TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Napokig is eltarthat, amíg az NHB Bank végelszámolója felméri, hogy a befektetési üzletágnál befagyott értékpapírok és pénzek tényleg hiánytalanul megvannak-e, ahogy azt a PSFN feltételezi. Az mfor.hu értesülései szerint több ezer ügyfél lehet érintett, köztük számos egykori Buda Cash- és Quaestor-kliens.

„Tájékoztatjuk az NHB Bank befektetőit, hogy az NHB Bank befektetési üzletágánál található, a bank saját vagyonának részét nem képező, az ügyfelek tulajdonában álló értékpapír- és pénzeszköz-állomány kiadása iránt a végelszámoló haladéktalanul intézkedik azt követően, hogy megbizonyosodik arról, hogy — az általa vezetett nyilvántartás és a befektetői követelések egyezősége alapján — az ügyfelekkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merül fel. Az ügyfelek vagyonkiadással kapcsolatos teendőiről a végelszámoló a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.”

Az ügyfélvagyon egy része külföldi letéti helyeken található Az ügyfélvagyon egy része külföldi letéti helyeken található

Ezt a közleményt adta ki ma reggel a március 14-én működési engedélyétől megfosztott NHB Bank végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). Hozzátéve: amíg ez a vagyonfelmérés nem zárul le, az NHB Bank nem teljesíthet kifizetéseket, így a befektetési üzletág ügyfelei sem jutnak hozzá értékpapírjukhoz, illetve a számláikon lévő pénzeikhez. Mivel a végelszámolás elrendelésével egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét is visszavonta, az NHB Bank a befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó további ügyfélmegbízásokat sem tudja teljesíteni.

Még mielőtt azonban az érintett, az mfor.hu információi szerint több ezer ügyfél a szívéhez kapna, tudni kell, hogy – mint azt érdeklődésünkre a PSFN közölte – az NHB Bank befektetési szolgáltatási üzletága keretében kezelt értékpapír- és pénzeszköz-állomány vonatkozásában az MNB nem tárt fel szabálytalanságot. Ezek az értékpapírok, ügyfélpénzek nem képezik a végelszámolási vagyon részét, s a végelszámoló várakozásai szerint azok teljes egészében kiadhatók lesznek. A vagyonkiadás elengedhetetlen feltétele, hogy a PSFN megbizonyosodjon arról, hogy az ügyfélvagyon hiánytalanul rendelkezésre áll.

Ez a felmérés már megkezdődött, s a PSFN azt ígéri, várhatóan napokon belül tájékoztatni tudja a befektetőket, akiknek ezt követően módjuk lesz pozícióik zárására és értékpapírjaik, ügyfélpénzeik transzferálására is. Hogy ez a vagyonleltár mennyi ideig tarthat, azt nem tudni, mindenesetre az NHB Bank egyetlen megmaradt, a budapesti Alkotmány utcában található fiókjában azt a tájékoztatást adják az ügyfeleknek, hogy egy-két hétig még biztosan nem jutnak a jussukhoz.

Az ügyfélvagyon kiadásának további feltétele, hogy a végelszámoló az NHB Bank Zrt. „v.a.” letéti helyeinek mindegyikén átvegye a rendelkezési jogot. Az ügyfélvagyon felmérése és a végelszámoló rendelkezési jogának átjegyzése szintén megkezdődött. „Megjegyezzük, hogy a rendelkezési jog átjegyzési folyamatát lassíthatja, hogy az ügyfélvagyon egy része külföldi letéti helyeken található, a végelszámoló azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek irányába történő elszámolásban ez ne képezzen akadályt” – közölte az mfor.hu-val a PSFN.

Az MNB március 14-ei tájékoztatása szerint összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel az NHB Banknál, miközben 2018. december 18-án, az NHB 7 millió forint feletti kifizetések korlátozásának elrendelését és a felügyeleti biztos kirendelését követően kiadott közleményben az szerepelt, hogy 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél van a 100 ezer eurós OBA-kártalanítási limit fölött.

Négy tényező okozta az 1 magánszemélyből és 7 vállalati ügyfélből álló eltérést ­– válaszolta az mfor.hu érdeklődésére az MNB.

  1. Az ügyfél fizetési számlájára befizetés érkezett,
  2. Az ügyfél betétjéből engedélyezett belső hiteltörlesztést hajtott végre bankon belül,
  3. Az ügyfél a bank betétkifizetési korlátozásának időszakában 7 millió forintot meg nem haladó betétösszeget vett fel a bankból (vagyis, ha például valakinek 35 millió forintja volt, felvehetett 7 milliót, ennek következtében a betétösszege a kártalanítási érték alá esett),
  4. Az euró/forint árfolyam változott (míg egy euró az MNB-intézkedés napján, 2018. december 18-án 323,30 forintot ért, addig a működési engedély visszavonásakor, 2019. március 14-én 314,45 forintot, aminek következtében a 32,33 millió forintos kártalanítási határ 885 ezerrel, 31,445 millióra csökkent).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.