TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Elképesztő kilengéseket mutatott a földgáz tőzsdei jegyzése az utóbbi napokban. A szakértők az emelkedést még meg tudták magyarázni, de a zuhanás kapcsán már kevésbé meggyőzőek.

A hét közben már-már történelminek mondható ugrást láthattak a befektetők az amerikai árutőzsdéken jegyzett földgáz árfolyamában. Noha az elemzők kiemelték, hogy drasztikus emelkedést láthatunk, erre van magyarázat. Ez pedig a várhatóan hideg tél beköszöntével megugró kereslet. Amelyet erősít az is, hogy a megújuló energiahasználat növekedésének farvizén jelentősen bővült a földgáz használata is, mivel a szél- és napsütés-mentes időszakokban gázüzemű erőművekkel termelik meg a hiányzó energiát.

A logikus magyarázat azonban gyakorlatilag semmivé foszlott, ha megnézzük a csütörtöki ármozgást, amikor az egymillió brit hőegységre vonatkozó tőzsdei árfolyam 80 centet esett, ami közel 17 százalékos zuhanást jelent. Ez volt az elmúlt 15 év legnagyobb esése, utoljára ennél nagyobb mértékű negatív irányú elmozdulás 2003 februárjában történt.

Hozzá kell tenni, hogy a megelőző napon százalékosan még ennél is nagyobb volt az emelkedés, hiszen akkor 18 százalékot ugrott az árfolyam. A rendkívül hektikus mozgások ellenére összességében így is emelkedés volt, hiszen a tőzsdei jegyzés jelenleg 9 százalékkal haladja meg az egy héttel korábbi árat.

A szakértők többsége az extrém volatilitásra nem igazán tud magyarázatot találni. Abban ugyanakkor többen egyetértenek, hogy az idei télen komoly kilengések lehetnek az árfolyamban. Ennek oka, hogy már a nyár is szélsőséges időjárást hozott, és ez folytatódhat az év végén is. Emellett az is közrejátszik, hogy az USA-ban az elmúlt éveknél alacsonyabb tárolói kapacitással néznek a hideg elé, amely ha valóban beköszönt, az az árak erőteljes megugrását hozhatja. Néhány enyhébb nap esetén viszont a befektetők elbizonytalanodhatnak, és a mostanihoz hasonló erőteljes korrekciót is láthatunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.