Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A kormány vizsgálja az alap felállítását.

A kormány foglalkozik azzal a jegybanki javaslattal, hogy más pénzügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött is legyen egy garanciaalap - tudtuk meg Varga Mihály pénzügyminisztertől.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály pénzügyminiszter

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László beszélt a közelmúltban egy rendezvényen arról, hogy az önkéntes pénztáraknál, illetve a biztosítóknál is szükség lenne egy garanciaalapra, ahonnan a fizetésképtelenné váló tagszervezetek tagságát lehetne egy bizonyos összegig kártalanítani.

Már a jegybanki ötlet közkincsé tételekor sejteni lehetett, hogy itt többről lehet szó, és ezt most portálunknak megerősítette a pénzügyminiszter. A kormány tehát vizsgálja a lehetőségeket, de arról még nincs szó, hogy kiforrott javaslata lenne.

Az sem dőlt el, hogy egy meglévő garanciaalaphoz csatlakoznának a pénztárak, vagy egy új alapot hoznának létre. Az előbbi esetben kézenfekvő megoldás lenne a Pénztárak Garancia Alapja, amely ma már csak romjaiban létezik, de egykoron a magán-nyugdíjpénztárakat fogta össze. A másik két garanciaaalap, a Befektető-védelmi Alap és az Országos Betétbiztosítási Alap is szóba jöhetne, de kevésbé kézenfekvő megoldásként.

Múltkori cikkünkben körbejártuk, hogy mekkora összeggel lehetne feltölteni egy ilyen alapot, és azt a kérdést is felvetettük, hogy ennek a fedezetét ki fogja fizetni? A pénztár beépíti azt az elismert költségei közé, vagy a tagokra hárítják át ezt a terhet? Akkor az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azzal hárította el az ezzel kapcsolatos megkeresésünket, hogy remélik, a jogalkotó komlex hozzáállással kezeli ezt a kérdést és gondol az alap fedezeti megvalósítására is.

Amiből nem az jön le, hogy a pénztárak örömmel lenyelnék ezt a költséget. Lapunknak egy magas szintű kormányzati forrás is azt valószínűsítette, hogy a garanciaalap felállításának költségét a pénztári tagok befizetéseiből teremtik majd elő, abból levonva egy bizonyos hányadot. Miért kellene másnak fizetnie - tette fel a költői kérdést.

 

Könnyen lehet, hogy a nyugdíjpénztárakra szabott garanciaalap egy állami szereplőt is a sorai közt tudhat. majd A portfolio keddi konferenciáján ugyanis elhangzott, hogy az Államadósság Kezelő Központ azt javasolja az államnak, hogy lépjen be a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítási piacra, mert "alulteljesítők vagyunk e téren a nemzetközi összevetésben". Az erről szóló javaslat már a kormány asztalán van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.