6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A Seven House Ingatlanhasznosító Kft.-t az MNB-alapítványoktól tavaly októberben megvásárolt Garda Ingatlanalap kezelése ugyanis átkerült a Száraz István egykori Origo-tulajdonoshoz köthető, az MKB Bankban is részvényes Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-höz. A Seven House új székhelye immár a Quartzéval azonos, az az MNB-alapítványok által 2016 júniusában vásárolt, műemléki védettségű Millenáris Classic Irodaházban, sőt ugyanazon az emeleten található. 

A cégközlönyben megjelent közlésből az is kiderül, hogy a székhelyváltozással együtt a Seven House ügyvezetőjének a személye is módosult, Kőszegi Zoltánt Valkó Mihály váltotta. Utóbbi a Quartz Befektetési Alapkezelő vezetője.

A Seven House új székhelye a Lövőház utcai Millenáris Classic Irodaházban. Fotó: epiteszforum.huA Seven House új székhelye a Lövőház utcai Millenáris Classic Irodaházban. Fotó: epiteszforum.hu

A Quartz neve tavaly augusztusban robbant a köztudatba, amikor kiderült, hogy a Quartz által kezelt Uncia Magántőkealap közvetett birtokába került az MKB Bank közel egyharmadát tulajdonló Bankonzult Finance Zrt., amelyet tavaly novemberben át is keresztelt Uncia Finance Zrt.-re. Ennek kizárólagos gazdájaként az Uncia Alpha Kft. van bejegyezve – ugyanattól az időponttól, mint amikor a Bankonzult Finance átnevezése hatályba lépett. Az Uncia Alpha Kft. tulajdonosa pedig az Uncia Magántőkealap, amely egyike annak a féltucat befektetési alapnak, amelyet – honlapja tanúsága szerint – a Quartz kezel.  

A Quartz által kezelt befektetési alapok

Az alap neve

MNB-engedély dátuma

Panther Ingatlanfejlesztő Alap

2018.10.16.

Neofelis Értékpapír Alap

2018.12.13.

Uncia Magántőkealap

2019.05.31.

Felis Magántőkealap

2019.06.26.

Atrox Ingatlanfejlesztő Alap

2019.10.09.

Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap

2020.02.01.*

*Az alapkezelés átvetelének dátuma. Forrás: Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.

Mostani történetünk szempontjából a Garda alap az érdekes. A Garda vette meg ugyanis 2019 novemberében a Seven House Ingatlanhasznosító Kft.-t az Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-től, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most már csak egyetlen alapítványának a vagyonát kezeli.

A Gardától ugyan megvált a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, ám abba egyúttal vissza is forgatott tőkét – tájékoztatta lapunkat az Optima –, méghozzá annak a Privátbankár.hu által elsőként megírt koncepcióváltásnak az eredményeként, miszerint ingatlanok helyett inkább ingatlanalapokban tartja a vagyonát. 

A Garda akkor került be a hírekbe, amikor tavaly áprilisban az ingatlanalapnak értékesítette a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a Forest Offices Irodaházat. Az alap abban a hónapban kapta meg működési engedélyét az MNB-től, s ez volt az első ingatlan, ami a portfoliójába került. Több mint 11 milliárd forintot fizetett a legkorszerűbb vidéki irodaháznak számító Forest Officesért a Garda, amelynek a megépítése 10 milliárd forintba került, ennek 60 százalékát a Debreceni Vagyonkezelő, 40 százalékát a SZINORG-Csoportba tartozó Hunép Zrt. dobta össze.

