TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Soha nem látott értékre szökött fel az Egyesült Államokban a vállalati hitelek állománya. Ennek kockázatával viszont egyelőre senki sem foglalkozik.

Az általános gazdasági fellendülés és az amerikai adórendszer átalakítása mellett az iszonyatosan felduzzadó hitelállomány is hozzájárult ahhoz a dinamikus növekedéshez, amely az utóbbi időben az USA-t jellemezte. A 4000 milliárd dollárt meghaladó vállalati hitelállomány már-már a 2008-as válság előtti jelzáloghitel helyzetre emlékeztet. Ráadásul, míg más potenciális kockázatok folyamatosan napirendre kerülnek, addig ezzel a ténnyel sem a gzadasági potentátok, sem a sajtó nem foglalkozik komolyabban.

Mark Zandi, a Moody’s vezető közgazdásza legutóbbi elemzésében azonban arra figyelmeztetett, hogy a megnövekedett hitelállomány is számottevő kockázatokkal járhat. Noha a gazdaság fundamnetumai és a növekedés biztosnak tűnik, a túl nagy hitelállományt görgető vállalatok megroppanása így is bekövetkezhet. Ez pedig olyan szikra lehet, amely miatt megtörhet a mostani nagyon hosszú expanziós hullám. A modern statisztikák vezetése óta ugyanis a mostani a második leghosszabb növekedési időszak az amerikai gazdaságban.

Mark Zandi emlékeztet rá, a 2000-es években a jelzáloghitelezés során a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a kevésbé hitelképes embereket is nyakló nélkül hitelezték, ezt pedig úgy tudták megoldani, hogy a hiteleket "összecsomagolták" kisebb kockázatú adóságokkal, és csomagokban adták el a befektetőknek. A hasonló pénzügyi termékek ismét elkezdtek terjedni, ami addig, amíg a kamatok ilyen alacsonyak nem jelentenek különösen nagy kockázatot. Mivel az amerikai jegyabank, a Fed megkezdte a kamatemelési ciklusát és idén még két vagy három alkalommal, míg jövőre várhatóan négyszer növelni fogja a rátát, ez megdrágíthatja az adósságokat.  Ha pedig az ingyenhitelek kora után tömegesen kezdenek el bedőlni a kölcsönök, akkor az akár rendszerszinten is kockázatot jelenthet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.