<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Sokkal nagyobb hatása volt a piaci árak emelkedésének az elmúlt években.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok gazdálkodását érdemben nem befolyásolja a forint gyengülése. Fekete Zoltán, a vagyont kezelő Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint az eszközök javarészt forintban vannak. Az ingatlanbefektetéseknél a bérleti díjakat euróban határozzák meg a magyar piacon is, így tulajdonképpen még jól is jönnek ki az euró erősödéséből, hiszen forintban több bevételük képződik.

A szakember szerint egyébként az árfolyam alakulása nem okoz zavart a hazai irodabérleti piacon. Mint lapunknak levezette, egy vállalat költségein belül az irodabérlet nem éri el a 10 százalékot, és ehhez képest gyengült a forint mintegy 6 százalékot az elmúlt időszakban. Így összességében a teljes költségen belül 1-2 százalékos elmozdulást jelent a mostani 335 forintos árfolyam.

Nem mellesleg az exportpiacokon érdekelt cégeknek olcsóbbá válik az üzemeltetés, ahol a béreket forintban számolják el, a bevétel viszont euróban keletkezik.

Fekete Zoltán szerint egyébként a hazai irodabérleti piacon nem jellemző a szerződéses kitétel az árfolyamváltozásra a futamidőn belül. Évente az eurózóna inflációjával indexálják a bérleti díjakat, de a mostanihoz hasonló helyzetekre nem szoktak kitérni a kontraktusok, az árfolyamkockázatot más módon kell viselni kiadónak és bérlőnek egyaránt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg 4-5 éve még 10 euró körüli négyzetméterárak voltak a piacon, ma már 15-16 eurót kell megadni, sőt, a főváros belső részein akár 25-26 eurót is elkérnek egy négyzetméterért. Az árfolyamhatás tehát jóval csekélyebb a piaci alapú díjnövekedéshez képest.

Fontosnak tartotta még, hogy míg itthon általában 5-6 éves futamidejű szerződéseket kötnek, Nyugat-Európával nem ritka a 25-30 éves megállapodás sem. Az Optima elnöke hasznosnak tartaná, ha idehaza is elmozdulna a piac a hosszabb távú bérleti szerződések felé. "Ez sokkal jobb üzleti lehetőséget biztosítana fejlesztőnek, finanszírozónak, üzemeltetőnek, sőt, még a fejlesztésen dolgozó munkásoknak is. A magasabb béreknek és a fejlesztői hasznoknak további pozitív makrogazdasági hatásai érvényesülhetnek a fogyasztáson keresztül" - hangsúlyozta.

Ezen túl jobb minőségű irodaházak készülnének, amelyek a munkahelyi fluktuáció szempontjából is fontosak: a dolgozók értékelik, ha kulturált körülmények között tudják elvégezni a munkájukat. Ez a munkaadónak is fontos, mert a költségek emelkedésével jár, ha sűrűn cserélődnek az emberek a cégnél (például, mert az újakat csak drágábban tudják alkalmazni).

Fekete Zoltán szerint az igazi nagy változást ez jelentené a hazai irodapiacon. Lapunknak pozitív példaként említette a Telekom-székházat, amelyre 15 éves futamidejű szerződést kötött a kiadó Wing Zrt. és a bérlő Telekom.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.