4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár az átlag magyar állampolgárnak vagy költséges PCR vizsgálatot kell végeztetnie, vagy 14 napra karanténba vonulnia, ha idegen országból jön haza, a külföldi bérvadászoknak nem kell ilyesmivel törődniük, szabadon jöhetnek-mehetnek egy módosító rendelkezésnek köszönhetően.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szerint a bérvadászok nem szórakozni jönnek, hanem gazdasági célú tevékenységet folytatnak, így a jogszabály-módosítás szerint szerint ők szabadon bejöhetnek az országba – szúrta ki Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, s tette szóvá facebook-oldalán.

A külföldi bérvadászok miatt is enyhítették a határzárra vonatkozó korlátozásokat. Fotó: Pixabay
A külföldi bérvadászok miatt is enyhítették a határzárra vonatkozó korlátozásokat. Fotó: Pixabay

Szeptember 4-én a Kossuth rádióban Orbán Viktor jelentette be, hogy a határzárral kapcsolatos, külföldről érkező állampolgárokat érintő korlátozásokban enyhítések várhatók. Ilyen enyhítés a külföldről érkező bérvadászokra vonatkozó, szeptember 5-től érvényes módosítás is, amely a Magyar Közlöny 201. számában olvasható:  

Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Az Országos Magyar Vadász Kamara ugyanis, amint meghallotta a határzár hírét, azonnal saját járványügyi eljárásrendet dolgozott ki, „melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket”. Úgy gondolják ugyanis, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő.

A határzár hallatán gyorsan kidolgozták saját járványügyi protokolljukat, mely az Agrárminisztériumhoz eljuttatva, majd ennek nyomán rendeletet módosítva már révbe is ért. Az Országos Magyar Vadász Kamara honlapján részletezi is a határzár és a külföldi bérvadászok új COVID-19 fejleményeit. Mint írják, a vadgazdálkodási ágazatot súlyosan érintette a szeptember 1-től bevezetett külföldi beutazási tilalom, tekintettel arra, hogy a külföldi bérvadászok, egyes kivételektől eltekintve nem léphettek be az ország területére.

A Vadászkamara álláspontja szerint az enyhítésnek köszönhetően most már a külföldi bérvadászokat feljogosítja az ország területére történő korlátozás nélküli belépésre, tekintettel arra, hogy a bérvadászat megítélésük szerint gazdasági célú tevékenységnek minősül.

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírások alapján az üzleti vagy gazdasági célú tevékenységet igazolni szükséges, így  a Vadászkamara álláspontja szerint a Magyarországra történő külföldi bérvadász belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot (pl.: felek által aláírt bérvadászati szerződés), mely igazolja e tevékenység fennállásának jogszerűségét.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint aki visszatér Magyarországra, az is gazdasági tevékenységet folytat, mert ha szabadságon volt, akkor dolgozni fog. Amennyiben pedig külföldön dolgozik, látogatóba jön, úgy a fenti logika szerint, hacsak a TV-t bekapcsolja, már gazdasági tevékenységet fog folytatni.

„De tovább megyek: az Angliából idelátogató legénybúcsús srácok is jöhetnek teszt és karantén nélkül, hiszen ők is gazdasági tevékenységet folytatnak. A vadászoknál senki sem tudta volna jobban bebizonyítani, hogy mennyire szemforgatóan ostoba, és haszontalan a határzár” – írja facebook bejegyzésében a szakértő.

Ahogy arról korábban írtunk, félmilliárdból rendezik meg a Semjén-féle vadászati kiállítás felvezető eseményeit. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Vadászati Védegylet elnökeként sikerként könyvelhette el, hogy 2021-es vadászati világkiállítás, melynek büdzséje néhány hét leforgása alatt 3,77 milliárd forintos beöntést kapott - ebből ráadásul 1,67 milliárd még április végén, a járvány hazai terjedésének csúcsidőszakában érkezett. Hogy az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás néven futó projekt költségvetése végül hol áll meg, azt nem tudhatjuk, az viszont a kormányzati közbeszerzés-adatbázisba feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy csak a kísérő rendezvényekre 500 millió forintot biztosít a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!