<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek derűlátóbbá, a lakosság kicsit óvatosabbá vált. A válaszadók szerint a használt lakások árai a közeljövőben minden körzetben emelkedni fognak, az új lakásoknál kétszámjegyű áremelkedés várható - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. 

A lakáspiacot a járvány alaposan lefékezte, de a gyerekes vagy gyerekeket vállaló családoknak szóló támogatások továbbra is ösztönzőleg hatnak. A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az idei első negyedévhez képest érezhetően javultak. Igaz mindez a pesti belváros és a dél-pesti panelek kivételével minden szegmensre. Kelet-Magyarországon alig változtak a kilátások, de Nyugat-Magyarországon minden szegmensben jelentősen javultak - állapította meg a GKI.

 

Semmi nem indokolja, hogy ne emeljenek árat a lakásfejlesztők (fotó: Cordia)Semmi nem indokolja, hogy ne emeljenek árat a lakásfejlesztők (fotó: Cordia)

A társaság emlékeztet: a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások 2020 második negyedévében nagyot estek, aztán az idei első negyedévig felmérésről-felmérésre javultak. Idén júniusban kissé megtorpant ez a trend, a háztartások valamelyest óvatosabbá váltak. A 2021. júniusi felmérés során 58 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 187 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Ezek a számok csaknem megfelelnek a 2020 negyedik negyedévi felvétel adatainak.

(forrás: GKI-Masterplast)(forrás: GKI-Masterplast)

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak enyhe többsége a használt lakások árának emelkedésére számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben az áremelésre spekulálók aránya megközelíti a kétharmados arányt. A fővárosban az áremelkedést és a stagnálást előre vetítők aránya nem különbözik lényegesen (44-46 százalék). A számszerű előrejelzések szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 3-4 százalék körüli áremelkedés várható. Egy negyedévvel ezelőtt még összességében árcsökkenést vártak a megkérdezettek. A vidéki régiókban az összesített prognózis 4 százalék körüli átlagos áremelkedést valószínűsít. 

Az új építésű lakáspiacon várt fellendülés a várakozások szerint az árakban is megjelenik majd. Budapesten is, de különösen a vidéki régiókban az áremelkedésre számítók aránya nagyon magas, árcsökkenésre alig számít valaki. Az összesített prognózisok a fővárosban 5, vidéken bőven 10 százalék feletti áremelkedést valószínűsítenek.

A lakásbérleti piac is az élénkülés jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakások esetében 2021 első negyedévében még a bérleti díjak stagnálására számítók voltak jelentős többségben, a jelen megkérdezés alkalmával már az emelkedést várók kerültek érezhető többségbe. A vidéki körzetekben a stagnálást várók maradtak többségben, de Kelet- és Nyugat-Magyarországon is növekedett a várható díjemelkedés mértéke.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.