TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kedden megjelent vártnál alacsonyabb inflációs jelentés felerősítette az azzal kapcsolatos várakozásokat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a júliusi után augusztus végén is csökkenti majd a kamatot - írja a Bloomberg. A lapnak nyilatkozó elemzők egy része úgy véli, hogy egy újabb egy százalékos monetáris lazítás sem elképzelhetetlen.

A kedden megjelent vártnál alacsonyabb inflációs jelentés felerősítette az azzal kapcsolatos várakozásokat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a júliusi után augusztus végén is csökkenti majd a kamatot - írja a Bloomberg. A lapnak nyilatkozó elemzők egy része úgy véli, hogy egy újabb egy százalékos monetáris lazítás sem elképzelhetetlen.

A KSH kedd reggel közölte, hogy 5,1 százalékra emelkedett az infláció júliusban, ami egy százalékkal alacsonyabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál. Mindez azt jelenti, hogy a júliusi áfaemelés a vártnál kevésbé jelent meg a fogyasztói árakban, ez pedig lehetővé teszi, hogy az MNB tovább vágja a kamatot.

Még 100 bázispont?

"Akár további 100 bázisponttal is csökkentheti a kamatszintet a jegybank a jelenlegi 8,5 százalékról" - vélekedik Papp Zsolt, a KBC elemzője, aki a Bloombergnek nyilatkozott a kérdésről. "A júliusi reakciók azt mutatják, hogy a piac meg tud emészteni egy ekkora vágást, ez pedig újra arra ösztönözheti a döntéshozókat, hogy jelentősen csökkentsék a kamatot" - vélekedik a szakember.

Az MNB-alapkamat alakulása 2000-2009


Július végén sokan féltették a forintot, amikor az MNB meglepőt húzott azzal, hogy a várt 50 helyett 100 bázispontot vágott, azonban utólag kiderült, hogy a döntés nem volt jelentős hatással a magyar deviza árfolyamára. A kamatcsökkentés mértéke most is attól függhet majd, hogy közvetlenül a döntést megelőző napokban hogyan alakul a forint árfolyama.

"A vártnál alacsonyabb infláció növelheti az újabb kamatcsökkentés esélyét" - válaszolta a Bloomberg kérdésére Tóth Gyula, az Unicredit bécsi elemzője.

A júliusi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Simor András elmondta: az MNB tartja magát 3 százalékos inflációs céljához, sőt a jelenlegi előrejelzéseket figyelembe véve jövőre ez alá csökkenthet a pénzromlás üteme.

A nemzetközi hangulatnak is köszönhetjük

A magyar alapkamat Romániával holtversenyben továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban a júliusi 100 bázispontos vágás ellenére. "A nemzetközi piacokon felerősödő optimizmus, a növekvő kockázatéhség és a devizákkal kapcsolatos kockázatok csökkenése vezetett oda, hogy a magyar jegybank agresszív kamatcsökkentésbe kezdett" - vélekedik Tatha Ghose, a Dresdner Kleinwort londoni elemzője.

Ghose szerint az MNB szakemberei is túlbecsülték az áfaemelés várható hatását, ezért valószínűleg a közeljövőben csökkenteni fogja inflációs előrejelzését a jegybank. Simor András július végén úgy nyilatkozott, hogy a jegybank képviselői árgus szemekkel fognak figyelni arra, hogy az adóemelés hosszabb távon ne épüljön be az inflációs várakozásokba, csak egyszeri hatás legyen.

A jegybank elnöke azt is elmondta, hogy addig kívánják csökkenteni a kamatot, amíg a pénzügyi stabilitás azt lehetővé teszi és az infláció is a célérték közelében marad. A Bloomberg által készített rögtönzött felmérésben nyolcból hét elemző 50 bázispontos kamatcsökkentést vár az augusztus 24-i kamatdöntő ülésen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.