<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két év alatt 600 milliós veszteséget termelt az amúgy milliárdos árbevételű társaság.

Szerdán közölte az Opus Nyrt, hogy a Konzum két magántőkealapjával közösen többségi részesedést szerzett a tőzsdén jegyzett 4iG informatikai holdingvállalatban. Az elmúlt két év eredményei alapján a cég életébe, mintha megmentőként érkezett volna Mészáros-vállalatcsoportja, az elmúlt 2 évben ugyanis közel 600 milliós veszteséget termeltek a konszolidált beszámoló alapján.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A 2017-es beszámoló szerint az árbevételük 16 milliárd forintról 17,3-ra emelkedett, melyből 611 millió származott exporttevékenységből, a korábbinak közel duplája. Ezen belül 405 millió forint egyéb bevétele volt a társaságnak, melyből 211 millió állami támogatás.

A bevételekkel szemben 17,6 milliárdos költséget számoltak el a korábbi 15,9 milliárd után. Ezen belül 1,8 milliárdot a működési ráfordítás volt, személyi jellegűként 3,1 milliárdot költöttek el. Ezen belül a bérköltség 2,3 milliárd volt, ami a 403 dolgozóra esett. Vagyis az új Mészáros-szerzeménynél átlagosan 481 ezer forint a bérszint.


Az árfolyamveszteség miatt a pénzügyi műveleteken veszteséget kellett elkönyvelni, így végeredményben már adózás előtt is 364 milliós volt a mínusz. Ezt az adózással kapcsolatos tétel 451 milliós veszteségbe fordította, ami több mint négyszerese az egy évvel korábbi 110 millió forintos mínusznak.

A társaságnak egyébként 8,4 milliárdos kötelezettsége is volt tavaly év végén szemben a korábbi 9,6 milliárddal.

Fehér István, a 4iG igazgatósági tagja a Világgazdaságnak korábban azt mondta: az egyes projektek eredménytartalmának csökkenése is hozzájárult a tavalyi számokhoz. A 2015-ös csúcsév után nemcsak az egyes költségek emelkedése miatt tört meg a lendület - addig nyereségesen tudtak működni. Az is hátráltató tényező volt, hogy az állami és az EU-forrásokból finanszírozott nagy projektek nem indultak el időben. Tavaly elindítottak egy cégkonszolidációs projektet is, melynek célja a költségmegtakarítás volt. Az első szakaszon már túlvannak, aminek hatására 300 milliót sikerült megspórolni.