2018. június 27. 14:10
mfor.hu

Az előrejelzések szerint a mobilfizetéses tranzakciók 2023-ig átlagosan 30 százalékkal nőhetnek évente. Ebből a masszív növekedésből profitálhat, aki az IPAY ETF-be fektet.

Az ETFMG Prime Mobile Payments ETF-je (IPAY) a világ első és egyetlen olyan tőzsdén kereskedett alapja, amely a globális mobil- és elektronikus fizetési üzletágban érdekelt vállalatok részvényeit tömöríti. Az ETF passzívan kezelt, a benne lévő tagok átsúlyozására félévente kerül sor és Prime Mobile Payments Indexet követi. Az ETF 2015 júliusában indult, melynek a nettó eszközértéke az indulás óta körülbelül 55 százalékot emelkedett (osztalékkal számolva), szemben az osztalékfizetéssel korrigált S&P 500 Total Return Index kb. 39 százalékos erősödésével, derül ki az Equilor elemzéséből. Az ETF 2017 július 31-ig az ISE Mobile Payment Indexet követte, majd augusztus 1-jétől a Prime Mobile Payment Indexet.

Az ETF-et tömörítő részvények tekintetében a legnagyobb súlyt a PayPal, a MasterCard és a Visa teszi ki, megközelítőleg egyenként 6 százalékkal. Őket követi az American Express (5,7%), a Fidelity National Information (4,9%), a Fiserv (4,4%) és a Square (4,1%). A TOP 10 tag súlya közel 49 százalékos. Régiós eloszlásban 76 százalékot tesznek ki az amerikai részvények, 6 százalékot a japán, 4,7 százalékot a brazil, majd 4,4 százalékot a francia papírok.

Előre tör mobiltelefonos vásárlás

A mobiltelefonos vásárlások (NFC-n keresztül) során lényegében egy digitális pénztárcát hozunk létre a készülékünkön, melyet egy applikáció segítségével működtethetünk. Ehhez azonban szükséges a bankkártyánk integrálása is, melyet a bankkártya kibocsátója, azaz a Visa, a Mastercard, vagy az American Express engedélyez és hitelesít.
Itt kapcsolódik össze a fizikai bankkártya kibocsátó és a mobilos fizetés, hiszen a globális bankkártya piac 60 százalékát a Visa, 31 százalékát a MasterCard, 6 százalékát az American Express, míg a maradékot a Discover teszi ki az első negyedéves adatok alapján. A Visa és a MasterCard kártyákkal történő fizetés egyaránt elérhető az Apple Pay, a Google Pay, és a Samsung Pay alkalmazásokon keresztül.

A mobiltelefonos fizetési tranzakciók mértéke 2010 és 2017 között a 14-szeresére, 721,4 milliárd dollárra emelkedett. Ez a folyamat azonban nem áll meg, a Market Research Future számításai szerint 2023-ra 3300 milliárd dollárra duzzadhat az állomány, amely 2017 és 2023 között éves szinten közel 30 százalékos növekedést feltételez.
A mobilfizetés penetrációja elsősorban az Egyesült Államokban és Ázsiában ugorhat meg a következő évtizedre az eMarketer felmérése szerint, ahol Kína veheti át a vezető szerepet. Hasonló trendet fogalmazott meg a Visa is, még hosszabb távra: 2045-re a mobilfizetés penetrációja 18 százalékról 37 százalékra emelkedhet az USA-ban, 14 százalékról 31-re Ázsiában, valamint 8 százalékról 30 százalékra Afrikában.
Érdekesség, hogy az európai penetráció az említett régiókhoz képest alacsonyabb lehet, melyet az eltérő vásárlói szokásokkal, valamint az e-kereskedelem relatíve lassú növekedésével magyarázhatunk, írják az Equilor elemzői. A mobilos tranzakciók felfutása elsősorban az online vásárlás (e-commerce) elterjedésével van összefüggésben, amellett, hogy a SMS-re, vagy érintés nélküli fizetésre épülő technológia kényelmesebb és gyorsabb a hagyományos fizetési metódusoknál.

Az online kereskedelem tavaly 2,3 ezermilliárd dollárt tett ki, amely 2021-ig több mint a duplájára emelkedhet. Nem meglepő módon, Kína és az USA tette ki a tavalyi online kereskedelmi mennyiség 70 százalékát, ahol a mobilfizetéses penetráció is átlagon felüli volt. Az eMarketer felmérése alapján tavaly még az online vásárlások körülbelül 59 százalékát adták le mobiltelefonról, míg ez 2021-re elérheti a 73 százalékot.

Biztató a grafikon

Masszív, hosszú távú emelkedő trendben mozog az árfolyam, de rövid távon negatív korrekció indult, mely ugyanakkor kedvező vételi lehetőséget teremthet. A 38,00-39,00 dolláros tartományban húzódik több fontos támasz (korábbi kitörési szint, 50 napos mozgóátlag), így ebben a zónában már érdemes lehet a vételi oldalra állni.
A narancssárgával jelzett, hosszú távú emelkedő trendvonal 37,30 dollárnál található jelenleg, csak tartós letörése esetén válna negatívvá a technikai kép.Az ETFMG Prime Mobile Payments ETF-je elérhető az Mfor Traderen keresztül.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapján szereplő adatok, információk, elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások és egyéb írások (a továbbiakban együttesen: „Honlaptartalom”) tájékoztató céllal készülnek, azok befektetési ajánlást nem tartalmaznak, és így nem valósítanak meg a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi 138. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési elemzést vagy befektetési tanácsadást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.