2019. október 11. 11:25

Gulyás Gergely miniszert szerint amit láttunk a videókon, azt lehet finanszírozni a polgármester jövedelméből.

Napok óta lázban tartja a közvéleményt Borkai Zsolt győri polgármester botránya. A blogos beszámolók, fotók, videók tanúsága szerint befolyásos győri üzletemberek valamint hölgyek társaságában múlatta az időt a fideszes politikus egy jachton az Adrián.

Borkai Zsolt 1988-ban olimpiai bajnok lett Borkai Zsolt 1988-ban olimpiai bajnok lett

A botrány azonban nem csak a szexről szól, annál több kérdést vet fel, hogy milyen gazdasági összefonódások, pénzmozgások kötik össze a "Love Boat" utazóközönségét. A sajtó egyre mélyebbre ássa magát a győri pénzügyi elit üzleti ügyeit illetően, a szálak a város ipari területeitől messzire, a Brit Virgin-szigetekig vezetnek (hvg.hu).

Időközben feljelentések is születtek, ebben az ellenzéki pártok - Jobbik, Demokratikus Koalíció - az igazán aktívak. E feljelentések arra alapoznak, hogy a horvátországi törvények tiltják egyebek mellett a prostitúciót, a kábítószer fogyasztást.

Előrelépés lenne, ha a korrupciós, pénzügyi machinációs vádakra is elfogadható válaszok születnének. Erre alkalmas lenne például egy jövedelemvizsgálat, amely tisztázni tudná, hogy valóban tetemes összegek vándoroltak külföldi bankszámlákra, melyek forrása a győri ingatlanügyletek, egyéb üzleti megállapodások.

A csütörtöki Kormányinfón ezért azzal a kérdéssel fordultunk Gulyás Gergely miniszterhez, hogy jelen helyzetben elvárható-e a kormánytól, illetve az adóhivataltól, hogy jövedelemvizsgálatot kezdeményezzen, illetve indítson Borkai Zsolttal és Rákosfalvy Zoltánnal (aki a legbefolyásosabb helyi ügyvéd, az Audi gyár bővítésével összefüggésben az ő érdekeltségén keresztül történt a földterületek értékesítése) szemben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát szó szerint idézzük:

"Miért kellene ezt tenni? Amit mindannyian láttunk, abból én olyan következtetést nem tudok levonni, hogy valaki, akinek van egy megyei jogú polgármesteri jövedelme, illetve egyébként olimpiai járadékot kap, abból ez ne lehetne finanszírozható."

Erre emlékeztettük a minisztert, hogy a polgármester nevét Maldív-szigeteki offshore érdekeltségekkel, bankszámlákkal hozták összefüggésbe.

A miniszternek erre a válasza a következő volt: "Minden ilyen vádat ki lehet vizsgálni, de ismerjük a választás előtti utolsó kampányhetet, ilyenkor ha bármi történik, ami közérdeklődésre tart számot, akkor egy politikai katasztrófaturizmus is megindul és a legképtelenebb állítások is elhangzanak. Ezeket először bizonyítani kell. Nem javaslom azt, hogy hatósági eljárásokkal próbáljuk bizonyítani a politikai vádakat, mert az szerintem elég súlyos következményekkel járna az ország egészére nézve."

Állampolgári kezdeményezésre a NAV-nak el kellene indítania a vizsgálatot - tettük fel a következő kérdést.

Ez volt a válasz: "A NAV-nak a saját eljárási szabályai szerint kell eljárnia. Hogyha olyat lát, ami gyanúra ad okot, akkor el kell járnia, ha nem lát, akkor nem kell. Ebbe nem kell politikai oldalról beleszólni, semmilyen formában."

Ami a jövedelmi viszonyokat illeti, Borkai Zsolt polgármesteri fizetése tavaly havi bruttó 983 ezer forint volt, ami kiegészült 263 200 forint olimpiai járadékkal a Népszava szerint (mi egy 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatot láttunk az említett összegekkel, amit az Átlátszó publikált, részletesen leírva, milyen procedúra útján lehetett csak hozzájutni a dokumentumhoz). Márpedig a jacht bérléséhez kéthavi fizetésre volt szükség a napilap szerint.

Győr város honlapján egyébként a tisztségviselőket bemutató oldalon Borkai Zsolt neve alatt jelenleg semmilyen tartalom nem érhető el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.