2019. szeptember 16. 12:16
mfor.hu

A hétvégén dróntámadást hajtottak végre a legnagyobb szaúdi olajmező ellen, amely miatt hétfőn nagyon durván megugrott az olajára. Erről és az áremelkedésnek a monetáris politikára gyakorolt hatásáról is beszélt kollégánk a Trend FM reggeli adásában. Emellett a hétvégén életbe lépett bankolási szabályok is terítékre kerültek.

Az éjszaka folyamán 20 százalékos megugrást is mutattak a legfontosabb olajfajták, a WTI és a brent a pénteki záró árhoz képest. A háttérben a szombaton végrehajtott dróntámadás áll. A fegyveres akció az egyik legfontosabb közel-keleti olajmezőt érintette, és a szaúdi Aramco olajkitermelése átmenetileg több mint a felére csökkent a jemeni lázadók szombati akciója után.

A piacok nem véletlenül lettek idegesek, bár a reakció, az áremelkedés mértéke extrémnek tekinthető. Az biztos, hogy a régióban hónapok óta lappang a feszültség, Szaúd-Arábia dominanciáját ugyanis kisebb államok – mint Katar – mellett Irán is megkérdőjelezi. Ez eddig csak éles hangnemű nyilatkozatokban, provokatív hadgyakorlatokban öltött testet, most viszont minden eddiginél élesebben tört felszínre mindez.

A piacokon valószínűleg legfeljebb átmeneti lesz a kínálat kiesése, vélekedett a Trend FM Reggeli monitor című műsorában Király Béla hiszen a szaúdiak mellett Trump is bejelentette, hogy megnyitnak tartalékokat. Így vélhetőleg egekbe szökő áraktól nem kell tartani, hektikus mozgásokra azonban érdemes felkészülni, hiszen a mostani geopolitikai problémák aligha fognak hirtelen megoldódni.

Amennyiben az áremelkedés tartós lenne, az a jegybankok számára is komoly fejfájással járhat, hiszen épp most indult egy újabb lazítási hullám, az EKB csütörtökön jelentett be kamatvágást és eszközvásárlási programot. Ez várhatóan a Fed révén még a héten folytatódni fog az USA-ban, de a BoJ Japánban szintén ugrásra kész.

Mindez egyébként rövid távon jó hatást gyakorolhat a piacokra, a megnövekedett likviditás segíthet az árfolyamok emelkedésében. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az ismét nagyon lazává váló monetáris politika valóban beváltja-e a reálgazdaságban is a várt hatást.

A hétvégén egy banki szempontból is fontos dolog is történt, életbe lépett ugyanis a PSD2 szabályrendszer. Ez az ügyfelek erősebb azonosítása mellett – megfelelő jóváhagyásokat követően - lehetővé teszi harmadik fél számára a számlákhoz való informatikai kapcsolódást. Mindez lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgáltatások piacán a FinTech cégek megjelenését és térhódítását. Ez pedig a jövőben óriási változásokat hozhat a pénzügyi szokásainkban is.

Persze nem eszik olyan forrón a kását, hiszen a tervezett PSD2 szabályok közül az internetes fizetéskor történő szigorúbb azonosítás egyelőre nem lép életbe, azt elhalasztották. Ebből a szempontból az ügyfeleknek dejavu érzése lehet, hiszen idén nem ez az első halasztás a banki szabályok változása kapcsán. A szabályozó hatóság és az országgyűlés ugyanis korábban az azonnali fizetések és a pénzmosás elleni szabályok bevezetése esetében is haladékot adtak a bankoknak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

  

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.