TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mivel sokak számára nem egyértelmű a helyzet, és több kérdés is érkezett hozzám, ezért írnék röviden a Plotinus Nyrt.-ről.

A Társaságot (amely Zrt.-ként korábban is sikeresen működött) 2011 elején vezettük be a tőzsdére (jelentős tulajdonos, és az Igazgatótanács elnöke voltam éveken át); 2017 elején jelentettük be, hogy leépítjük a tevékenységeket, és visszajuttatjuk a befektetőknek a pénzt. A részvényekkel a kereskedés 1515 Ft-on kezdődött 2011-ben, 2017-ben 5700 Ft-on, 2018-ban pedig 6000 Ft-on vásároltunk vissza részvényeket a befektetőktől, valamint 2018 májusában 708 Ft osztalék is kifizetésre került. Mintegy 7,5 év alatt éves 22%-os hozamot értek el a tulajdonosok (eközben sok adót is fizettünk, és a hazai gazdaságba is befektettünk, élénkítve azt). Erre kifejezetten büszke vagyok.

2018 folyamán értékesítettem az összes részvényemet - pontosan ugyanazon az áron, 6000 Ft/db-on, amin 2018-ban az összes többi részvényes is megtehette - így már nincs Plotinus részvényem, valamint vezető tisztségviselő sem vagyok 2017 tavasza óta, tehát a céggel való kapcsolatom mára teljesen megszűnt.

A kivezetés / új befektetők kapcsán is több kérdés érkezett:

Eredetileg a részvények kivezetését terveztük, és 2017 tavaszán a közgyűlésen ezt elő is terjesztettük, de mivel nem jelent meg elegendő részvényes, így nem tudtunk erről dönteni. 2018-tól a Társaság - érzékelve, hogy a tőzsdei cégeknek láthatóan önmagukban is van értéke - többször jelezte, hogy meg kell fontolni a tőzsdén maradást, ez szolgálhatja ugyanis leginkább a részvényesek érdekét, mivel lehetnek olyan szereplők, akik egy "üres" cégen keresztül jönnének a tőzsdére, mint az több esetben megtörtént a közelmúltban. A hosszan tartó (és számomra egyébként is értelmezhetetlen okból zajló) MNB-vizsgálat fényében azonban nyilvánvalóan nem volt lehetséges a Társaság "üres" cégként való értékesítése, ezt a kockázatot ugyanis természetesen senki sem szerette volna új belépőként vállalni. Ugyanakkor 2018 vége felé láthatóvá vált, hogy vannak hazai érdeklődők, akik ha nem is közvetlenül, többségi befektetőként (apport/felvásárlás) szeretnének bejutni a tőzsdére, de fantáziát látnak nagyobb részesedések megszerzésében és a Társaság irányításának átvételében.

Így jutottunk el a mai napig. Most két ismert befektetője van a Társaságnak, egy 20%-os és egy 10%-os (a szavazattal bíró részvényekre vetítve). Abban a reményben, hogy ők majd jó áron tudnak behozni valakit a cégen keresztül a tőzsdére, a mai napon 36000 Ft-ig emelkedett az árfolyam, amely alapján egy gyakorlatilag üres cég bő 1 milliárd forintot ér tőzsdei jelenlétének köszönhetően. Ez meglehetősen alaptalannak tűnik elsőre, de láttunk már nagyobb csodákat is az elmúlt pár évben a BÉT-en, így nem szeretnék véleményt nyilvánítani erről, csak annyit szeretnék közölni: hogy nincs részvényem a cégben, egyáltalán nem látok bele a működésébe és emiatt természetesen nem tudok semmiféle potenciális befektetőkről. A cég hamarosan várhatóan átnevezésre kerül, új székhelyre költözik - de ez a történet már nélkülem zajlik. Ennek a megújult cégnek, és a magyar tőzsdének pedig ezúton kívánok sok szerencsét!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.