2020. január 24. 13:16

Történelmi csúcson volt tegnap az euró/forint árfolyam, ami várható volt, hiszen már napok óta ostromolta a 337-as szintet az euró. Mégis furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. A forint teljesen elválni látszik társaitól. A fő magyarázat az alacsony kamatszint, a világ egyik legmélyebb negatív reálkamata.

Csütörtökön 337,58 forintnál új történelmi csúcsot állított be az euró árfolyama, avagy új mélypontot a forint értéke. Ez nem volt túl váratlan olyan szempontból, hogy már szeptember végén és novemberben is született egy-egy rekord. (1. grafikon.) Hétfőn pedig erősen ostromolta a 337-es értéket az árfolyam.

Végül egy tenderen az MNB némi likviditást szívott ki a bankrendszerből hétfőn, így az árfolyam hirtelen visszaesett 334 környékére. Szerdán azonban újabb gyengülés kezdődött, ami csütörtökön az új csúcshoz vezetett. Ami még figyelemre méltó, hogy most átmeneti felszúrás helyett a nap nagyobb részében 337 felett vagy szorosan az alatt volt az árfolyam. Lehet, hogy meg kell szoknunk ezt a szintet?

Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy mennyire elszakadt az utóbbi egy évben a forint a régiós devizáktól. Az euró/forint felment mintegy 5,8 százalékkal, miközben a román lej és a horvát kuna árfolyama lényegében stagnált. A lengyel zloty, a szerb dinár és a cseh korona pedig még kifejezetten erősödött is. (2. grafikon.)

Nincs kamat, de van infláció

Több mint másfél éve, a 2018 júniusi nagyobb forintgyengülés óta újra és újra elmondják az elemzők, brókerek, alapkezelők, hogy a magyar jegybank a világon az egyik leglazább. A kamatokat makacsul alacsonyan tartja, mélyen az infláció alatt. Nem is annyira az alapkamat lényeges, politikájának következtében sem a bankokban, sem a rövid lejáratú állampapírokkal nem tudnak az intézményi befektetők érdemleges kamatot elérni.

1. Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

Eközben az infláció a térségben az egyik legmagasabb. A lakossági befektetők számára nagyon kedvező állampapírokat bocsátottak ki ugyan, de a forint árfolyamát aligha ők befolyásolják.

Hihetetlenül galamblelkű az MNB

A „hihetetlenül galamblelkű” magyarországi központi bankról írt szerdán a Reuters is, amely szerintük a magas infláció ellenére is kitart monetáris politikája mellett. Eszerint az MNB a jövő kedden a kamatlábakat a történelmi mélypontok körül fogja tartani, miközben az infláció lassan csökkenhet a decemberi hét éves csúcsok elérése után. A gazdasági növekedés lassulása miatt is mérséklődhet a pénzromlás a következő években.

Devizaárfolyam, kamatok és infláció egyes országokban
(2020. január 23.)      
Ország Egy éves devizaárf. 1 éves állampapír Alapkamat Éves átlagos infláció
  változás (százalék) hozama (százalék) (százalék) (2019, százalék)
Magyarország -5,75 0,08 0,9 3,4
Csehország 2,25 1,73 2 2,6
Románia -0,22 3,28 2,5 3,9
Lengyelország 0,91 1,23 1,5 2,1
Szerbia 0,78 1,85 2,25 1,9
Horvátország -0,1 0,02 2,5 0,8
         
(Forrás: Tradingview.com, Eurostat, Investing.com, Tradingeconomics.com)

A Reuters által január 20 és 22 között megkérdezett 18 elemző egységesen úgy vélte, hogy az alapkamat 0,9 százalékon marad. Az egynapos betéti kamatlábra 14 elemző adott becslést, eszerint a január 28-i ülésen ez is mínusz 0,05 százalékon marad.

Finomhangolhatnak egy kicsit

Hol avatkozna be az MNB?

Új történelmi rekordra emelkedett az árfolyam, a következő fontosabb ellenállási szint az emelkedő trendcsatorna felső trendvonala 338-nál – írta csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. “Kérdés, hogy a jegybank megpróbál-e beavatkozni, ha tovább gyorsul a forint gyengülése, várakozásunk szerint 340 környékén tehetik meg, legalább verbálisan” – tették hozzá.

A felmérés szerint az alapkamat legalább 2021 végéig nem változik, az egynapos betéti kamat viszont várhatóan 30 bázisponttal 0,25 százalékra emelkedik a következő év végére. Az átlagos infláció idén is 3,4 százalék körül lehet.

