2018. október 17. 05:50

A kormány vizsgálja az alap felállítását.

A kormány foglalkozik azzal a jegybanki javaslattal, hogy más pénzügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött is legyen egy garanciaalap - tudtuk meg Varga Mihály pénzügyminisztertől.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László beszélt a közelmúltban egy rendezvényen arról, hogy az önkéntes pénztáraknál, illetve a biztosítóknál is szükség lenne egy garanciaalapra, ahonnan a fizetésképtelenné váló tagszervezetek tagságát lehetne egy bizonyos összegig kártalanítani.

Már a jegybanki ötlet közkincsé tételekor sejteni lehetett, hogy itt többről lehet szó, és ezt most portálunknak megerősítette a pénzügyminiszter. A kormány tehát vizsgálja a lehetőségeket, de arról még nincs szó, hogy kiforrott javaslata lenne.

Az sem dőlt el, hogy egy meglévő garanciaalaphoz csatlakoznának a pénztárak, vagy egy új alapot hoznának létre. Az előbbi esetben kézenfekvő megoldás lenne a Pénztárak Garancia Alapja, amely ma már csak romjaiban létezik, de egykoron a magán-nyugdíjpénztárakat fogta össze. A másik két garanciaaalap, a Befektető-védelmi Alap és az Országos Betétbiztosítási Alap is szóba jöhetne, de kevésbé kézenfekvő megoldásként.

Múltkori cikkünkben körbejártuk, hogy mekkora összeggel lehetne feltölteni egy ilyen alapot, és azt a kérdést is felvetettük, hogy ennek a fedezetét ki fogja fizetni? A pénztár beépíti azt az elismert költségei közé, vagy a tagokra hárítják át ezt a terhet? Akkor az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azzal hárította el az ezzel kapcsolatos megkeresésünket, hogy remélik, a jogalkotó komlex hozzáállással kezeli ezt a kérdést és gondol az alap fedezeti megvalósítására is.

Amiből nem az jön le, hogy a pénztárak örömmel lenyelnék ezt a költséget. Lapunknak egy magas szintű kormányzati forrás is azt valószínűsítette, hogy a garanciaalap felállításának költségét a pénztári tagok befizetéseiből teremtik majd elő, abból levonva egy bizonyos hányadot. Miért kellene másnak fizetnie - tette fel a költői kérdést.

 

Könnyen lehet, hogy a nyugdíjpénztárakra szabott garanciaalap egy állami szereplőt is a sorai közt tudhat. majd A portfolio keddi konferenciáján ugyanis elhangzott, hogy az Államadósság Kezelő Központ azt javasolja az államnak, hogy lépjen be a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítási piacra, mert "alulteljesítők vagyunk e téren a nemzetközi összevetésben". Az erről szóló javaslat már a kormány asztalán van.