2018. szeptember 14. 08:47
mfor.hu

A 2008-as válságot is megjövendölő közgazdász szerint nagyon érik a helyzet egy újabb összeomlásra.

Nouriel Roubini, a pesszimizmusáról elhíresült közgazdász szerint 2020-ra megérik a helyzet egy nagyobb pénzügyi válságra, majd egy globális recesszióra. Roubini szerint a jelenlegi fiskális ösztönzés nem fenntartható az Egyesült Államokban, emiatt később a gazdasági növekedés üteme 2 százalék alá csökkenhet, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ráadásul a rosszul ütemezett kormányzati lépések miatt a gazdaság túlhevülhet, ez pedig jelentős mértékű inflációt okozhat a következő időszakban, a helyzetet súlyosbíthatja az emelkedő olajárfolyam.

A kereskedelmi háborúnak is jelentős kockázatatati vannak a globális növekedésre nézve, emiatt a kínai növekedés tovább lassulhat. Az európai növekedés is lassabb lehet, mely egyrészt a monetáris politika szigorodásának, másrészt a kereskedelmi feszültségeknek lesz köszönhető, ráadásul az olasz kormány költségvetési politikája továbbra is jelentős kockázat.

A szakember szerint a részvénypiacok túlárazottak, a tőkeáttétel a fejlett és a fejlődő piacokon is magas, így már 2019-ben megkezdődhet az átpozíciónálás a biztonságosabb eszközökbe, elsősorban az amerikai államkötvényekbe (lényegében ez a folyamat már idén megkezdődött). Roubini minden gondolatával egyet lehet érteni, azonban érdemes megjegyezni, hogy 2009. óta szinte folyamatosan részvénypiaci zuhanást vár.