TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.

A kormány pénteken a szeptember elsejétől érvényes határzár további puhításáról döntött, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet pedig pontosította az új szabályokat.

Mint tegnap megírtuk, a legfontosabb döntés az volt, hogy a beutazási enyhítéseket kiterjesztették a sportolók, sportklubok foglalkoztatottjain túl a kulturális szféra fellépőire, a technikai személyzetre és a kulturális intézmények foglalkoztatottjaira is.

Felmentést kap a kulturális szféra

A rendelet szerint az a nem magyar állampolgár, aki a Magyarország területén rendezett kulturális rendezvény fellépője vagy a technikai személyzetének a tagja, beléphet az országba, ha bemutat két negatív koronavírus-tesztet, melyet a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el, és ezek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Ismétlésül: ugyanezekkel a kondíciókkal jöhetnek be az országba külföldi sportolók, illetve külföldi sportklubok alkalmazottai is.

Mindezek alól első nekifutásra kivétel volt a foci, az UEFA-szabályozás ugyanis ennél puhább, ennek megfelelően nemzetközi focitorna esetében a belépő külföldieknek 5 nap és két teszt helyett elég a rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, negatív koronavírus-teszttel rendelkezni, és ennek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni.

A mostani rendelet viszont ezt a háromnapos, egytesztes könnyítést a kulturális szférára is kiterjeszti, holott azt nem szabályozza az UEFA. Mindenesetre a friss szituáció a következő:

Az a külföldi sportoló, sportklub-alkalmazott ÉS fellépő, technikai személyzet "akkor is beléphet Magyarország területére, ha a  sporteseményt, a  sportrendezvényt, illetve a  kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.”

Mindezek alapján akkor is jöhet zenész, technikus, sportoló, edző, masszőr, ha két negatív tesztről mutat papírt, meg akkor is, ha egyről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Szurkolók, rajongók

A rendelet tisztázza a sport- és kulturális rendezvények nézőinek helyzetét is. Eszerint mindkét csoport külföldi képviselői beléphetnek az országba, ha

  • bemutatja a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény érvényes belépőjegyét
  • a belépést megelőző 3 napon belüli egy darab, negatív koronavírus-tesztje eredményét igazoló magyar vagy angol nyelvű okiratát.

Kiemelik, hogy a magyar hatóságok belépéskor bármely látogatót egészségügyi vizsgálatnak vethetnek alá, ezt mindenkinek tűrni kell. Nem jöhetnek be a szurkolók, rajongók az országba, ha

  • ez az egészségügyi vizsgálat fertőzésgyanút állapít meg
  • nem mutatják be az érvényes jegyüket
  • a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel

Kiemelik még, hogy a külföldi szurkolók, rajongók kötelesek a belépést követő 72 órán belül elhagyni Magyarország területét.

Üzleti utak

Már korábban ismert volt, hogy az üzleti utazások is felmentést kapnak a teljes szigor alól. A rendelet most így pontosít:

"Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Illetve:

"Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Néhány napja erről beszélt Szijjártó Péter is, ő a multinacionális cégek hazai és külföldi telephelyei közti munkautakat, kiküldetéseket hozta fel példaként.

Nem csak a schengeni teszt jó

Mint ismert, a külföldön végzett koronavírus-tesztekkel kapcsolatban is új döntést hozott a kormány. Itt az első verzió az volt, hogy csak a Magyarországon végeztetett tesztek a biztonságosak, ezt puhították fel pénteken úgy, hogy a Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is. A friss, rendeleti pontosítás ehhez még annyit tesz hozzá, hogy a schengeni térségen kívül az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztetett teszt eredményét is elfogadják. A tesztek eredményét belépéskor magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni kell.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.