<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.

A kormány pénteken a szeptember elsejétől érvényes határzár további puhításáról döntött, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet pedig pontosította az új szabályokat.

Mint tegnap megírtuk, a legfontosabb döntés az volt, hogy a beutazási enyhítéseket kiterjesztették a sportolók, sportklubok foglalkoztatottjain túl a kulturális szféra fellépőire, a technikai személyzetre és a kulturális intézmények foglalkoztatottjaira is.

Felmentést kap a kulturális szféra

A rendelet szerint az a nem magyar állampolgár, aki a Magyarország területén rendezett kulturális rendezvény fellépője vagy a technikai személyzetének a tagja, beléphet az országba, ha bemutat két negatív koronavírus-tesztet, melyet a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el, és ezek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Ismétlésül: ugyanezekkel a kondíciókkal jöhetnek be az országba külföldi sportolók, illetve külföldi sportklubok alkalmazottai is.

Mindezek alól első nekifutásra kivétel volt a foci, az UEFA-szabályozás ugyanis ennél puhább, ennek megfelelően nemzetközi focitorna esetében a belépő külföldieknek 5 nap és két teszt helyett elég a rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, negatív koronavírus-teszttel rendelkezni, és ennek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni.

A mostani rendelet viszont ezt a háromnapos, egytesztes könnyítést a kulturális szférára is kiterjeszti, holott azt nem szabályozza az UEFA. Mindenesetre a friss szituáció a következő:

Az a külföldi sportoló, sportklub-alkalmazott ÉS fellépő, technikai személyzet "akkor is beléphet Magyarország területére, ha a  sporteseményt, a  sportrendezvényt, illetve a  kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.”

Mindezek alapján akkor is jöhet zenész, technikus, sportoló, edző, masszőr, ha két negatív tesztről mutat papírt, meg akkor is, ha egyről.

Szurkolók, rajongók

A rendelet tisztázza a sport- és kulturális rendezvények nézőinek helyzetét is. Eszerint mindkét csoport külföldi képviselői beléphetnek az országba, ha

  • bemutatja a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény érvényes belépőjegyét
  • a belépést megelőző 3 napon belüli egy darab, negatív koronavírus-tesztje eredményét igazoló magyar vagy angol nyelvű okiratát.

Kiemelik, hogy a magyar hatóságok belépéskor bármely látogatót egészségügyi vizsgálatnak vethetnek alá, ezt mindenkinek tűrni kell. Nem jöhetnek be a szurkolók, rajongók az országba, ha

  • ez az egészségügyi vizsgálat fertőzésgyanút állapít meg
  • nem mutatják be az érvényes jegyüket
  • a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel

Kiemelik még, hogy a külföldi szurkolók, rajongók kötelesek a belépést követő 72 órán belül elhagyni Magyarország területét.

Üzleti utak

Már korábban ismert volt, hogy az üzleti utazások is felmentést kapnak a teljes szigor alól. A rendelet most így pontosít:

"Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Illetve:

"Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Néhány napja erről beszélt Szijjártó Péter is, ő a multinacionális cégek hazai és külföldi telephelyei közti munkautakat, kiküldetéseket hozta fel példaként.

Nem csak a schengeni teszt jó

Mint ismert, a külföldön végzett koronavírus-tesztekkel kapcsolatban is új döntést hozott a kormány. Itt az első verzió az volt, hogy csak a Magyarországon végeztetett tesztek a biztonságosak, ezt puhították fel pénteken úgy, hogy a Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is. A friss, rendeleti pontosítás ehhez még annyit tesz hozzá, hogy a schengeni térségen kívül az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztetett teszt eredményét is elfogadják. A tesztek eredményét belépéskor magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni kell.