6p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez abból derül ki, hogy az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. és a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó Arcadia Befektetési Alapkezelő Zrt. a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) összefonódást jelentett be. Azon az alapon, hogy a tranzakció az irodai célú ingatlanbérbeadás piacát érinti. Most a GVH-nak kell döntenie arról, hogy versenyt korlátozónak tartja-e az összefonódást.

A két fél közül a vevőjelölt, az Optima Befektetési-, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. az ismertebb a nyilvánosság előtt. Ez a cég kezeli ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a 2014-ben elindult hattal szemben ez év elejétől immár csak egy – Pallas Athéné nevű alapítványának a vagyonát. Ez 2019 végén közel 275 milliárd forintra rúgott, ebből 174,9 milliárd befektetési jegyben, 64,5 milliárd ingatlanban, 26,8 milliárd vállalati kötvényekben, 8,6 milliárd pedig bankbetétben szunnyadt.

A Millenáris Classic Irodaház adásvétele volt az első bizniszük
A Millenáris Classic Irodaház adásvétele volt az első bizniszük

A potenciális eladó az Arcadia Befektetési Alapkezelő Zrt., amely közvetve – több cégen, köztük a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Wingholding Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt.-n keresztül – a Wallis-alapító Veres Tibor tulajdonában áll. A két alapról nyilvánosan, a Wingholding 2018-as éves jelentésében lelhető fel információ. Eszerint a Wingholding 2018 első negyedévében adta el az Ericsson-székházat tulajdonló projektcégét, a Wepmark Kft.-t az Arcadia I. és az Arcadia II. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapoknak. Ezeket kezeli az Arcadia Befektetési Alapkezelő Zrt.

Nem ez lesz az első tranzakciója egymással az Optimának és a Wingnek, mivel már évek óta üzleti kapcsolatban állnak. Az Optima Befektetési Zrt. 2016. június 20-án kötött adásvételi szerződést a Wingholdingba tartozó Wing Zrt.-vel a Millenáris Parkban található két irodaház – a Millenáris Irodaház Classic és Millenáris Irodaház Avantgarde –, valamint a Széll Kálmán téri egykori Posta-székház, most Buda Palota megvásárlására.

A két Millenáris-iroda közül a Classicért 25,13 millió eurót (akkori árfolyamon 7,93 milliárd forintot), az Avantgarde-ért 6,67 millió eurót (2,11 milliárd forintot), míg a Buda Palotáért 22,3 millió eurót (7 milliárd forintot) fizetett az Pallas Alapítványi vagyont kezelő cég.

A két irodaház két, az Optima által alapított ingatlanbefektetési kft.-hez (Optimum-Alfa, Optimum-Omega) került, már ezek adtak túl azokon tavaly júliusban, 10,64 milliárd forintért, amiből következik, hogy az alapítványi vagyonkezelő mintegy félmilliárd forint nyereséget realizált. Az új tulajdonos egy Skygreen Buildings nevű kft., amit a hvg.hu szerint 2018 végén vásárolt meg az Equilor Alapkezelő Zrt. által kezelt Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap.

A Buda Palotát az Optima 2018 végén adta el az MNB-nek 14 milliárd forintért, mivel azonban az épület átalakítása közel 7 milliárdjába került, ezen nem ért el nyereséget. 

Az ingatlaneladások azon új koncepció alapján történtek, miszerint az Optima az alapítványok vagyonát ezentúl nem közvetlenül, hanem közvetve, befektetési alapokon keresztül tartja ingatlanokban. Ebben az vezérli – fejtette ki korábban lapunknak Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója –, hogy az utóbbi években lezajlott jelentős irodapiaci értéknövekedés lehetővé teszi, hogy jó hozammal értékesítsék a korábban megvásárolt ingatlanokat.

A Millenáris Classic és Avantgarde mellett további négy irodaházban meglévő teljes, vagy résztulajdonától is megvált az Optima: a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes épülettől, a Várkert Bazár tőszomszédságában álló Ybl Vízháztól, a Váci úton lévő Váci Greenstől, valamint az ugyancsak annak közelében található Reno Udvartól. Ezekért összességében mintegy 50 milliárd forintot kapott, amelyet Fekete Zoltán tájékoztatása szerint továbbra is a kereskedelmiiroda-szegmensben kívánnak elkölteni.

Ebbe az elképzelésbe illik bele az Arcadia Befektetési Alapkezelő megvásárlása. Ami már nemcsak az évekre visszanyúló üzleti kapcsolat miatt nem áll messze az Optimától, hanem azért sem, mert az Arcadia által kezelt, immár három ingatlanalapban jelenleg is tartja a Pallas Alapítvány-vagyon egy részét – derült ki a lapunk érdeklődésére adott tájékoztatásból.

Jelenleg összesen 18, ingatlanokba is fektető alapban fialtatja az alapítványok vagyonát az Optima. Ezek közül hat nyilvános, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) által lajstromozott. Ezek jellemzői:

Az alap neve

Kezelt vagyona

(milliárd forint)

Éves hozama (%)

Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap

524,3

2,4

OTP Ingatlanbefektetési Alap

410,0

2,1

OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap

48,9

7,0

Raiffeisen Ingatlan Alap

29,0*

8,3-13,7*

Equilor Optimus Befektetési Alapba Fektető Alap

1,1

-0,9

Equilor Primus Alapok Alapja

1,1

-16,4

*A négy sorozaté. Forrás: Bamosz

A további 12 alap közül hármat – az Optimum I.-et, az Optimum II.-őt és a Prime Értékpapír Alapot – az Optima alapkezelője menedzseli, míg másik hármat – mint már említettük, az Arcadia I.-et, az Arcadia II.-őt és az Arcadia III.-at – az Optima által most megvásárolni kívánt Arcadia Befektetési Alapkezelő.

Két alap – a Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap és a Garda Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap – közül az előbbi neve tavaly áprilisban vált ismertté. Akkor vette meg ugyanis a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-től a Forest Offices Irodaházat, több mint 11 milliárd forintért. Ez volt az első ingatlan, ami az alap portfoliójába került, lévén, hogy az alap abban a hónapban kapta meg a működési engedélyét az MNB-től.

A Garda aztán tavaly októberben éppen az Optimával üzletelt: megvette tőle a Seven House Ingatlanhasznosító Kft-t. A Garda menedzselését idén február 1-jén a letelepedésikötvény-bizniszben is utazott Földvári Gábor érdekeltségébe tartozó Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt.-től a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. vette át. Ez a cég meg onnan ismert, hogy az MKB Bank közvetett tulajdonosa, s az Origót alapító, Matolcsy György jegybankelnök fiaival barátságban lévő Száraz István érdekeltsége.

Tovább listázva az Optima ingatlanalapos befektetéseit, kiderül, hogy a Boreasz Ingatlan Befektetési Alap szintén a Wing Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Boreaszról a Wingholding 2018-as éves jelentésében annyi szerepel, hogy az alap 2018 végén megvásárolta a Magyar Telekom Nyrt.-től a Budapest I. Krisztina körút 55. szám alatt található, több mint 20 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező irodaházat, majd azt 2019 első felében tovább értékesítette.

Három, az Optima tőkéjét is tartalmazó alap maradt már csak hátra. Közülük az egyik (Prémium) zártkörű, a másik egy magántőkealap (Impact Ventures, amelyet a hasonló nevű kockázatitőkealap-kezelő menedzsel), a harmadik pedig, a Trigal Alternative Regional Multi Asset Fund Luxemburgban van bejegyezve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!