3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Sokkal nagyobb hatása volt a piaci árak emelkedésének az elmúlt években.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok gazdálkodását érdemben nem befolyásolja a forint gyengülése. Fekete Zoltán, a vagyont kezelő Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint az eszközök javarészt forintban vannak. Az ingatlanbefektetéseknél a bérleti díjakat euróban határozzák meg a magyar piacon is, így tulajdonképpen még jól is jönnek ki az euró erősödéséből, hiszen forintban több bevételük képződik.

A szakember szerint egyébként az árfolyam alakulása nem okoz zavart a hazai irodabérleti piacon. Mint lapunknak levezette, egy vállalat költségein belül az irodabérlet nem éri el a 10 százalékot, és ehhez képest gyengült a forint mintegy 6 százalékot az elmúlt időszakban. Így összességében a teljes költségen belül 1-2 százalékos elmozdulást jelent a mostani 335 forintos árfolyam.

Nem mellesleg az exportpiacokon érdekelt cégeknek olcsóbbá válik az üzemeltetés, ahol a béreket forintban számolják el, a bevétel viszont euróban keletkezik.

Fekete Zoltán szerint egyébként a hazai irodabérleti piacon nem jellemző a szerződéses kitétel az árfolyamváltozásra a futamidőn belül. Évente az eurózóna inflációjával indexálják a bérleti díjakat, de a mostanihoz hasonló helyzetekre nem szoktak kitérni a kontraktusok, az árfolyamkockázatot más módon kell viselni kiadónak és bérlőnek egyaránt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg 4-5 éve még 10 euró körüli négyzetméterárak voltak a piacon, ma már 15-16 eurót kell megadni, sőt, a főváros belső részein akár 25-26 eurót is elkérnek egy négyzetméterért. Az árfolyamhatás tehát jóval csekélyebb a piaci alapú díjnövekedéshez képest.

Fontosnak tartotta még, hogy míg itthon általában 5-6 éves futamidejű szerződéseket kötnek, Nyugat-Európával nem ritka a 25-30 éves megállapodás sem. Az Optima elnöke hasznosnak tartaná, ha idehaza is elmozdulna a piac a hosszabb távú bérleti szerződések felé. "Ez sokkal jobb üzleti lehetőséget biztosítana fejlesztőnek, finanszírozónak, üzemeltetőnek, sőt, még a fejlesztésen dolgozó munkásoknak is. A magasabb béreknek és a fejlesztői hasznoknak további pozitív makrogazdasági hatásai érvényesülhetnek a fogyasztáson keresztül" - hangsúlyozta.

Ezen túl jobb minőségű irodaházak készülnének, amelyek a munkahelyi fluktuáció szempontjából is fontosak: a dolgozók értékelik, ha kulturált körülmények között tudják elvégezni a munkájukat. Ez a munkaadónak is fontos, mert a költségek emelkedésével jár, ha sűrűn cserélődnek az emberek a cégnél (például, mert az újakat csak drágábban tudják alkalmazni).

Fekete Zoltán szerint az igazi nagy változást ez jelentené a hazai irodapiacon. Lapunknak pozitív példaként említette a Telekom-székházat, amelyre 15 éves futamidejű szerződést kötött a kiadó Wing Zrt. és a bérlő Telekom.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.