2018. június 11. 13:36

Az év eleji nagybevásárlás után áprilisban ismét nagyobb összegért vásárolt magyar állampapírt a titokzatos nonprofit szervezet, mely véleményünk szerint jó eséllyel valamelyik egyház lehet.

Idén minden korábbinál nagyobb értékben vásárolt be valamilyen rejtélyes nonprofit szervezet a magyar állampapírokból - számoltunk be erről még két hónappal ezelőtt. Az első két hónapban összesen 126 milliárd forintnyi bevásárlást eszközöltek ezek a szervezetek, és a 2017-es év tapasztalatai alapján arra saccoltunk, hogy még márciusban van esély egy jelentős vételre.

Várakozásunk nem teljesen igazolódott vissza, hiszen egy hónappal később, áprilisban vásároltak még a háztartásokat segítő nonprofit intézmények állampapírokat. Összesen 33 milliárd forintért, ezzel a náluk lévő állomány 378,8 milliárd forintra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikája szerint.

A részletesebb adatok szerint a növekedés teljes mértékben a rejtélyes szervezet vásárlásának köszönhető, az átértékelődés hatása marginális volt. Ami pedig a futamidőket illeti, a pénzt az egy évnél rövidebb futamidejű papírokra költötték el. Így jelenleg 198 milliárd forintot parkoltatnak ilyen állampapírokban, 160 milliárdot éven túli lejáratúakban, közel 20 milliárd forint pedig deviza alapú állampapírban van.

Forrás: mfor.hu, MNB Forrás: mfor.hu, MNB

Biztosan továbbra sem tudni, hogy ki(k) állhat(nak) a vásárlások mögött. Ekkora költségvetéssel a jegybank Pallas Athéné Alapítványai rendelkeznek, ők azonban 2016 óta felhagytak az állampapírok vásárlásával. Rajtuk kívül egyedül az egyházakat tartjuk ekkora nagyságrendben vásárolni képes potenciális vevőknek.

Ezt megerősítheti az az érdekes összefüggés, miszerint év végén a költségvetés rendre a vásárlásokhoz hasonló nagyságrendű extra juttatásban részesítette az egyházakat. A Vakmajom április közepén született Facebook-bejegyzése szerint:

Ismeretlen nonprofit (civil vagy egyházi) szervezetek óriásvételei a kötvénypiacon: 2017 év eleje: 101,8 mrd Ft, 2018 eleje 127 mrd Ft.
Egyházaknak kiszórt költségvetési pénz: 2016 vége: 118 mrd Ft, 2017 vége 80 mrd Ft (230 mrd egész éves extra).