazdaságának továbbra is igen jelentős problémái támasztanak alá.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.