6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A német vállalatok nem foglalkoznak magyar demokrácia állapotával, és gőzerővel invesztálnak a magyar gazdaságba – állítja a Die Zeit. Ugyanez derült ki néhány hete a privátbankár.hu által folytatott háttérbeszélgetésekből. A Mercedes és társai az Orbán-kormány politikájáról nem nyilatkoznak, és amúgy köszönik, jól érzik magukat nálunk.

A német vállalatokat a gyakorlatban az üzlet érdekli, nem pedig a politika, és továbbra is nagy erőkkel fektetnek be Magyarországon – állapította meg a Die Zeit terjedelmes riportjában. A német hetilap annak járt utána, hogy miként erősítik a német cégek befektetéseikkel „az európai uniós alapértékeket folyamatosan megsértő” Orbán-kormányt.

BMW: évtizedekre döntünk

A Zeit által megkérdezett vállalatok érezhetően próbálják távol tartani magukat a politikától. A BMW, amely július végén jelentette be egymilliárd eurós debreceni beruházását, például nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valóban nem játszottak-e szerepet a helyszín kiválasztásánál „a politikai nézeteltérések.”

A bajor autógyártó szóvivője szerint egy ilyen befektetésnél nem az aktuális politikai helyzet, hanem hosszútávú szempontok alapján döntenek, hiszen ezek a döntések évtizedekre szólnak. Debrecen esetében a szempontok között említette a bérköltségeket, az adózást, az infrastruktúrát, a közlekedési kapcsolatokat, az oktatási intézményeket, a jó elérhetőséget, a már meglévő beszállítói hálózatot, a régió szakképzett munkaerejét, valamint azt, hogy a konkurencia már régóta Magyarországon van.

A debreceni beruházásra nem igényeltek uniós forrást, a magyar állam által adott konkrét támogatásról pedig – kölcsönös megállapodásuk alapján – egyik fél sem beszél.     


A németek a legnagyobb befektetők
A külföldi cégek közül a németek fektették be eddig a legtöbb pénzt Magyarországon: közvetlen beruházásaik összértéke 2016 végén meghaladta a 18 milliárd eurót. Ez az összes külföldi befektetés ötöde. Az összeg csaknem negyven százaléka az autógyártásba folyt, de több milliárd eurót invesztáltak a feldolgozó- és az energiaiparba, valamint az info-kommunikációba és a kereskedelembe is. Az új német beruházások nettó értéke az elmúlt két évben összességében növekedett (évi mintegy egymilliárd euróra), és jóval meghaladta az előző három év értékét. A tíz legnagyobb magyarországi cég között négy német (Audi, Bosch, Mercedes-Benz, Telekom) található. A német vállalatok több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Forrás: DUIHK

       
Mercedes: jók a tapasztalataink

A Kecskeméten újabb gyárat építő Mercedes szintén nem kommentálta az Orbán-kormány és az EU közötti aktuális vitát. A sváb cég szerint a befektetési döntéseket számos hosszú távú szempont alapján hozzák meg, Magyarországgal mint befektetési helyszínnel pedig „nagyon jó tapasztalataik” vannak.

„Konstruktív párbeszédet keresünk a hatóságokkal és a politikával a világ minden olyan részén, ahol gyáraink vannak” – tették hozzá. A lap megjegyzi, hogy a Mercedes az Orbán-korszak idején, 2012-ben kezdte meg a termelést Kecskeméten.

Audi: jó a hangulat

A győri Audinál „nagyon jó a hangulat”, az EU-val fennálló  politikai viták nincsenek hatással a működésre, mondta el Lőre Péter, az Audi Hungária szóvivője.

Az ingolstadti cég eddig csaknem kilencmilliárd eurót invesztált a Duna-parti városba, és „szeretné továbbírni a sikertörténetet”. Idén szeptember 20-án pedig Herbert Diess, az Audit birtokló Volkswagen-csoport vezére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel együtt ünnepelte a gyártás megindításának 25. évfordulóját.

Audi-ünnepség Győrben
Audi-ünnepség Győrben

Érdekszövetség: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a VW-csoport és az Audi vezetőivel az Audi Hungária Zrt. alapításának 25. évfordulóján, idén szeptember 20-án Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Alacsony bérek és adóterhek

A német lap idézi Dirk Wölfert, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs osztályvezetőjét is. Szerinte a német bérek átlagban még mindig négyszer nagyobbak a magyar fizetéseknél, de még a szakképzett munkaerőnél is háromszoros a különbség.      

Ráadásul a társasági adókulcs Magyarországon a legalacsonyabb (kilenc százalék) az EU-ban, a szociális hozzájárulási adó pedig 27,5-ről 19,5 százalékra csökkent. Befektetői szempontból vonzó szempont az is, hogy itt szinte soha nincsenek sztrájkok. Attól pedig nem kell tartani, hogy az ország kilép az EU-ból, mondja Dirk Wölfer.

Nem kivonulnak, hanem bővítenek
A Magyarországon jelen lévő német és más külföldi befektetők gazdasági helyzete javult az elmúlt egy évben, a magyar gazdaság állapotát pedig most látják a legjobbnak 2005 óta, derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi  Kamara tavaszi konjunktúra-jelentéséből. A külföldi cégek olyan mértékben szeretnék bővíteni tevékenységüket és létszámukat hazánkban, amire a kétezres évek eleje óta nem volt példa.  Elsősorban a nagy, exportorientált feldolgozóipari vállalatok terjeszkednének.  Összességében nőtt a Magyarország melletti elkötelezettségük is: míg tavaly a megkérdezettek cégvezetők 81, idén már 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ma is hazánkat választaná beruházása helyszínéül. A térség legvonzóbb befektetési célpontja ugyanakkor továbbra is Csehország. Magyarország változatlanul a középmezőnyben, a tizedik helyen áll.   

Forrás: DUIHK


Orbán vörös szőnyege

A Zeit megemlíti, hogy az autóipari cégek mellett a Continental, a Bosch, a Thyssenkrupp, a Schäffler és a Siemens is nagy erőkkel invesztál Magyarországon, amit az Orbán-kormány saját autokrata politikájának megerősítéseként értelmez. Miközben a magyar kormányfő az uniós politikusokat szidja, a befektetők előtt kiteríti a vörös szőnyeget.  

A privátbankár.hu elmúlt hetekben folytatott háttérbeszélgetéseiből szintén az derült ki, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel. (Háttéranyagunkat itt olvashatja.)

Semjén is ott volt

A német kormány szintén próbálja kerülni a nyílt konfrontációt a magyar kormánnyal, és inkább a folyamatos párbeszédre épít. A budapesti Német Nagykövetség német egység napja alkalmából tartott tegnapi fogadásán például részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Német Nagykövetség fogadása
A Német Nagykövetség fogadása

Wolfgang Illner katonai attasé, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Volkmar Wenzel nagykövet és Walter Momper, Berlin egykori polgármestere a Német Nagykövetség tegnapi fogadásán.  Fotó: Német Nagykövetség

(Privátbankár.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!