4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gulyás Gergely miniszert szerint amit láttunk a videókon, azt lehet finanszírozni a polgármester jövedelméből.

Napok óta lázban tartja a közvéleményt Borkai Zsolt győri polgármester botránya. A blogos beszámolók, fotók, videók tanúsága szerint befolyásos győri üzletemberek valamint hölgyek társaságában múlatta az időt a fideszes politikus egy jachton az Adrián.

Borkai Zsolt 1988-ban olimpiai bajnok lett
Borkai Zsolt 1988-ban olimpiai bajnok lett

A botrány azonban nem csak a szexről szól, annál több kérdést vet fel, hogy milyen gazdasági összefonódások, pénzmozgások kötik össze a "Love Boat" utazóközönségét. A sajtó egyre mélyebbre ássa magát a győri pénzügyi elit üzleti ügyeit illetően, a szálak a város ipari területeitől messzire, a Brit Virgin-szigetekig vezetnek (hvg.hu).

Időközben feljelentések is születtek, ebben az ellenzéki pártok - Jobbik, Demokratikus Koalíció - az igazán aktívak. E feljelentések arra alapoznak, hogy a horvátországi törvények tiltják egyebek mellett a prostitúciót, a kábítószer fogyasztást.

Előrelépés lenne, ha a korrupciós, pénzügyi machinációs vádakra is elfogadható válaszok születnének. Erre alkalmas lenne például egy jövedelemvizsgálat, amely tisztázni tudná, hogy valóban tetemes összegek vándoroltak külföldi bankszámlákra, melyek forrása a győri ingatlanügyletek, egyéb üzleti megállapodások.

A csütörtöki Kormányinfón ezért azzal a kérdéssel fordultunk Gulyás Gergely miniszterhez, hogy jelen helyzetben elvárható-e a kormánytól, illetve az adóhivataltól, hogy jövedelemvizsgálatot kezdeményezzen, illetve indítson Borkai Zsolttal és Rákosfalvy Zoltánnal (aki a legbefolyásosabb helyi ügyvéd, az Audi gyár bővítésével összefüggésben az ő érdekeltségén keresztül történt a földterületek értékesítése) szemben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát szó szerint idézzük:

"Miért kellene ezt tenni? Amit mindannyian láttunk, abból én olyan következtetést nem tudok levonni, hogy valaki, akinek van egy megyei jogú polgármesteri jövedelme, illetve egyébként olimpiai járadékot kap, abból ez ne lehetne finanszírozható."

Erre emlékeztettük a minisztert, hogy a polgármester nevét Maldív-szigeteki offshore érdekeltségekkel, bankszámlákkal hozták összefüggésbe.

A miniszternek erre a válasza a következő volt: "Minden ilyen vádat ki lehet vizsgálni, de ismerjük a választás előtti utolsó kampányhetet, ilyenkor ha bármi történik, ami közérdeklődésre tart számot, akkor egy politikai katasztrófaturizmus is megindul és a legképtelenebb állítások is elhangzanak. Ezeket először bizonyítani kell. Nem javaslom azt, hogy hatósági eljárásokkal próbáljuk bizonyítani a politikai vádakat, mert az szerintem elég súlyos következményekkel járna az ország egészére nézve."

Állampolgári kezdeményezésre a NAV-nak el kellene indítania a vizsgálatot - tettük fel a következő kérdést.

Ez volt a válasz: "A NAV-nak a saját eljárási szabályai szerint kell eljárnia. Hogyha olyat lát, ami gyanúra ad okot, akkor el kell járnia, ha nem lát, akkor nem kell. Ebbe nem kell politikai oldalról beleszólni, semmilyen formában."

Ami a jövedelmi viszonyokat illeti, Borkai Zsolt polgármesteri fizetése tavaly havi bruttó 983 ezer forint volt, ami kiegészült 263 200 forint olimpiai járadékkal a Népszava szerint (mi egy 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatot láttunk az említett összegekkel, amit az Átlátszó publikált, részletesen leírva, milyen procedúra útján lehetett csak hozzájutni a dokumentumhoz). Márpedig a jacht bérléséhez kéthavi fizetésre volt szükség a napilap szerint.

Győr város honlapján egyébként a tisztségviselőket bemutató oldalon Borkai Zsolt neve alatt jelenleg semmilyen tartalom nem érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!