2018. április 16. 09:00
mfor.hu

Megjöttek az első fecskék pénteken és nem is akárhogy, a JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is túlszárnyalta az eredmény várakozásait. Ennek ellenére a részvények árfolyamában nem tükröződött ez az öröm, miután Oroszország és az USA között kialakult szíriai feszültség mozgatta a piacot.

Rendkívüli negyedévet tudhat maga mögött a JPMorgan, mely a várakozásokat túlszárnyaló eredményeket tett közzé pénteken. Az első negyedévben a bevételek csaknem 28,5 milliárd dollárra rúgtak, míg az egy részvényre jutó eredmény 9 centtel a konszenzus felett 2,37 dolláron alakult. A legbeszédesebb szám a sajáttőkére jutó eredményhányad volt, mely 15 százalékos jövedelmezőségről tanúskodott. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy az egyre feszesebb szabályozói környezetben a befektetési banki bevételek 7 százalékot estek, s csupán 1,6 milliárd dollárt tettek ki, ugyanakkor láthatjuk, hogy az üzletág marginálisan járul csak hozzá a teljes árbevételhez, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

A JPM után Wells Fargo folytatta a jelentések sorát. Az alapvetően jelzáloghitelezéssel foglalkozó banknak is sikerült a legfontosabb eredménysorokon megugrani a lécet. A bank 21,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el szemben a 21,7 milliárd dolláros előrejelzéssel. A nettó eredménysoron is sikerült 5,5 százalékos év/év alapú bővülést elérni, az 1,12 dolláros egy részvényre jutó profit pedig 6 centtel voltak feljebb a becslések átlagától. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a számokat felül kell vizsgálni a következő hetekben, miután a hatóságokkal ismét összetűzésbe kerültek. A most futó vizsgálat során az autóbiztosításokat és a jelzálog termékeket revízionálják a szabályozói szervek, az ügy pedig könnyen lehet, hogy egy jelentős büntetéssel zárulhat majd.

Végül, de nem utolsó sorban a Citigroup is lerántotta a leplet az alapvetően meggyőző eredményeiről. Az árbevétel gyakorlatilag megegyezett a konszenzussal, így 18,9 milliárd dollár lett, míg az egy részvényre jutó eredmény 7 centtel a várakozás felett 1,68 dolláron alakult. A nettó kamatjövedelem elmaradt a prognosztizált 11,3 milliárd dollártól és a FICC üzletág bevétele sem hozta a hozzá fűzött reményeket. Ennek ellenére a részvénykereskedésből származó bevételek 38 százalékot ugrottak, ez a pozitív hatás pedig nagyrészt ki is oltotta a másik üzletágak gyengébb teljesítményét.