2018. augusztus 7. 12:40
mfor.hu

Úgy tűnik, a magyar fizetőeszköz helyzete stabilizálódni tudott, kedden a nap első felében többnyire a 320-as szint alatt volt az árfolyam. Pedig a nemzetközi hangulat nem a legjobb, a török líra például ismét zuhanórepülésre váltott.

Hétfőn tovább zuhant a török líra árfolyama, és kedden sem tudott javítani a deviza miután Törökország válaszlépéseket foganatosított múlt heti amerikai szankciókra reagálva. Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton elrendelte Jeff Sessions amerikai igazságügyi és Ryan Zinke belügyminiszter törökországi javainak befagyasztását. A két ország közötti feszültség egy amerikai protestáns lelkipásztor, Andrew Brunson törökországi fogva tartása miatt fokozódott. Brunsont kémkedéssel és terrorizmussal vádolják. Washington szerda este szankciókkal sújtotta a török igazságügyi és a belügyminisztert az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt. Ankara rögvest bosszút esküdött, és nyomatékosította: nem adja meg magát a fenyegetéseknek.

Érdekesség, hogy a líra jelenleg sokkal gyengébben áll, mint júniusban, amikor az elnökválasztás előtt pánikszerű eladások jellemezték a devizát. A következő időszakban a török-amerikai viszony alakulása fontos lehet, amely kapcsán pozitívum, egy török küldöttség többnapos tárgyalásra Washingtonba utazik. Az eredményes megbeszélések hatásra korrigálhat a líra árfolyama, a szakértők szerint azonban a gazdaság fundamentumai továbbra is aggodalomra adhatnak okot, így nyomás alatt maradhat a török deviza. Kérdéses az is, miként kezeli a török jegybank a helyzetet, következő kamatdöntő ülés szeptember 13-án lesz, de elképzelhető, hogy korábban rákényszerülnek egy újabb kamatemelésre.

A jelenlegi török helyzet ellenére a magyar fizetőeszköz kifejezetten stabilnak mutatkozik. Pedig június elején a török líra zuhanásával indokolta több szakértő, hogy a korábbi 305-315-ös sávból kilépett a forint. Akkor a negatív nemzetközi hangulat miatt jelentős gyengülést szenvedett el a forint, most viszont elég stabilnak tűnik a helyzete a 320-as szint körül. A délelőtt folyamán célba vette az euróval szemben a 319-et is, ám onnan kissé visszagyengült.

A magyar gazdaság stabilnak tűnő fundamentumai, így a masszívan pozitív külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg mindenképpen erős támaszt jelentenek a forint számára. Az sem mellékes, hogy hosszú idő után jó esély van arra, hogy a nemzetközi hitelminősítők javítsák hazánk besorolását. A legfontosabb szervezetek előre közölt ütemezése szerint az S&P augusztus 17-re, a Fitch augusztus 31-re, míg a Moody's november 23-ra ütemezte a hazai adósságbesorolás idei utolsó felülvizsgálatát. A várható kedvezőbb osztályzatokat a piac egyébként a maga módján már megadta, hiszen ezt tükörözik a hitelkockázati, CDS-felárak is. A pénzügyi válság során 600 bázispont fölé emelkedő 5 éves CDS-felár mára töredékére, 85 bázispontra csökkent. Az MNB alelnöke, Nagy Márton hétfőn nyilatkozott az MTI-nek, ennek során a vezető optimista volt, szerinte most már lépni fognak a hitelminősítők és javul a magyar államadósság besorolása.