Vannak elemzők, akik szerint a magyar jegybank “finomhangolhatja” a kondícióit, hogy az árfolyamot a legutóbbi bejárt sávban tartsa. (Az MNB mindig tagadja, hogy árfolyamcélja lenne, de ezt nemigen hiszik el neki.)

Inflációs sokkok

Bloomberg pár napja arról írt, hogy az egész kelet-európai térségben inflációs sokkok vannak, amelyek előtérbe helyezték a központi bankok politikáját. Amelyek igyekeznek fékezni az áremelkedés ütemét. A cseh korona volt a legnagyobb nyertes ebben az évben, a napokban hét éves csúcsra erősödött.

2. Grafikon: A magyar forint (pirossal), a román lej (lila), a lengyel zloty (narancs), a szerb dinár (fekete), a cseh korona (kék) euróárfolyama, egy évre. (Tradingview.com)

Ugyanis valamivel több, mint két év alatt már a kilencedik kamatláb-emelés várható nála. A másik szélsőség a magyar forint, a legrosszabb teljesítménnyel rendelkezik, mivel a monetáris politikai döntéshozók ragaszkodnak változatlan álláspontjukhoz. A kötvények hozama a régióban emelkedett – írja a Reuters.

Az EKB irigykedhet

Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból és Romániából is az előrejelzéseknél magasabb inflációról jöttek adatok januárban. Ez emlékeztetőként szolgálhat arra, hogy a feszített munkaerő-piac kockázata nem csökkent. Ellentétben az euróövezettel, ahol az Európai Központi Bank az áremelkedés újraindításáért, az inflációért küzd.

A kereskedők „árazzák annak kockázatát, hogy az infláció hosszabb ideig valóban magas szinten maradhat”, miközben a központi bankok ezt továbbra is ideiglenesnek tekintik – idézik a londoni Commerzbank devizastratégáját.

Negatív reálkamatban a világelsők között

A forinton a világ egyik legmélyebb negatív reálkamatlábának súlya nehezedik – írja a Bloomberg. Itt is említik, hogy miközben a forint gyengült, a zloty és a cseh korona erősödtek. Ez új forgatókönyv, a piacok ugyanis korábban egységes blokként kezelték a régiót. Az eszközök a térségben sokáig együtt drágultak vagy estek az USA és Kína közötti kereskedelmi háború legfrissebb fejleményeitől függően.

Az inflációs meglepetések és az európai növekedési kilátások javulásának koktélja a közép-európai kamatok emelkedése irányába hathatnak – mondják a Citigroup londoni stratégiái.

A carry trade - Hogy mozgathatja a török líra a forintot?

A magyar deviza rövid távon időnként látványos erősödést tud elérni – írta a K&H Alapkezelő kommentárja. Hajósi Péter befektetési igazgató szerint a látványosan erősödő időszakok azzal magyarázhatók, hogy a befektetők az alacsony forintkamatok miatt finanszírozó devizaként is használják a magyar fizetőeszközt. Forintban vesznek fel hitel alacsony kamattal, ebből pedig magasabb kamatozású devizát, például török lírát vesznek. Amikor lezárják az ügyletet, a kamatkülönbségből adódó nyereséget elteszik (carry trade). Nyugodt piaci környezetben, amikor ezeket a pozíciókat fokozatosan felépítik, nő a forint eladások összege. Amikor ugyanezek a befektetők rossz hírek esetén elbizonytalanodnak vagy profitot realizálnak, hirtelen zárják ezeket az ügyleteket, ez okozza a látványos forinterősödést. A 2008-2009-es válságig, amikor magasabban voltak a kamatok, a forint egyébként a másik oldalon volt. Akkor a carry trade-ben a forint céldeviza volt, úgy, mint most az említett török líra.

A Takarékbank negyedéves elemzői sajtótájékoztatóán Suppan Gergely is arról beszélt, hogy a magyar bankközi kamatláb sokkal alacsonyabb, mint másutt. Ezért carry trading alakult ki több ország felé, például a forintot adják, a zlotyt veszik. A két deviza mozgása ezért lehet ennyire ellentétes.

Hosszabb távon a K&H Alapkezelő szerint is a forint fokozatos gyengülése valószínűsíthető. A GDP-növekedés várhatóan lassulni fog, a gazdaságnak pedig a gyenge forint nyomán felpörgő exporttal lökést lehet adni. Így a magyar jegybank az infláció ellenére várhatóan alacsonyan tartja a kamatokat, amivel gyengíti a forintot és javítja az exportteljesítményt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.