2018. november 16. 12:16
mfor.hu

Elképesztő kilengéseket mutatott a földgáz tőzsdei jegyzése az utóbbi napokban. A szakértők az emelkedést még meg tudták magyarázni, de a zuhanás kapcsán már kevésbé meggyőzőek.

A hét közben már-már történelminek mondható ugrást láthattak a befektetők az amerikai árutőzsdéken jegyzett földgáz árfolyamában. Noha az elemzők kiemelték, hogy drasztikus emelkedést láthatunk, erre van magyarázat. Ez pedig a várhatóan hideg tél beköszöntével megugró kereslet. Amelyet erősít az is, hogy a megújuló energiahasználat növekedésének farvizén jelentősen bővült a földgáz használata is, mivel a szél- és napsütés-mentes időszakokban gázüzemű erőművekkel termelik meg a hiányzó energiát.

A logikus magyarázat azonban gyakorlatilag semmivé foszlott, ha megnézzük a csütörtöki ármozgást, amikor az egymillió brit hőegységre vonatkozó tőzsdei árfolyam 80 centet esett, ami közel 17 százalékos zuhanást jelent. Ez volt az elmúlt 15 év legnagyobb esése, utoljára ennél nagyobb mértékű negatív irányú elmozdulás 2003 februárjában történt.

Hozzá kell tenni, hogy a megelőző napon százalékosan még ennél is nagyobb volt az emelkedés, hiszen akkor 18 százalékot ugrott az árfolyam. A rendkívül hektikus mozgások ellenére összességében így is emelkedés volt, hiszen a tőzsdei jegyzés jelenleg 9 százalékkal haladja meg az egy héttel korábbi árat.

A szakértők többsége az extrém volatilitásra nem igazán tud magyarázatot találni. Abban ugyanakkor többen egyetértenek, hogy az idei télen komoly kilengések lehetnek az árfolyamban. Ennek oka, hogy már a nyár is szélsőséges időjárást hozott, és ez folytatódhat az év végén is. Emellett az is közrejátszik, hogy az USA-ban az elmúlt éveknél alacsonyabb tárolói kapacitással néznek a hideg elé, amely ha valóban beköszönt, az az árak erőteljes megugrását hozhatja. Néhány enyhébb nap esetén viszont a befektetők elbizonytalanodhatnak, és a mostanihoz hasonló erőteljes korrekciót is láthatunk.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.