Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Bár a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. csak 1,8 milliárd forintos adózott nyereséget ért el 2018-ban, tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nemcsak e profitot vette ki, hanem teljesen megcsapolta az egykori nyugdíjvagyon kezelésére és befektetésére alapított cég csaknem 7,9 milliárdos eredménytartalékát.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t (NEG) 2013-ban alapította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), 1 milliárd 60 millió forinttal arra a célra, hogy kezelje és befektesse azokat a pénzügyi eszközöket, amelyeket az MNV a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól vett át. Ez utóbbi 2010 decemberében jött létre, s került hozzá a magánnyugdíjpénztáraktól elkobzott közel 3000 milliárd forintos megtakarítás.

Lehajoltak e 10 milliárdért isLehajoltak e 10 milliárdért is

Az Alap 2011 májusában kezdett működni, s mint azt az Index.hu cikke kimutatta, 2013 végére a csaknem 3000 milliárd kilencven százalékát elköltötte. Valamivel több mint 2000 milliárdot az államadósság csökkentésére fordított, a maradék 910 milliárd csaknem fele került a központi költségvetésbe és állami pénzalapokba, 233 milliárdot a magánpénztárak fizettek ki, s nagyjából 200 milliárdra rúgott az úgynevezett átértékelési veszteség.

A kormány 2015. január 31-ével szüntette meg az Alapot, s az eredeti nyugdíjvagyon abban még megmaradt alig egy százalékával, 34,5 milliárddal kezdett működni a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. Méghozzá eredményesen, vagyona ugyanis folyamatosan gyarapodott, s 2018 végén már 43,4 milliárd forintot ért el.

Ami azért is érdekes, mert az Állami Számvevőszék tavaly júliusban azt állapította meg, hogy a NEG a rá bízott nyugdíjvagyonnal nem megfelelően gazdálkodott. Pláne, hogy a cég éves beszámolóiból ennek pont az ellenkezője olvasható ki: valamennyi üzleti évét nyereséggel zárta, a legmagasabbal, 3,8 milliárddal a 2015-öst, igaz, 2017-ben mindössze 73 milliós profitot realizált. Összességében azonban a 2014-2018 közötti ötéves időszakban adózás után 10 milliárdot keresett. Úgy, hogy befektetett eszközeinek az értéke folyamatosan csökken: 2014-ben még 29,3 milliárd volt, 2018-ban már csak 13,3 milliárd.

Annak is betudhatóan, hogy tavaly például a tartós részesedései értéke 253 millióval apadt, míg a tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaié 3 milliárddal. Olyan elemek kerültek ki 2018-ban a NEG portfoliójából, mint a Fotex Holding SE részvényei, miután azokat a cég értékesítette. Hogy mennyiért és kinek, az nem derül ki a beszámolójából, csupán az, hogy azok közel 385 millió forintos értéken szerepeltek a könyveiben. De a NEG tart a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. eszközeiből is: ez abból a közlésből vált nyilvánvalóvá, miszerint azáltal, hogy az alapkezelő a Konzum RE Intézményi Ingatlanbefektetési Alapot beolvasztotta a Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap I. sorozatába, a NEG által tulajdonolt értékpapír könyv szerinti értéke 218,9 millió forinttal nőtt.

A tavalyi beszámoló átböngészése során egy érdekességre is fény derült. Eszerint görög állampapírjai is vannak még a NEG-nek, méghozzá közel 1,5 millió forint értékben, amelyek csak most kerültek át nála a külföldi kötvények közé, miután azokat a bekerülésükkor – vélhetően még a társaság létrejöttekor – tévesen soroltak be.

Mindenesetre az állam most látta elérkezettnek az időt, hogy a 2018-ban elért 1,8 milliárdos profitot már ne helyezze a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. eredménytartalékába, sőt az abban addig felhalmozódott közel 7,9 milliárdot is teljes egészében, osztalékként felvegye. Emellett az MNV további 1,9 milliárddal is megkönnyíti a céget – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Ebből 60 milliót a jegyzett tőke leszállítása révén, amely így 1,37 milliárdra csökken. Ezen felül 1,85 milliárdot pedig a tőketartalékból vesz ki, amely így 42,3 milliárdra mérséklődik.

Az MNV Zrt Igazgatósága a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. 2018. évi beszámolójának alapító általi elfogadásakor döntött a tőkeleszállításról – közölte talányosan az Mfor.hu tőkekivonás indokát firtató kérdésére az MNV kommunikációs részlege. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.