Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Az idei év egyik tőzsdei szenzációja a piacokon a Wall Street régi motorosait megfricskázó kisbefektetői csoport volt. A Reddit egyik tőzsdével foglalkozó csoportjából ihletet merítő invesztorok legnagyobb visszhangot kapott akciója a GameStop-részvények "felrobbantása" volt. Úgy tűnik, most újra hadba indulhatnak, ráadásul a gazdaságösztönző csomagnak köszönhetően a zsebüket is megtömik.

Egy évvel ezelőtt, amikor világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be a Covid-járvány miatt, sok amerikai fiatal kényszerült tétlenségre. A bezártságot próbálták valamivel ellensúlyozni, ami kicsit megdobja az adrenalinszintjüket. Miután aktív dolgokra nem volt lehetőség és a virtuális térben is leállt a sportfogadás, egy részük „kizárásos alapon” a tőzsde felé fordult.

Más kérdés, hogy döntő részük semmit nem tudott a piacokról, és számos szakértő szerint pénzügyi ismereteik most sem verdesik az eget. Egy kutatás szerint ugyanis a „Mi az a tőzsde?” és a „Mit jelent az S&P 500?” volt a leggyakoribb kérdésük. Igaz, ezek a befektetők, akik gyakran az ingyenesként hirdetett Robinhood nevű platformon keresztül kötik a tőzsdei ügyleteiket, a hiányosságokat lelkesedéssel és együttműködéssel pótolják.

Szűz kéz szerencsét hozott

Ez pedig új perspektívát jelentett nem csak számukra, de a piacok számára is. Hiszen korábban nem volt jellemző, hogy sok kisbefektető összehangoltan cselekedett volna. Az általuk használt Reddit fórumba bedobott „tippek” viszont sokszor termékeny talajra hullanak, és ha több ezer ember ugyanabból az értékpapírból vásárol, teszik ezt netán úgynevezett tőkeáttétellel, amikor a rendelkezésükre álló összegnél több pénzért tudnak venni, akkor abból érdekes dolgok jöhetnek ki.

Aki felült a hullámra, az nem tudott veszíteni (Fotó: Depositphotos)Aki felült a hullámra, az nem tudott veszíteni (Fotó: Depositphotos)

Érdemes ott kezdeni, hogy miután ezek a befektetők a "kályhától indultak" tavaly tavasszal, a nagy pánik után a mélypontok közelében kezdtek vásárolni. Annak köszönhetően pedig, hogy ez bejött, továbbra is a felfele tartó hullámot próbálták meglovagolni, miközben sok elemző és profi alapkezelő is arra számított, hogy a gazdasági kilábalás nem lesz zökkenőmentes, ez pedig a piacokon is érződni fog.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.