Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Hétfőn gyengüléssel nyitottak a Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei társaságok papírjai. Miközben a BUX is gyengül, ezek kicsit többet estek, mint az index. Kérdés, hogy a politikai folyamatok hatással lesznek-e a befektetőkre.

Emlékezetes volt február végén a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után, amikor "Lázár János városában" mindenki elsöprő Fidesz-győzelmet várt, egy ellenzéki politikus nyert. A politikai hatása mellett a részvénypiacot is érintette a szavazás végeredménye, hiszen a Mészáros Lőrinchez köthető részvények (akkor a Konzum, Opus, Appeninn) komoly zuhanással reagáltak. A befektetők ugyanis attól tartottak, hogy a politikai vezetés támogatását bíró milliárdos könnyen elveszítheti befolyását, ha az ellenzék az áprilisi választásokon megerősödne. Bár az említett tőzsdei vállalkozásokkal kapcsolatban (más Mészáros-érdekeltségekhez képest) viszonylag kevés anyag jelenik meg, amelyek azok - például etikailag - megkérdőjelezhető működéséről szólnának, a befektetők vélhetőleg tartanak attól, hogy a vállalatok tisztán piaci körülmények között sokkal gyengébben teljesítenének.

Más kérdés, hogy az áprilisi országgyűlési választásokat követően erősen megugrottaka részvényárak. Ezt akkor a kommentárok azzal magyarázták, hogy a kormányközeli vállalkozó üzleti tevékenységét a következő években ismét kedvező széljárás kíséri majd, ami a vállalkozások eredményeiben is tükröződni fog. Jellemző esetet mutat egyébként az árazás megváltozására a 4iG vállalat esete. Az informatikai cégben a nyár elején szerzett részesedést, amelyet aztán folyamatosan növeltek az Opus és a Konzum magántőke alapjain keresztül, ez pedig a befektetők szerint hirtelen megnyithatja a sikeres közbeszerzésekhez a kapukat. Az idei évet még csak 205 forintos árfolyamon kezdő 4iG Nyrt. december elején 2100 forinton is forgott, igaz, azóta mérséklődött a kurzus, és hétfőn 1750 forintot ért a délelőtti órákban a részvény.

A fenti befektetői attitűd miatt érdekes lehet, hogy a mostani tüntetéshullám mennyiben befolyásolhatja a piacokat. Azt érdemes leszögezni, hogy noha mind a magyar, mind a nemzetközi konjunktúra rég nem látott erőt mutat, a befektetők messze nem olyan optimisták, mint amennyire a GDP-adatok alapján okuk lehetne. A - magyar vagy akár az amerikai - növekedés ugyanis hiába mutat évtizedes rekordot, egyre több elemző véli úgy, hogy ez már a mostani növekedési hullám hattyúdala, és hamarosan fordulat következik. Egyöntetű vélemény, hogy a növekedés üteme erősen lassulni fog, de vannak olyan szakértők is, akik már recesszióval riogatnak. Éppen ezért a nemzetközi piacokon rég nem látott gyenge őszt produkáltak a vezető indexek, és december első két hete is esést hozott.

Ebben a negatív környezetben a magyar tőzsde meglepően jól tartotta magát, ám az álmoskönyvek szerint, ha a Wall Streeten, Londonban és Frankfurtban a medve garázdálkodik, akkor a piaci esés Budapestre is begyűrűzik. A kérdés az, hogy a negatív folyamatok meddig tartanak, valóban bekövetkezik-e a lassulás, illetve az esetleges recesszió. Ezek ugyanis önmagában elegendőek lennének arra, hogy a magyar piacot is visszavessék, ez pedig a miliárdos vállalkozó fémjelezte cégeket is érintené.

Emellett a politikai változások is plusz kockázatot jelentenek az Opus vagy éppen a Konzum papírokra. Noha a politikai elemzők is úgy látják, általános kormányváltó hangulatról messze nem beszélhetünk, az elmúlt egy hét azonban számos újdonságot hozott. Az elmúlt évek békés demonstrációit ugyanis sokkal agresszívebb tiltakozások váltották fel, aminek a valós hatását ugyan nehéz felmérni, az azonban látszik, hogy Orbán Viktorékat is meglepte. A másik fontos újdonság, hogy az ellenzéki parlamenti erőket hirtelen egységbe olvasztotta a Munka törvénykönyvének módosítása. Ráadásul a közbeszédet ezúttal sokkal kevésbé tudja a hatalom kontrollálni, amit mutat az is, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása helyett a propagandamédián kívül, így a külföldi sajtóban is, egyszerűen csak rabszolgatörvényként emlegetik a szabályt. A helyzet eszkalálódása ugyan nehezen képzelhető el, de ha a tiltakozás önmérsékletre kényszerítené a kormányt, már az is üzenetértékű lenne, és a befektetők esetleg elbizonytalanodnának az említett vállalatok kapcsán.

Hétfőn mindenesetre általános gyengülést látunk a piacon, a Mészáros Lőrinchez köthető társaságok papírjainak esése pedig kismértékben meghaladja a BUX-ét. A Konzum vagy az Opus részvények árának csökkenésébe tehát egyelőre elsősorban az általános trendeket érdemes belelátni, ám aki ilyen papírokba fektet, annak a politikai hírekre és folyamatokra is érdemes figyelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.