TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A stagnálást hozó 2018-as évhez képest euróban számolva 2-3 százalékkal nagyobb forgalmat vár a Richter Gedeon Nyrt. erre az évre. Ennek teljesülését az orosz rubel további leértékelődése, valamint az Esmya gyógyszerével kapcsolatos negatív fejlemények veszélyeztethetik.

Felemásan zárta a 2018-as évet a Richter Gedeon Nyrt. Míg 445,5 milliárd forintos árbevétele gyakorlatilag az egy évvel korábbival egyezett meg, euróban pedig valamelyest csökkent, addig a közel 42 milliárd forintos adózás előtti nyeresége mindkét pénznemben nagyjából a tavalyelőtti háromszorosa lett. 

Vigyázó szemük az Esmyan és a rubelen Vigyázó szemük az Esmyan és a rubelen

Pozitívan hatott a hazai gyógyszercég tavalyi teljesítményére, hogy két terméke, a Vraylar és a Bemfoia értékesítése növekedett, valamint az, hogy Kínában is sikerült forgalombővülést elérnie – kommentálta a Richter ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentését Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Többségben voltak azonban a negatívumok. Így hiába érkeztek úgynevezett mérföldkő bevételek, ezek a kiesések ellensúlyozták azokat. A legnagyobb érvágást az okozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mintegy félévig vizsgálta a Richter méhmióma elleni gyógyszerét, az Esmyát, annak értékesítését felfüggesztette – emiatt a cég euróban számolt árbevétele az egy évvel korábbinál több mint 70 százalékkal lett kisebb. Jelentős, 2 milliárd forintnak megfelelő kiesést okozott, hogy Románia évközben visszavonta a Richter gyógyszerértékesítési engedélyét, amelynek következtében három hónapig állt az eladás. 

Ugyancsak kedvezőtlenül hatott a rubel közel 10 százalékos gyengülése, valamint az, hogy a Richter hagyományos piacain az árak csökkentek, ezzel szemben a magyar gyógyszercég bérköltségei emelkedtek.

Emellett sokat kellett költenie a február 9-étől hatályos úgynevezett szerializációra, ez Orbán Gábor tájékoztatása szerint több évre elhúzódóan összességében 7 milliárd forintos költséget (beruházási és működési) jelent. A hamis gyógyszerek elleni uniós direktíva értelmében ugyanis minden gyógyszert biztonsági elemekkel kell ellátni, új azonosító kóddal és manipulálás elleni eszközzel. Mivel ezek nem fértek rá az eddigi gyógyszerdobozokra, azokat át kellett alakítani, ami a gyártósorok kapacitását 10-20 százalékkal vetette vissza. Bár az új előírás teljesítése valószínűleg nem okoz gyógyszerhiányt, ez olyan sokk, ami az ellátást veszélyeztetheti – jelentette ki Orbán Gábor, hozzátéve: a Richter mindent elkövet, hogy emiatt ne, vagy minél kisebb legyen a fennakadás.

Az idei év egyik kérdése továbbra is az Esmya sorsa. Az mutatja meg, van-e szükség további intézkedésekre. Minden eshetőségre felkészülve is döntöttek úgy a Richternél, hogy fel kell gyorsítaniuk a nőgyógyászati portfoliójuk bővítését. Ennek első állomása volt egy fogamzásgátló értékesítéséről napokban bejelentett megállapodás.

Kínában a Richter forgalma az idén tíz százalékkal csökkenhet, de ez annak a következménye, hogy 2018-ban előszállításokra került sor. A cég Oroszországba történő gyógyszerkiszállítása az év végén lendült meg, ennek Orbán Gábor szerint lehet áthúzódó hatása, miközben abban reménykednek, hogy ha tovább is gyengül a rubel, annak mértéke már kisebb mértékű lesz a tavalyinál. 

Magyarországon stagnálást, optimális esetben 2 százalékos forgalombővülést vár a Richter, kérdés, a már említett szerializáció mit okoz majd. A tucatnyi kelet-közép-európai uniós országban ugyancsak stagnálást, a tizenöt nyugat-európai EU-tagállamban viszont a tavalyinál tíz százalékkal magasabb árbevételre számítanak.

Mindenesetre a hazai befektetők hisznek a Richterben. Ezt jelzi, hogy részesedésük a korábbi évek 6-7 százalékos átlagáról tavaly 9 százalék fölé emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.