<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.

Bár a kriptodevizák is követték a részvények és az árupiaci termékek áresését pénteken, és 5-12 százalékos esést szenvedtek el, a hétvégén stagnálás, hétfőn pedig majdnem ekkora emelkedés következett. A bitcoin így egy hét alatt lényegében nem ment sehová, a második számú kriptodeviza, az ether pedig így is öt százalékkal emelkedett. A piacok elsősorban az új vírusverzió miatt pánikoltak.

A kriptodeviza-piac igazi izgalmai azonban többnyire már régen nem az első két kriptodeviza piacán folynak – mondta Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa a TrendFM műsorában. Erre utal, hogy ha a száz legnagyobb kapitalizációjú kriptodevizát az utóbbi egy hét emelkedése alapján sorba rendezzük, akkor ötből három egyazon területhez kapcsolódik.

Kockázati tőkéző kisbefektetők

Ez pedig a metaverzum, amit a blokklánc, az online játékok, az NFT-k, a decentralizált pénzügyek (DeFi) technológiai vívmányaiból összegyúrva fejlesztenek számos vállalkozásnál. A the sandbox (SAND) 88, a gala (GALA) 83, a decentraland (MANA) 33 százalékkal emelkedett az utóbbi egy hétben.

Sok kisbefektető már nem egyszerűen vásárol egy kriptodevizából, és tartja, hanem egyfajta kockázatitőke-befektetőként működik, anélkül, hogy ennek (és a kiugróan magas kockázatoknak) tudatában lenne. Ígéretes induló projekteket, még felfedezetlen, de slágergyanús alkalmazásokat kutatnak, hogy lehetőleg árukat sokszorozó, a bitcoint vagy az ethert messze túlszárnyaló befektetésekre leljenek.

Ne írjuk le az árupiacot

Az árupiacon is csúnya zuhanás volt pénteken, főleg az olajnál, amely 11-13 százalékot veszített árfolyamából. Az ipari fémeket, köztük az ezüstöt, illetve a bányarészvényeket is alaposan elintézték.

Ám ha az új vírus veszélyesnek is bizonyul, nagyon valószínű, hogy a gazdaság előbb-utóbb akkor is talpra áll – és vele a részvények és az árupiaci termékek, az olaj is. (Utóbbira az OPEC kartell is rásegíthet.) A tavalyi forgatókönyv ismétlődhet meg kicsiben, amikor a 2020 márciusi zuhanásokat lassú, masszív és több mint másfél éve tartó emelkedések követték.

Frissítés: november végén bejelentették, hogy december elején nyit az első hazai kriptotőzsde. Erről laptársunk, a privatbankar.hu írt kedden.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.