3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Veolia megvásárolja a német Uniper 430 megawatt kapacitású, gáztüzelésű hőerőművét Gönyűn, közölte a francia közszolgáltató hétfőn.

A 430 megavaltt kapacitású, gáztüzelésű, kombinált ciklusú erőmű segít a rugalmas villamosenergia-termelési kapacitás biztosításában. Ez döntő fontosságú, mivel több megújuló kapacitás jött létre szakaszos termeléssel és az európai országoknak rugalmas alapterhelési kapacitásra van szükségük, amelyek gyorsan be- vagy kikapcsolhatóak hálózataik kiegyensúlyozása érdekében – fűzte hozzá a Veolia.

A cég szerint a német Unipertől vásárolt gönyűi erőmű az ország egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb ilyen létesítménye. A termelési kapacitásait rugalmassá tevő korszerű technológiáknak köszönhetően meghatározó szerepet játszik a magyar villamosenergia-hálózat szabályozásában és kiegyensúlyozásában.

"Ez a megállapodás összhangban van a rugalmassági kapacitások fejlesztésére irányuló ambícióinkkal, amelyek elengedhetetlen kiegészítői az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának" – fejtette ki Estelle Brachlianoff, a Veolia vezérigazgatója.

„A magyar energiapiac nagy múltú szereplőjeként nagy örömünkre szolgál, hogy jobban megvethetjük lábunkat, és így tovább erősíthessük a helyi villamosenergia-rendszer ellenálló képességét" – tette hozzáa  francia cég vezérigazgatőnője.

A pénzügyi részleteket a felek nem hozták nyilvánosságra. Az adásvételi szerződés a Veolia magyarországi leányvállalatán keresztül történt, a tranzakció a szükséges engedélyek megszerzéséhez és az előírások betartásához kötött. Ezzel a művelettel a Veolia tovább erősíti európai vezető pozícióját ezen az ígéretes és stratégiai piacon, és bővíti portfólióját, amely jelenleg 2,4 gigawatt menedzselt rugalmas villamos energiát jelent, ami 2,6 millió lakos energiaigénynek felel meg.

A 2011-ben átadott Gönyűi Erőmű korszerűnek számít. Fotó: MTI
A 2011-ben átadott Gönyűi Erőmű korszerűnek számít. Fotó: MTI

Korában is terjeszkedett

A cégcsoport január 11-én jelentette be - írta a Profitline -, hogy a csoport magyarországi leányvállalatához tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. és a lengyelországi egységéhez tartozó Veolia Holding Polska összefogott, és többségi – 53 százalékos -  tulajdont szereztek a Thermowatt Energetikai és Építőipari Kft.-ben, amely innovatív technológiát fejleszt ki a szennyvizek hőenergiájának hasznosítására.

Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, a Veolia magyarországi terveiről és erőmű-beruházásairól is tárgyalt Orbán Viktor kormányfő a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökével és delegációjával, amikor a Karmelitában fogadta őket még tavaly szeptemberben. Az akkori MTI-hír szerint, a kormányfő és Antoine Frérot, a francia cég igazgatótanácsának elnöke közötti tárgyalás fő témája a magyar kormány és a Veolia (Dalkia) Energia Zrt. között tíz évvel azelőtt kötött stratégiai partnerségi megállapodás megújítása volt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!