<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

A Csányi Sándor által irányított hitelintézet előbb több mint a felére szállította a kizárólagos tulajdonában lévő PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jegyzett tőkéjét, majd kis híján ugyanerre a szintre visszaemeli. Utánanéztünk, mi lehet ennek az oka.

Első ránézésre érthetetlen tőkemozgásokat jelentett be a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a cégközlönyben, „Alaptőke-leszállítás” címmel. Eszerint a társaság százszázalékos tulajdonosa, az OTP Bank 2021. június 7-én arról döntött, hogy a PortfoLion Zrt. alaptőkéjét 39,5 millió forintról több mint a felére, mintegy 17,5 millióra leszállítja. Ezzel egyidejűleg pedig a cég tőke- és eredménytartalékát is lejjebb viszi, összességében 2 milliárd forinttal.

Házon belül marad. Fotó: MTIHázon belül marad. Fotó: MTI

A közlönyben megjelent indoklás szerint az alaptőke leszállítására tőkekivonás céljából került sor. A művelet eredményeként összesen 2 milliárd 63 millió forinttal lett gazdagabb a tulajdonos OTP. Ez az az összeg, amelyet a PortfoLion a tulajdonosa pénzbeli hozzájárulásaként tartott nyilván, ezt adta most vissza a leányvállalat a Csányi Sándor által vezetett hitelintézetnek. 

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, mivel a hivatalos tájékoztatás úgy folytatódik, hogy az alaptőke leszállítását követően az alaptőkét a tartalékok terhére felemelik, közel 21 millió forinttal, amely következtében a PortfoLion alaptőkéje 38,5 millióra növekszik. Ez kereken 1 millióval alacsonyabb annál a szintnél, mint ahonnan az egész manőver elindult. Abban nincs változás, hogy a részvények egyedüli tulajdonosa az OTP lesz, amiből tehát az következik, hogy ő hajtja végre az alaptőke-emelést is.

Megkérdeztük az OTP-t, hogy miért szállította le először a PortfoLion alaptőkéjét, majd emelte azt csaknem ugyanannyival, s mi a terve a céggel? „Az említett tranzakció célja csupán technikai jellegű, célja a tőkestruktúra optimalizálása. A megjelent hír egy időközi állapotnak tekinthető, a PortfoLion tőkéje külön lépésben, hasonló mértékben megemelésre is kerül hamarosan. Az Alapkezelő tulajdonosi struktúrája, működése, alapjaiban kezelt vagyona mind változatlan” – szól a válasz.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.