2018. június 22. 13:36
mfor.hu

A Takarékbank 4,6 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisát, szerintük a beruházások további élénkülése indokolja ezt.

Ugyan a külső környezeti kilátások romlottak, a magyar gazdaság erőteljes növekedését ez sem fogja visszavetni a Takarékbank elemzői szerint. A bank pénteken ismertette negyedéves prognózisát, amely szerint a kevésbé pozitív környezet még mindig tudja javítani a magyar gazdaság kilátásait, legyen szó növekedésről és egyensúlyról. Az első negyedéves adatok alapján a világgazdaság bővülése az előző negyedévben elért többéves csúcsot követően megtorpant, ugyanakkor az továbbra is párhuzamos a világ különböző pontjain, így széleskörűnek mondható. Mint azt Suppan Gergely hangsúlyozta, a kilátások alapján az ütem fenntarthatónak ígérkezik.

2020-ra számos külső és belső ok miatt nagyon nehéz előrejelzést készíteni, a jövő évre viszont már elég pontos képet lehet festeni a Takarékbank elemzői szerint. A bank a korábbi várakozását felfele módosította, és 4,6 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedésére alapozva. A beruházások továbbra is dübörögnek, annak ellenére, hogy súlyos munkaerőhiány van. A belső fogyasztás a folyamatosan növekvő béremelkedés miatt továbbra is dinamikus lehet. A következő években tartós, 6-7 százalékos reálbér emelkedés lehet, ami a 8-10 százalékos béremelkedésből, illetve a 3 százalék körüli inflációból állhat össze. Emellett a lakossági fogyasztás, illetve a háztartások vagyonának növekedése is látványosan bővül.


Rövid távon a gazdaság bővülése miatt az import gyorsabban növekedhet, mint az export. Ennek ellenére a folyó fizetési mérleg stabil marad. Az ipari termelésnél ugyan a kibontakozó globális kereskedelmi háború miatt kérdőjelek lehetnek, ám a beinduló kapacitások (mind az Audinál, mind a Mercedesnél) lökést kell, hogy adjanak.

Jelen pillanatban a gazdasági növekedést tekintve az élmezőnyben van Magyarország. A legnagyobb bővülés egyébként a régiós országokban tapasztalható, masszív felzárkózás látható. A lengyel mellett a magyar gazdaság teljesít a legjobban, egy új autóipari beruházás (Jaguar-gyár) miatt hamarosan Szlovákia is nagyot léphet majd előre. Itthon az ipar mellett az építőipar is nagyon húz. Az előző években elkezdett lakás- és irodaépítések átadási hulláma az idén várható, de jó részük áthúzódik jövőre is. A beruházások élénkülését a már megjelent EU-transzferek is támogatják, az ezekhez kapcsolódó beruházások túlnyomó része azonban még csak a közeljövőben indul, így ezek is tovább gyorsíthatják a beruházásokat.

Erősödik az építőipar mellett fontos a szolgáltatások hozzájárulása is. Az építőipar esetében a termelékenységben kellene nagyot lépni előre, fokozni kellene a gépesítettséget, hiszen szemmel látható, hogy a munkaerőhiány jelentősen visszafogja a potenciális növekedést. Amennyiben ez sikerül, úgy a szektor hozzáadott értéke ugyanakkor tovább bővülhet.

A külső környezet borúsabbá vált. Megtorpantak az euróövezeti gazdaság konjunktúra mutatói, a kilátások egy része kedvezőtlenebb lett. A kilátások romlása ellenére is hasonlóan erős lehet a növekedés, mint egy évvel ezelőtt. Abban lehet ugyanakkor bízni, hogy a számunkra fontos német gazdaság ha nem is gyorsan, de stabilan fog növekedni. A hazai konjunktúramutatók szinte mindegyike felfele mutat, több történelmi csúcson van.

A Takarékbank szakértői szerint az alapkamat emelése 2020-ban történhet meg, ugyanakkor a nem konvencionális eszközöket szépen lassan kivonhatják. Ennek hatására a bankközi hozamok emelkedhetnek, amely hatással lehet a forintra is. A hozamokra rövid távon a nemzetközi fejlemények hatnak. Az amerikai kötvények hozama jelentősen emelkedett idén. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a német 10 éves papírok nem erősödtek érdemben, ám emögött inkább a politikai bizonytalanságok (pl. az olasz helyzet) állnak. A Takarékbank elemzői szerint a hozamok emelkedése is a bizonytalanabb nemzetközi helyzettel magyarázható. A mértéke viszont érdekesebb, de a jelentős likviditásbőség mellett a felpattanó BUBOR vagy a határidős kamatlábak mozgása sem magyarázható fundamentumokkal Suppan Gergely szerint.

Az elemzők a forint gyengülése kapcsán is némileg értetlenül állnak. Az, hogy a feltörekvő piaci és a régiós devizákkal együtt gyengült a forint még magyarázható volt az általános bizalmatlansággal. Az elmúlt napokban tapasztalható esés viszont némileg érthetetlen, hiszen a zloty vagy a cseh korona már nem érintett. A Takarékbank egyetért a kormány és a jegybank véleményével, amely szerint vissza kellene korrigálni a forintnak. Úgy látják, hogy a nyaralásra pénzt váltókat még érzékenyen érintheti az alacsonyabb árfolyam, ám a nyár végére rendeződni kellene a helyzetnek.