Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Háromnegyed év alatt 11,8 milliárddal csökkent az állomány.

Frissítette a nemzeti számlákra vonatkozó statisztikáját a Magyar Nemzeti Bank, így már tudjuk, hogy tavaly szeptember végén még 2811,3 milliárd forintot tartott nyilván a jegybank a magán-nyugdíjpénztáraktól átvett vagyonból.

A papíron meglévő pénznek biztos nincs szagaA papíron meglévő pénznek biztos nincs szaga

Ennyi pénz tehát biztos megvan - a papírokon. Mert az MNB szerint ez nem valós tétel, hanem csak egy statisztikai nyilvántartás, amelyre az európai uniós kötelezettségek miatt van szükség. A kimutatott állomány folyamatosan apad, ahogy a volt pénztártagok egyre-másra nyugdíjba vonulnak. Amikor erre sor kerül, akkor a rájuk jutó vagyonrésszel csökkentik a papíron meglévő állományt.

Egy negyedévvel korábban - az adatközlésre háromhavonta kerül sor - például 2815,2 milliárd forint volt az államháztartásnak a nyugdíjpénztári átlépések miatt keletkezett tartozása. Egy évvel korábban, 2017 decemberében pedig 2823,1 milliárdot közölt a jegybank. Vagyis kilenc hónap alatt 11,8 milliárddal apadt a statisztika szerint a vagyon. Egy évre kivetítve ez 15,7 milliárdot jelentene.

Jó pár évbe beletelne tehát, mire ez a sor kikopna a nyilvántartásból. Ha évente stabilan 16 milliárddal csökkenne a vagyon, akkor ez a része a statisztikának még több mint 175 évig velünk maradna. Persze erről szó sincs, az egykori pénztártagok túlnyomó része majd csak a következő évtizedekben vonul nyugdíjba, tömbösen, vagyis akkor jóval nagyobb mértékben apad majd évente a kimutatott vagyon.

Önmagában a tény, hogy a jegybank még nyilvántartja a magánpénztárakban felhalmozott vagyont, arra buzdítja az erre fogékony politikusokat, egykori pénztártagokat, hogy követeljék az államhoz visszavitt vagyon felosztását a volt tagok állami egyéni számláin. Erre azonban bizonyosan nem kerül sor, legalábbis abból a vagyonból, ami visszakerült az államhoz, biztos nem, mert az a pénz már nem áll rendelkezésre (adósságcsökkentésre fordították) vagy befektetésekben áll (például MOL-csomagban).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.