Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Úgy tűnik a demokraták valóban jelentős változásokat hoznak a kannabisz termeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások életében. A lehetséges jogszabályi változások pedig a cégek értékét és a potenciális piacot is növeli.

Az év végén írt a Privátbankár arról, hogy a demokraták előretörése életet lehelhet a válság által megtaposott szektorba. A kannabisz részvényeket is nagyon megszórták 2020 tavaszán, amikor összeomlottak a tőzsdék. A technológiai részvényekkel ellentétben viszont ezek a papírok csak kismértékben tudtak később emelkedni. Először akkor vették komolyabban a szektort a befektetők, amikor a legalizálás ellen állást foglaló republikánusok tavaly novemberben veszítettek, Trump távozásával ugyanis sejteni lehetett, hogy a szabályozói környezet is változik.

Erre nem is kellett sokat várni, hiszen még Joe Biden beiktatása előtt megtették a demokraták az első lépést. December elején az általuk ellenőrzött képviselőház elfogadta a marihuána szövetségi szinten történő legalizálását. Érdekesség, hogy korábban soha nem került még szavazásra a kérdés a Kongresszus valamely házában. Akkor még úgy tűnt, hogy ez lehet, hogy csak szimbolikus jelentőségű lesz, mivel a republikánusok által ellenőrzött szenátusnak is jóvá kell hagyni a jogszabályt. Miután januárban a demokraták két georgiai választókörzet megnyerésével kiegyenlítették az erőviszonyokat, így megnyílt az esély a legalizálásra.

Egyre több helyen vált legálissá a kannabisz, de sok helyen még mindig tiltják (Forrás: disa.com)Egyre több helyen vált legálissá a kannabisz, de sok helyen még mindig tiltják (Forrás: disa.com)

Ennek köszönhetően pedig ismét előkerültek azok az elemzők, akik egyre nagyobb esélyt adnak a korábban meglehetősen optimista piaci várakozásoknak. Szerintük a legalizálás mellett a fogyasztói szokások változása is hatalmas lehetőségekkel kecsegtet. A fiatal generáció ugyanis sokkal jobban preferálja a kannabiszt, mint az alkoholt. Az Egyesült Államokban például két éve az alkoholos italok piaca 58 milliárd dollárt ért el, míg a legális fűbizniszben ennek töredéke fordul meg. Napvilágot látott viszont olyan előrejelzés, amely szerint rövid időn belül a kannabisz-ipar beérheti az alkohol piacát és 50 milliárd dollár körül lehet az értéke.

Ugyan az elmúlt két hétben a GameStop történet és a reddites befektetők minden más elől elvonták a figyelmet, a szektor papírjai, illetve az azokat összefoglaló ETF-ek látványosan emelkedtek a januárban. Erre a hullámra pedig több befektető igyekezett felülni. Voltak, akik egyedi részvényeket vásároltak, ennek köszönhetően az egyik legismertebb marihuána cég, a Tilray részvényei az év végi 8 dolláros szintről szerda délutánra 53-ig száguldottak. Ez ugyan elmarad a fent említett a GameStop 2000 százalékától, de vélhetőleg azért a Tillray részvényesei is elégedettek voltak a bő egy hónap alatt elért 650 százalékos hozammal. De 300 százalékos volt az Aphria nevű vállalat idei árfolyamnövekedése, míg az Aurora Cannabis megduplázta az árfolyamát. A szektor legismertebb ETF-e, az Alternative Harvest (MJ), amely számos marihuána vállalatban bír érdekeltséggel szintén 200 százalék körüli hozamot ért el az elmúlt hetekben.

Jól hozott a zöld befektetésJól hozott a zöld befektetés

A Tilray részvénye csak kedden 60 százalékkal ugrott meg arra a hírre, hogy megegyeztek a Grow Pharmával arról, hogy orvosi kannabisz-termékeket szállítanak és forgalmaznak az Egyesült Királyságban.

Az egyedi részvények mellett persze a befektetők az Egyesült Államokban várható legalizálástól várnak nagy durranást. A már említett jogszabálymódosítás esélyét jelentősen növeli, hogy a napokban megerősítette Chuck Schumer és két demokrata képviselő, hogy a kannabisz-jogszabályoka mindenképpen megváltoztatják. Ha ez sikerülne, akkor jelentősen növekedhet a legális fogyasztás, így értelemszerűen a szektorban tevékenykedő társaságok bevételei és értéke is nőhet. Jelenleg ugyan az orvosi célú felhasználás egyre elterjedtebb, ám a rekreációs használat továbbra is viszonylag kevés helyen legális.

Nagyot ment a TilrayNagyot ment a Tilray

Akár megvalósul a nemzeti szintű szabályozás, akár nem egy fontos piac hamarosan így is megnyílhat. Az ágazat reményeit további államokban tett legalizálási lépések is fokozták,

Várhatóan ugyanis New York lesz a következő, amely legalizálja a füvet, és ez jelentős piacot teremt a kannabisz vállalatok termékei számára. Andrew Cuomo, New York-i kormányzó a közelmúltban elárulta, a kannabisz legalizálásával már az idei költségvetésben számolnak, azt mondta, hogy több mint 60 000 munkahely létrehozásával, 3,5 milliárd dolláros gazdasági tevékenység elősegítésével és több mint 300 millió dolláros adóbevétel várható. Erre a pénzre nagy szükség van, tekintettel az állam 15 milliárd dolláros deficitjére, amelynek bevételeit a koronavírus-járvány tizedelte meg. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.