<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tavaly az olaj drasztikus esésénél sokkal több minden történt az árupiacokon, számos termék ára két számjegyű mértékben emelkedett, olyan is volt, amely nagyjából megduplázódott. A részvénypiacok is jól állnak, új csúcsok közelében, és két nagy hullámban a kriptodevizák soha nem látott szintekre ugrottak. Mi lehet ennek az oka, és az idén is kitart-e ez a folyamat?

Ez az év igen jól kezdődött az árupiacokon, az arany ma közel három százalékos, az ezüst öt százalékos, a platina öt és fél százalékos pluszban van. Kisebb mértékben emelkedik az alumínium, a kőolaj vagy a réz is. Tavaly ugyan mintegy húsz százalékkal esett az olaj és 21 százalékkal drágult az arany, de sok más árupiaci termék nagyon szépen teljesített. Még olyan is akadt, amelyik megduplázta árfolyamát – erről beszélt a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa, Eidenpenz József a TrendFM reggeli műsorában.

Egy nagy hullámban karácsonykor, egy másik nagy nekifutással pedig újévkor újabb és újabb történelmi magasságokba emelkedett a bitcoin árfolyama is, ezt tegnap és ma követte az ether is. Egyre több olyan véleményt olvasni, amelyek alapján az árupiacokat, a részvénypiacokat, az ingatlanpiacot, a kriptodeviza-piacot is ugyanaz hajtja. A gazdaságba óriási mennyiségű jegybanki és kormányzati pénz áramlik, miközben kockázatmentes befektetésekkel, mint kötvények vagy bankbetétek, nem lehet hozamot elérni a fejlett piacokon.

Folytatódhat a buborékfújás

Legalábbis nem az infláció felett, a reálkamat határozottan negatív a fejlett országokban. Így könnyen lehetséges, hogy számos tőkepiacon, főleg a reáleszközöknél az idén is folytatódik a buborékfújás, és soha nem látott magas árfolyamok alakulnak ki.

Az osztalékrészvények sokak szemében biztonságos, nyugdíjasoknak, özvegyeknek, árváknak való befektetésnek tűnnek. A folyamatosan képződő jövedelem elvileg meg kéne akadályozza e részvények nagyobb mértékű leértékelődését, alulteljesítését a válságban. Tavaly azonban nem ez történt, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában egyaránt nagyjából tíz százalékponttal lejjebb teljesítettek, mint a részvénypiac egésze.

Jó lesz még az az osztalék?

Ennek oka főleg abban rejlik, hogy magas osztalékot főleg a hagyományos ágazatok fizetnek, mint közmű-szolgáltatók, olajcégek, vagy néhány biztosítótársaság. Tavaly azonban a befektetők kedvencei az online cégek voltak, a karantén és a különböző korlátozások nyertesei. Azok a vállalatok, amelyek a válság alatt is növelni tudták piacukat és nyereségüket.

Jövőre azonban, ha ismét beindul a gazdasági növekedés és háttérbe szorul a vírustól való félelem, a hagyományos ágazatok számára ismét megnyílhat a tér. Ez a jó osztalékfizető képességű részvényeket is felfelé viheti, főleg mivel a kamatok viszont továbbra is alacsonyak maradhatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Az adást itt hallgathatja meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.