A Garda két ütemben került a Quartzhoz. Az elsőben, tavaly októberben az MNB-alapítványok vagyonát kezelő Optimától a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez – amit a cégbíróság novemberben jegyzett be –, majd alig három és fél hónappal később a Garda menedzselését a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. vette át. Ezt tanúsítják a Seven House gyors székhelyváltozásai is. Tavaly október 18-áig még a Döbrentei utca 2. szám alatt volt bejegyezve a kft – itt működik az Optima –, akkor átkerült a Vörösmarty tér 5. alá, vagyis a Capstone főhadiszállására, idén február 11-étől pedig a Seven House székhelye a Lövőház utca 39. alatt, a Millenáris Classic Irodaházban található, ahová a Quartz is be van jegyezve. Amely az irodaházon belül tavaly novemberben az I. emeletről a IV.-re költözött.

Érdekesség, hogy a Capstone jogelődje, a Primestone Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. 2018 júniusáig ugyancsak a Lövőház utca 39. alatti irodaházban, annak is a IV. emeletén tartózkodott – vagyis ahová tavaly novemberben a Quartz átköltözött. Ez azonban csak a véletlen műve, hiszen azt követően, hogy a Földvári és fia Tanácsadó Kft. azt megvásárolta és átkeresztelte Capstone-ra, át is tette annak székhelyét a Vörösmarty térre – közölte lapunkkal a Földvári és fia Tanácsadó Kft.-ben minősített többségi befolyással rendelkező Földvári Gábor.

Földvári neve a leginkább a 2017-ben kifújt letelepedésikötvény-bizniszből ismert, ő volt az egyik, ciprusi illetőségű közvetítő cégének, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője.  Amúgy tőzsdei körökben ismert magánbefektető, korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult.

A Capstone is féltucat ingatlanalapot kezel, ezért is a kívülálló számára furcsának tűnhet, miért adta tovább a Garda menedzselését a Quartznak. Ennek két oka volt – mondta érdeklődésünkre Földvári Gábor. Az egyik, hogy a Garda összértéke átlépte a 100 millió eurós határt, amelynek kezelése már - egy szabály szerint -jelentős humánerőforrást igényel. Márpedig nem voltak biztosak abban, hogy találnak a piacon megfelelő mennyiségű és minőségű szakembert. Ezzel némileg összefüggésben a másik ok Földvári szerint az volt, hogy több fejlesztés előtt áll a Garda, mint amennyivel a Capstone elbírt volna. Ilyen például két Andrássy úti épület, vagy a Magyar Tudományos Akadémia II. kerületben, a Rózsadombon található egykori kémiai kutatóintézete, amelyet még az MNB egyik alapítványa vett meg 2015-ben, s tette azt be a Seven House Kft.-be, így az a Garda kezelésével együtt átkerült a Quartz Befektetési Alapkezelőhöz.

A Quartz ajánlotta a legjobb árat – válaszolta Földvári lapunk kérdésére, miért pont Száraz István érdekeltségének értékesítették a Gardát. Merthogy a hivatalos cégadatok alapján nagyon is úgy tűnik – s ezt a piacon mindenki kész tényként kezeli –, hogy a Quartz mögött az Origo alapítója áll, aki baráti kapcsolatokat ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival.

A Quartznak két tulajdonosa van: a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt. 90,001, míg a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft. 9,999 százalékot birtokol. A Dry Immo egyedüli részvényese a Felis Magántőkealap, amely tavaly július 10-én vásárolta ki Szárazt, a Dry Immot viszont ma is ő jegyzi.

A magántőkealapok nem kötelesek nyilvánosságra hozni befektetőik kilétét, így nem lehet biztosat tudni arról, továbbra is Száraz áll-e a Felis mögött. Mindenesetre sokat sejtető, hogy a magántőkealap ugyanazon a már említett Lövőház utcai címen van bejegyezve, mint a Száraz közvetett – a DryCom-on keresztüli – tulajdonában lévő Frank Digital Kft. Továbbá a New Wave Service Kft., amelynek közvetve – a Magyar Stratégiai Zrt.-n keresztül – Matolcsy Ádám az egyedüli gazdája. S mint már említettük, Száraz tulajdonosi mivoltát a piacon is evidensnek tekintik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.