6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az egyaránt június 28-án nyilvántartásba vett Opus Bridge-dzsel és Opus New Way-jel együtt immár 12-re emelkedett a Magyarország leggazdagabb embere tulajdonában lévő magántőkealapok száma. Az azokat menedzselő két cég közül az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek volt jobb éve, miután a tavalyelőttinél magasabb, közel 210 millió forintos adózott nyereséget ért el 2020-ban. Ezt Mészáros – több cégével ellentétben – nem vette ki osztalékként.

Mészáros Lőrinc neve először 2017 júniusában bukkant fel a magántőkealapokkal összefüggésben. Akkor kezdett meghonosodni ez a tőlünk nyugatabbra akkor már jó ideje működő konstrukció, miután kreatív és innovatív hazai elmék rájöttek arra, a magántőkealapokon keresztül úgy fektethetnek be bármibe, hogy a tőketulajdonosok kiléte százszázalékos biztonsággal rejtve marad a nyilvánosság előtt – ezt garantálják ugyanis az ezen alapokról szóló szabályok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyan nyilvántartja a magántőkealapokat, ám csak olyan adatokat lehet megtudni, hogy például azokat mikor vették lajstromba, melyik cég az alapkezelőjük, illetve ki a könyvvizsgáló. 

A magántőkealapokat (is) halmozó Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI
A magántőkealapokat (is) halmozó Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI

Cikkünk megjelenésekor az MNB 96 magántőkealapot tart nyilván. Négy évvel korábban azonban még ritkának számítottak, mint a fehér holló. Illetve e tekintetben indokoltabb öt évre visszatekinteni, hiszen bár Mészáros neve valóban 2017 júniusában fonódott össze a Metis nevű magántőkealappal, utóbbi már 2016 tavaszán berobbant a köztudatba. Akkor vált bizonysággá az addig csak piaci berkekben nem is annyira halkan szájról szájra vándorolt információ, miszerint az MKB Bankot privatizált egyik titokzatos tulajdonos a Metis Magántőkealap, amelyet az általa alapított Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. menedzsel, élén a korábban a Raiffeisen Bank kecskeméti fiókját irányító Jaksa Jánossal. 

Bár az a már említett piaci pletyka arról szólt, hogy Jaksa cége Mészáros megbízásából – azaz strómanjaként – vásárolt MKB-részvényt, erről azóta sincs írásos bizonyíték. Ennek híján tehát maximum sokatmondónak, mintsem megerősítésként lehet értékelni azt a 2017 júniusi bejelentést, miszerint a Metis kezelését a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Konzum-csoport egyik leánycége, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. vette át. Éppen akkor, amikor az ugyancsak a Mészáros-birodalomba tartozó R-Kord Építőipari Kft. – felcsúti székhellyel – megalapította az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft.-t, hogy aztán annak üzletrészét azon nyomban át is adja egy, szintén akkor elindított másik magántőkealapnak, a Metis2-nek.

Az utóbbi négy évben Mészáros tovább gyarapította magántőkealapjai számát (ezt onnan tudni biztosan, hogy – szemben a többi ilyen konstrukcióval – ezeket Mészáros már nyilvánosan felvállalta). Legutóbb június 28-án jött létre egyszerre mindjárt két új alap is – derül ki az MNB nyilvántartásából. Eszerint azon a napon alakult meg az Opus Bridge és az Opus New Way is. Azt, hogy milyen befektetésekre, magyarul, mibe invesztálja a két alap a bennük lévő – a kívülállók orrára a már említett diszkrét szabállyal élve nem kötött mértékű – tőkét, annak nyomára egyelőre a hivatalos cégadatokban nem bukkantunk.

Mindenesetre ezzel pont tucatnyira nőtt azon magántőkealapok száma, amelyet a Mészáros kizárólagos tulajdonában lévő két alapkezelő, az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. menedzsel.

Az Opus Bridge és az Opus New Way az Opus Global Befektetési Alapkezelőhöz került, amely így már hét magántőkealapot igazgat, mellettük pedig két, a Takarékbanktól átvett „normált” is.  

Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. a már említett Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. jogutódja. Az átkeresztelésre 2019 június végén került sor, amiatt, hogy a Konzum-csoport beolvadt az Opus Global-csoportba.

A társaság kizárólagos tulajdonosa 2020. december 21-étől Mészáros, akkor vásárolta ki az addig 47 százalékos részesedéssel rendelkezett Opus Global Nyrt.-t, amely amúgy 62,51 százalékban közvetve (azon belül 23,31 százalékban közvetlenül) ugyancsak Mészáros tulajdonában áll.

Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok

 • Status Energy Magántőkealap
 • Konzum PE Magántőkealap
 • Metis Magántőkealap
 • Metis 2 Magántőkealap
 • Global Alfa Magántőkealap
 • Opus Bridge Magántőkealap
 • Opus New Way Magántőkealap
 • Opus TM-1. Ingatlan Befektetési Alap
 • Takarék Zártkörű Befektetési Alap

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alapok

 • Status MPE Magántőkealap
 • Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap
 • Ekho Magántőkealap
 • Status Food Magántőkelap
 • Status Property Magántőkealap

Mindkét alapkezelőnek jó éve volt a 2020-as, hiszen azt nyereséggel zárták. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő adózás után közel 210 millió forintossal, szemben a tavalyelőtti 183,8 millióval. A 2020-as profitot – az elmúlt évhez hasonlóan – ezúttal sem vette ki Mészáros, ami nem feltétlenül magától értetődő, hiszen vannak olyan cégei, amelyeket megcsapolt, köztük akad, amelyiket az utolsó fillérig. 

Utóbbiak között azonban nincs a Status Capital, amelynél Mészáros ugyancsak önmérsékletet tanúsított. Igaz, sokat nem lehetett volna kivenni, hiszen a cég mindössze 14,8 millió forintos adózott nyereséggel hagyta maga mögött a 2020-as évet, szemben a 2019-es 508,4 millióval. 

A nagyarányú profitcsökkenés oka prózai: „2020. július 31-én a Status Capitalből kiválással létrejött az Addition Opus Zrt., s a vagyonmegosztást követően a Status Capital saját tőkéje és eredménytartaléka 55 százalékra csökkent. A szétválás során a részvények a kiváló társasághoz kerülésével az értékelési tartalék és az eredménytartalék egy része is kivezetésre került” – olvasható a Status Capital 2020-as beszámolójának kiegészítő mellékletében. Ezek a bizonyos részvények az Opus Global papírjai, amelyek ugyan 132,4 millió forinton kerültek át, ám azokra a társaság 7,5 milliárdos értékkülönbözetet számolt el. Emellett az Addition Opus – a kiegészítő melléklete szerint – 423,5 millió forintot érő Takarék Zrt.-üzletrészt is birtokol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!