Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Eidenpenz József

Bár az olajnak és az olajtermelőknek nagyon rossz éve volt tavaly, más árupiaci termékek két számjegyű mértékben drágultak még az év eleji békeidőkhöz képest is. A legkeresettebb termékek emelkedése pedig bőven meghaladta a főbb tőzsdeindexekét is. Ezt részben a várható gazdasági fellendüléssel, részben az inflációs félelmekkel magyarázzák. Van ugyanakkor egy olyan, hosszú távú trend is, ami miatt a drágulás tartós lehet és egy új korszak kezdetét jelezheti.

Az eredeti cikk laptársunknál, a privatbankar.hu-n jelent meg.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az árupiacokon is rossz év volt 2020. Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor tavasszal egy napra jelentős mínuszba zuhant az amerikai típusú kőolaj árfolyama, de azóta sem tért teljesen magához. (Bár már nincs extrém alacsony szinten sem.)

Látszólag a pesszimista képet támasztja alá a híres CRB árupiaci index is, amely az idén mintegy kilenc százalékot esett. Valójában azonban ebben is magas, 40 százalék körüli az energiahordozók aránya, így ezt is főleg az olaj húzta le.

Ha azonban megkülönböztetjük egymástól az egyes árupiaci termékeket és termékcsoportokat, akkor sokkal differenciáltabb képet kapunk. A kőolajon és annak feldolgozott termékein kívül kevés árupiaci termék áll mínuszban az év elejéhez képest. (Ilyenek még a hús és az élőállat, a tej , a rizs és a kakaó.)  Ám a fontosabb nyersanyagok mintegy kétharmada pluszban van, sőt a legtöbbjük bőven két számjegyű emelkedést ért el 2020-ban.

Ezek voltak a csúcstartók az árupiacon

A legjobban teljesítő árupiaci termékek bőven túlszárnyalták a részvénypiacokat is. Például az amerikai S&P 500 index 15 és fél százalékos, a német DAX négy százalékos vagy a japán Nikkei 225 mutató 16 százalékos emelkedését. (A Nasdaq Composite technológiai index 43 százalékkal ment fel.)

A csúcstartók közé tartozik az amerikai faanyag, amely megduplázta árfolyamát, az amerikai házépítési, lakásfelújítási láz miatt. Élen a vasérc mintegy hetven százalékos emelkedéssel, és az év végén az ezüst is belehúzott, így majdnem másfélszeresére drágult az év során.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.