<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Maximálta a kormány a nagybefektetők által realizálható kamatot. A befektetési vállalkozások, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek nem kaphatnak többet a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamánál.

Nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkontkincstárjegy kamatánál (jelenleg 11,92 százalék) március 31-ig a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányzati honlapon.

A kisbefektetőkre nem vonatkozik a korlátozás. Fotó: Pixabay
A kisbefektetőkre nem vonatkozik a korlátozás. Fotó: Pixabay

A miniszter szerint „az elhibázott brüsszeli szankciók” rekordmagas inflációhoz vezettek Európában, ami a jegybankok jelentős kamatemeléséhez vezetett.

Mint a közlemény szól, az MNB szankciós infláció elleni kamatemelésével párhuzamosan

egyes pénzügyi szereplők számára egyre vonzóbbá vált, hogy pénzüket kereskedelmi banki közvetítéssel jegybanki betétben tartsák.

Ezzel a gazdaság olajozott működéséhez szükséges hitelezés és állampapír-vásárlás helyett végső soron az állam által fizetett, akár 18 százalékos kamatot realizáltak, kockázatmentesen – írja, utalva az október közepi jegybanki kamatemelésre.

A miniszter emlékeztet, a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betéteseknek ez a hozam nem elérhető. Sőt, számukra a bankok 1 százalék alatti kamatot adnak a látra szóló és folyószámlabetétek után, de a hosszabb távú betétek is mindössze 9-10 százalék körüli kamatot tesznek elérhetővé.

Nagy Márton szerint egyes intézményi befektetők kihasználták a helyzetet, olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt. E gyakorlatot meg kell szüntetni – írja –, a piaci torzulást ki kell javítani. Mindez hozzájárul a hitelezés és állampapír forgalmazás zavartalanabb működéséhez, a források gazdaságba történő átirányításához – zárul a miniszteri közlemény.