<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Csányi Sándor által irányított hitelintézet előbb több mint a felére szállította a kizárólagos tulajdonában lévő PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jegyzett tőkéjét, majd kis híján ugyanerre a szintre visszaemeli. Utánanéztünk, mi lehet ennek az oka.

Első ránézésre érthetetlen tőkemozgásokat jelentett be a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a cégközlönyben, „Alaptőke-leszállítás” címmel. Eszerint a társaság százszázalékos tulajdonosa, az OTP Bank 2021. június 7-én arról döntött, hogy a PortfoLion Zrt. alaptőkéjét 39,5 millió forintról több mint a felére, mintegy 17,5 millióra leszállítja. Ezzel egyidejűleg pedig a cég tőke- és eredménytartalékát is lejjebb viszi, összességében 2 milliárd forinttal.

Házon belül marad. Fotó: MTIHázon belül marad. Fotó: MTI

A közlönyben megjelent indoklás szerint az alaptőke leszállítására tőkekivonás céljából került sor. A művelet eredményeként összesen 2 milliárd 63 millió forinttal lett gazdagabb a tulajdonos OTP. Ez az az összeg, amelyet a PortfoLion a tulajdonosa pénzbeli hozzájárulásaként tartott nyilván, ezt adta most vissza a leányvállalat a Csányi Sándor által vezetett hitelintézetnek. 

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, mivel a hivatalos tájékoztatás úgy folytatódik, hogy az alaptőke leszállítását követően az alaptőkét a tartalékok terhére felemelik, közel 21 millió forinttal, amely következtében a PortfoLion alaptőkéje 38,5 millióra növekszik. Ez kereken 1 millióval alacsonyabb annál a szintnél, mint ahonnan az egész manőver elindult. Abban nincs változás, hogy a részvények egyedüli tulajdonosa az OTP lesz, amiből tehát az következik, hogy ő hajtja végre az alaptőke-emelést is.

Megkérdeztük az OTP-t, hogy miért szállította le először a PortfoLion alaptőkéjét, majd emelte azt csaknem ugyanannyival, s mi a terve a céggel? „Az említett tranzakció célja csupán technikai jellegű, célja a tőkestruktúra optimalizálása. A megjelent hír egy időközi állapotnak tekinthető, a PortfoLion tőkéje külön lépésben, hasonló mértékben megemelésre is kerül hamarosan. Az Alapkezelő tulajdonosi struktúrája, működése, alapjaiban kezelt vagyona mind változatlan” – szól a válasz.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.