2020. február 7. 11:13

2019-ben úgy csinált rekordárbevételt a Richter, hogy a hagyományos termékek helyett az új, innovatív termékek arányát tudták növelni a bevételen belül. Dübörög a portfólió megújítása: sosem költöttek még annyit kutatás-fejlesztésre a cégnél, mint tavaly, jövőre pedig újabb brutális emelésre készülnek a K+F kiadások terén.

A reggel már bemutatott főbb számok hátteréről Orbán Gábor vezérigazgató péntek délelőtt elmondta: 500 milliárd forint fölé emelkedett a Richter konszolidált árbevétele, ezen belül 400 milliárd fölé a gyógyszergyártási üzletágé, erre nagyon büszkék vagyunk – fogalmazott. A konszolidált bevétel 23,3, a gyógyszergyártásé 11,7 százalékkal növekedett – előbbi technikai okok miatt magasabb, a romániai nagykereskedelmi engedély korábbi felfüggesztését feloldották, ez jelent meg a mérlegben.

2019-ben az üzleti tevékenység eredménye csökkent 2018-hoz képest – ennek hátterében azonban egyszeri tételek állnak. Az egyszeri ráfordítások között közel 38 milliárd forintos értékvesztést számot el a Richter, enélkül 14,7 százalékos üzleti eredményhányadról beszélhettünk volna. (Korrekció nélkül 7,8 százalék lett az üzleti eredményhányad, a tavalyi 10,1 százalék után.) Ebből több mint 30 milliárd forint az Esmyához köthető, 4,4 milliárd forint pedig a kínai leányvállalathoz kapcsolódó értékvesztés.

A fontosabb piacok közül az USA-ban duplázott a Richter, Magyarországon kis növekedést mértek, az orosz piacon visszaesés volt:

A 10 legnagyobb piac forgalmának alakulása A 10 legnagyobb piac forgalmának alakulása

Az árbevételben csökkent a hagyományos portfólió hozzájárulásának aránya. A kiemelt termékek közül a Cariprazine-nal kapcsolatos vizsgálatok az USA-ban szépen haladnak, Oroszországban idén már a kiemelt készítmények listáján szerepel a hatóanyag. A Richter első bioszimiláris készítménye, a Terrosa már 2,8 milliárd forintos árbevételt hozott a piacralépés évét jelentő 2019-ben (pedig csak augusztusban kerülhetett piacra).

A Vraylarból származó jogdíjbevétel jelentősen növekedett az amerikai piacon, az oroszországi forgalmat viszont a hatósági árcsökkentés bevezetése negatívan érintette (a Cavinton került ebbe a körbe). Ráadásul a kínai piacon is felülvizsgálták a támogatási listát, itt szintén a Cavinton támogatása változott idén január 1-jétől, ennek hatása azonban a kórházi rendeléseket már 2019-ben is visszafogta. (Ennek köszönhető, hogy a Cavinton forgalma 22,8 százalékkal esett vissza egy év alatt, forintban kifejezve.)

A vezető 10 termék forgalma A vezető 10 termék forgalma

Sosem költöttek még ennyit kutatás-fejlesztésre

A Cavintonhoz hasonló, tradícionális gyógyszerek forgalma a jövőben egyre kevésbé fogja érinteni a Richter eredményét – a társaság ugyanis óriási erőforrásokat fordít termékpalettája modernizálására, megújítására. Orbán Gábor elmondta: még soha nem költött K+F-re a Richter annyit, mint 2019-ben: a 2018-as kiadásokat mintegy 8 milliárd forinttal növelték. Az egyébként növekvő árbevételnek már 10 százalékát adják a K+F kiadások, ráadásul az is kiderült: 2020-ban további óriási pénzeket csatornáznak a kutatás-fejlesztésbe. A most közölt várakozások szerint a mostani 10-ről az árbevétel 11,5 százalékára emelkedik az erre fordított összeg – ez annak fényében brutális, hogy a nevezőben szereplő árbevételtől is 5 százalékos növekedést vár a cég 2020-ban.

A 2019-es K+F kiadások megoszlását illetően Orbán Gábor elmondta: originális kutatásra ment az összeg 32 százaléka, bioszimiláris kutatásokra 29 százalék, a nőgyógyászati kutatásokra 20 százalék, a branded generikus portfólióra pedig 18 százalék.

5 százalékos árbevétel-növekedést várnak 2020-ra

Az (euróban) 5 százalékos idei várható árbevétel-növekedés hátterében az amerikai piacon várt 20 százalékos, a Nyugat-Európában várt 10 százalékos növekedés, valamint az Oroszországban várt 3 százalékos éves várt árbevétel-növekedés áll. A többi piacon összességében stagnálásra számít a Richter.

A termékek közül a Bemfola 55 millió eurót hozhat 2020-ban, a Reagila 12-t, az Esmya 20 milliót, a Terrosától pedig szintén 20 millió eurót várnak. A nőgyógyászati termékeket tartalmazó Grünenthal portfólió 40 millió eurós forgalmát szeretnék fenntartani.

A tőzsdén eladással fogadták a jelentést

A budapesti tőzsdén a Richter részvényei az eredmény közlését követően 2 százalékot meghaladó esésben voltak - friss árfolyamok >>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.