5p

Ismét kicsit gyorsabban drágulnak a panellakások, mint a téglából készültek. Még nem tudni, hogy átmeneti jelenségről van-e szó vagy tartós lesz-e a folyamat. Befeketetők is kóstolgatják ezt a piaci szegmenst. 

Bármelyik ingatlanahirdetési portált nézzük meg, látható, hogy elég sok a felújítandó panellakás. Pontos adatok nincsenek, de az érdeklődésekből kiszűrhető, hogy a különféle felújítási hitelek és támogatások felhasználására jogosultak egyre gyakrabban nézik a lehetőségeket. Főleg azért, mert csak a paneleket tudják megfizetni, azok ugyanis továbbra is az olcsóbb kategóriában vannak.

Pesten mintegy 105-108 nap kell egy panel eladásához ( (fotó: MTI)
Pesten mintegy 105-108 nap kell egy panel eladásához ( (fotó: MTI)

A keresésekből is leszűrhetjük, hogy mennyire népszerű ez a lakástípus és egyértelmű, hogy továbbra is válságállóbb, mint a tégla. Idén az első félévben havonta átlagosan 50-55 ezer érdeklődés érkezett a panellakások iránt, ami meghaladja a járvány előtti - 2019 egészére vonatkozó - havi átlagot. A téglalakások még nem érték el a járvány előtti érdeklődési szintet, de már közelítik, itt idén júniusban napi 1000-1100 új hirdetés került a piacra, ez mintegy 10-12 százalékkal alacsonyabb érték, mint 2020 azonos időszakában.

Pedig volt egy lejtmenet a paneleknél, amikor 2018-2019 környékén a túlárazott lakások eladói, főleg egyes megyeszékhelyeken, kénytelenek voltak leszállni a földre és akár 15-20 vagy még több százalékot engedni. Tavaly nyár óta viszont megint felfelé megy az áruk. Az ingatlan.com szerint június közepén a budapesti panellakások átlagos kínálati négyzetméterára 605 ezer forint volt, ami 6,1 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A téglaépítésű lakások négyzetméterára mérsékeltebben, kevesebb mint 4 százalékkal 825 ezer forintra nőtt. 

A jelentős panelállománnyal rendelkező budapesti városrészek közül a XI. kerületben 7,7 százalékkal, 715 ezer forintra, míg a XIII. kerületben 6,4 százalékkal, 711 ezer forintra nőtt az új tulajdonosra váró panellakások átlagos négyzetméterára. A Budapesten kívüli piacon is drágultak a panelek, a megyeszékhelyeken átlagosan 10 százalékkal, 380 ezer forintra nőtt az átlagos ár. A Duna House azt figyelte meg, hogy Budapesten és az ország nyugati régióiban már kétszámjegyű a növekedés a paneleknél, míg a téglaotthonok tekintetében enyhébb drágulás volt tapasztalható Budán, Pesten és a belvárosban is.

A panelek viszonylagos értékállósága több tényező miatt alakult ki. Először is a megfizethető ár, továbbá a többnyire jó elhelyezkedés a meghatározó, általában nagyon jól megközelíthetők tömegközlekedéssel is. Környezetükben széleskörű szolgáltatások találhatók, többnél nagyok a távolságok az egyes tömbök között, ez tágasságérzetet ad. Sok a park, a zöld felület, a játszótér és a gyalogosan megközelíthető bevásárlási vagy egészségügyi ellátási lehetőség, valamint az iskolák és óvodák sincsenek túl messze.

Az árakat az is befolyásolja, hogy a panelek befektetési termékként is működnek. Különösen a főváros III., VIII., IX., XI. kerületében és a megyeszékhelyeken az egyetemekhez közeli lakások esetében. A lakások állapota szintén erősen differenciálja az árakat. Egy felújított panelért nyugodtan elkérhetnek 10-15 százalékkal többet, ezt akár majdnem teljesen meg is adják a vevőjelöltek. Különböző források szerint Budapesten a felújított panelek kínálati ára átlagosan 600-630 ezer forint között van négyzetméterenként, míg a felújítandóknál 500-580 ezer forint között mozog az ár. A vidéki piacokon a fővárosihoz képest 30-35 százalékkal alacsonyabb sávok jellemzők mindkét csoportnál. 

Fontos mérőszám, hogy mennyi idő kell egy panel eladásához, illetve mekkora az alku lehetősége. Nos, Budapesten belül Pesten átlagosan mintegy 105-108 nap után jön össze az adásvétel, ez körülbelül 10-12 nappal több, mint egy évvel ezelőtt. De ez nem jelenti azt, hogy jobb lett a vevők helyzete, inkább az eladó kivárása lehet a háttérben, vagyis, hogy még magasabb árra számítanak. Budán még ennél is nagyobb a növekedés, ott a 2020 júniusi 107 naphoz képest most már 152 nap kell. Itt is fontos lehet a kivárás, továbbá az a tényező, hogy a legkülsőbb budai lakótelepeknél (Békásmegyer, Albertfalva, Budafok) eleve kisebb az érdeklődők köre, mint a népszerűbb kelenföldi, belbudai vagy óbudai lakótelepeken.

Budapesten a panelek árát már reálisabban állapítják meg a tulajdonosok, mint egy-másfél éve, így az irányárból most csupán 1-2 százalékot engednek, amire megjöhet a vevőjelölt. Az ezt követő ártárgyaláson átlagosan 3-5 százalékkal mehet lejjebb a végső ár. Az ország keleti megyéiben a fővárosi és nyugati megyékhez képest sokáig elmaradó ár, vagyis az alacsony bázis miatt 8-10 százalékkal is magasabbra lövik be a kínálati árat, aminek a túlnyomó részét kénytelenek elengedni. A DH szerint a nyugati nagyvárosokban összességében 5-6 százalék körül lehet alkudni abból az árból, ami először megjelenik a hirdetésekben.  

A panelek árának a "belövése" jóval könnyebb, mint a tégláéké, hiszen egy adott lakótelepen belül általában azonos a belső elrendezése egy-egy ingatlannak. Lehetnek variációk a méretben, de a hivatalosan "iparosított technológiával" készült lakásokban többnyire 1+2 félszobás otthonok vannak többségben, ezek mérete 48-60 négyzetméter között változik. A nagyobbak a lakótelepi építkezések vége felé jelentek meg, vannak 70-80 négyzetméteres tömblakások is, de ezek a teljes állománynak legfeljebb az 5-7 százalékát teszik ki. Ezek fajlagos ára alacsonyabb, mint a kislakásoké, s mivel kivétel nélkül legalább 2 egész szobájuk van, főleg egy-kétgyermekes családok keresik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!