Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Eidenpenz József

Igaz-e, hogy a jó osztalékrészvények kiszámítható jövedelmet jelentenek, és kevésbé esnek a válságok során, mint a többi papír? Az idén biztosan nem igaz, de legalább világosan látszik, mi ennek az oka. Az európai osztalék-arisztokraták nagyobbat estek, de jövedelmezőbbnek tűnnek, mint az amerikaiak. Van-e ily nemes célpont már a hazai részvénypiacon?

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

Az osztalékrészvények özvegyeknek és árváknak való, békebeli, kiszámítható jövedelmet biztosító befektetést jelentenek – tartják sokan. Ráadásul az a hír is járja, hogy a volatilitásuk alacsonyabb, vagyis a kockázatuk kisebb. Válságok idején kevésbé esnek, mint a többi részvény. De vajon valóban így van-e? Más korszakokban talán így volt, az idén azonban biztosan nem.

Az Egyesült Államokban 15 éve bevezettek egy újdonságot, az “osztalék-arisztokraták” fogalmát. Ez olyan, az irányadó S&P 500 index tagjai közé tartozó részvényeket jelent, amelyek már legalább 25 egymást követő évben növelni tudták osztalék-kifizetésüket. A november végi adatok szerint 65 ilyen részvény volt. (Indexük az S&P 500 Dividend Aristocrats Index.)

Már nem jobbak az osztalék-arisztokraták

A Wikipédia ma is azt írja, hogy ez az index hosszabb távon túlteljesítette az irányadó “sima” S&P 500 indexet. Az újabb adatok azonban mást mutatnak, a Financial Times adatbázisa szerint öt év alatt az osztalék-arisztokratákat tartalmazó ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL) éves szinten 12,44 százalékkal ment fel. (ETF: tőzsdén kereskedett alap.) Eközben a normál S&P 500 indexet követő SPY ETF 14,00 százalékot hozott.

Vagyis az osztalék-arisztokraták hozama némileg alatta maradt a teljes részvénypiac hozamának. (Ezekben az adatokban benne van az időközben kifizetett hozamok hatása.)

Ami ezt az évet illeti, az alulteljesítés még egyértelműbb.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.
Email-címe megadása után választhat előfizetői csomagjaink közül.

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.