2018. szeptember 12. 10:31
mfor.hu

A gazdasági növekedés egyelőre nem tört meg, globálisan bővül a gazdaság, ám egyre több a bizonytalansági tényező és a kockázat, hangsúlyozták az Equilor szakértői.

Mi várható a magyar gazdaságban?

A nyitott és exportorientált magyar gazdaságra a globális és európai növekedés pozitív, de a régiós tőkekivonás és az USA által kirobbantott kereskedelmi háború negatív hatással van. Sok olyan folyamat van, így például a török válság, amelynek ugyan nincs közvetlen negatív hatása, de a forint árfolyamát befolyásolja, ez pedig az inflációra is hatással lesz, emelheti azt. Holecz Noémi az Equilor vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország ultralaza monetáris politikája kilóg a régiós országok sorából. Ennek hatása a forint gyengülésében is visszaköszön, hiszen a cseh koronánál vagy a lengyel zlotynál nagyobb mértékben esett vissza a magyar fizetőeszköz az utóbbi időben.

Az elemző szerint az MNB csak 2020-ban nyúlhat a kamatokhoz. Ettől csak akkor térhet el a jegybank, ha az olajár tartósan magas, 65 dolláros árfolyam felett lesz, és a forint is tovább gyengül. Ezek együtt az infláció felpörgését okozhatnák, és ez kényszeríthetné az MNB-t arra, hogy a vártnál gyorsabban növekedjen az alapkamat. Ez egyelőre nem fenyeget, bár az Equilor gyorsuló inflációt jelez előre, hiszen az idei 2,9 százalékos pénzromlást jövőre 3,2 százalékos követheti. Ezek az MNB célszintjének megfelelnek, így ha nem indul be erőteljesebb infláció, akkor az MNB továbbra is ki fog várni. A fentiek miatt a forint további esése megállhat, így a következő 12 hónapban a jelenlegi szint közelében 323-328 közötti sávban mozoghat.

A gazdasági növekedés az idei évben kifejezetten erős lehet, viszont a jövő évben visszaeshet a növekedés üteme. Az Equilor az idei évre 4,2, míg 2019-re 3,3 százalékos növekedéssel számol. A dinamikus növekedést több tényező is támogatja, így a belső fogyasztás növekedése mellett a beinduló banki hitelezés is hozzájárul. A GDP bővülésének egyik motorja továbbra is az ipari termelés, amely az új autóipari beruházásokkal tovább növekedhet

Az Equilor elemzői szerint az idei évben már nem várható felminősítés. Az elmúlt hetekben az S&P és a Fitch Ratings is változatlanul hagyta a besorolást. Az S&P az államadóssággal volt elégedetlen, de a feltörekvő országok esetén tapasztalható bizonytalanságok is minden bizonnyal szerepet játszottak ebben. Amennyiben a hazai gazdaságban fennmaradnak a kedvező folyamatok, jövőre a GDP-növekedés 3-3,5 százalékos tartományon belül alakul, az államadósság csökkenése folytatódik, sikerül leszorítani a külső nettó adósságrátát, továbbá a forint árfolyama stabil marad, akkor 2019-ben a hitelminősítési besorolások egy fokozattal történő javítására lehet számítani.

Az amerikai gazdaság dübörög, Európában sok a kérdőjel

Globális szinten is pozitív a környezet, a világ legfontosabb gazdasága, az amerikai továbbra is stabil lábakon áll. Dinamikus lesz idén a bővülés, többek között az adócsökkentésből adódó fiskális stimulusnak köszönhetően. Jövőre, amikor kifut ez az ösztönző, akkor a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani. Ezzel párhuzamosan folytatódhat a lassú kamatemelés. Ennek hatására a kötvénypiac felé tőkeátcsoportosítás valósulhat meg. Ez egyrészt a fejlődő piacokról való tőkekivonással, illetve a részvénypiacról történő átcsoportosítással valósulhat meg. Fontos, hogy a Fed eközben folytatja a mérlegének leépítését, ami a dollár kínálatának csökkentésével is jár, ez pedig a kamatemelésekkel karöltve a dollár erősödését hozhatja.

Trump a kereskedelmi deficit leépítése érdekében kereskedelmi háborúba kezdett, amelynek egyelőre nem látszódik a megoldása. Mindez a bizonytalanságokat növelte világszerte. Az USA egyik célpontja az európai autóipar, aminek a fő célpontja a német vállalatok. A legfontosabb ellenfél azonban Kína, amellyel szemben számos intézkedést vezettek be. A kereskedelmi háború több hatással jár, így romló üzleti hangulatot, elhalasztott beruházásokat, és növekvő fogyasztói árakat eredményez.

A kockázatok növekedése ellenére az amerikai részvénypiac rövid távon továbbra is jól teljesít. Az első negyedévben a vállalatok történelmi rekordot értek el az eredményjavulás terén Ennek azonban egy része az adóreform eredménye volt. Az adóhatások jövő évi kifutása után a kötvénypiac kerülhet a fókuszba, hiszen a tengerentúli részvények már most is túlárazottnak tűnnek.

Az európai növekedés mérsékeltebb, ráadásul számos egyedi kockázat is terheli a régiót. Ilyen például a Brexit, hiszen továbbra sincs megegyezés ebben a kérdésben. Problémát jelentenek az olasz költségvetés finanszírozásának kérdései, ahogy a görögök esetében is nagy kérdés, miként lehet hosszú távon finanszírozni a görögöket. Európára is kihat az USA által kirobbantott kereskedelmi háború. Emellett kérdőjeleket vet fel az iráni és az orosz szankciók hatása is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.